Rosół z gęsi z pieczonymi warzywami i dyniowym makaronem

 

Rosół z gęsi to moja ulubiona jesienno-zimowa zupa. Gotuję ją pasjami i mogę jeść kila razy dziennie. A i tutaj na blogu prezentuję już mój trzeci przepis na ten wyjątkowy rarytas. O zaletach gęsiego mięsa pisałam już przy TEJ okazji, dodam więc tylko, że kiedy raz ugotujesz, przekonasz się już na zawsze.
Tym razem podałam rosół z gęsi z domowym dyniowym makaronem, który zrobiłam bez wałkowania i krojenia.

Rosół z gęsi z pieczonymi warzywami
około 400 g warzyw -marchew, korzeń pietruszki, bulwa selera, por, cebula – obrane i pokrojone na kawałki
ok. 800 g gęsi – korpus, szyja, skrzydła
2 ząbki czosnku w łupinach
0,5 cm korzenia imbiru
2 ½ łyżeczki soli
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
1 goździk
2 gałązki świeżego lubczyku lub 1 łyżka suszonego
1/2 pęczka świeżej natki pietruszki

Warzywa, cebulę, czosnek i imbir układam na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstawiam do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piekę do zrumienienia.
Mięso dokładnie myję i wkładam do dużego garnka, dodaję upieczone warzywa, przyprawy bez soli i zalewam wodą filtrowaną. Gotuję ma małym ogniu ok. 3 godziny. Po tym czasie dodaję natkę ( zostawiam kilka gałązek do podania), lubczyk, sól i gotuję jeszcze półgodziny. Doprawiam ewentualnie solą i przed podaniem przecedzam prze drobne sito.

 

 

Makaron dyniowy bez wałkowania
500 ml mąki pszennej lub orkiszowej T500 lub 00
1/4 łyżeczki soli morskiej
1 duże jajko
2 żółtka
3 łyżki pieczonego puree z dyni
mąka do posypania blatu

Dodaję mąkę i sól do misy robota kuchennego i mieszam łyżką. Następnie dodaję całe jajko, żółtka i puree z dyni. Miksuję, aż dobrze się połączą. Można dodać odrobinę wody, miksuję aż powstanie gładkie ciasto. Przekładam je na bardzo lekko posypaną mąką powierzchnię, posypuję górę odrobiną mąki i przykrywam folią, zostawiam na 30 minut aby ciasto odpoczęło.
Makaron dzielę na trzy części, posypując tylko tyle mąki, ile potrzeba – aby się nie sklejał. Odrywam małe kawałki i turlam w dłoniach na ,sznurki,. Każdy sznurek wieszam na wieszaku.
Gotuję wodę z dodatkiem soli, wkładam makaron do wrzącej wody i mieszam, aby się nie sklejał. Gotowanie powinno trwać 2 -3 minuty. Makaron musi mieć konsystencję al dente.

Do talerzy nakładam porcje makaronu, pokrojoną marchewkę, mięso gęsi i wlewam rosół. Dekoruję natką i podaję.

16 thoughts on “Rosół z gęsi z pieczonymi warzywami i dyniowym makaronem

  1. Niestety gęsiny nie ma w moim menu. Wolę kurczaka, albo ewwntualnie indyka. Zastanawiam się, czy ten rosół ma inny smak, bo mięso chyba smakuje inaczej.

    • Kingo, w takim razie rezygnujesz z najzdrowszego mięsa drobiowego. Kurczaka odradzam, wszystkie sprzedawane w sklepie mają chorobę białych włókien.

  2. Gęsina trochę zapomniana chyba, a szkoda bo to bardzo dobre i wartościowe mięso. Rosół wygląda kusząco

    • Wędrówki po…, niestety tak. Ludzie wolą chore kurczaki lub indyki.
      A gęsina jest najzdrowszym drobiem. Dziękuję.

  3. Ale bym z chęcią zjadła takiego cieplutkiego rosolu z gęsi!

  4. Misi być dobry, nie pamiętam smaku z dzieciństwa a teraz niebjadam bo nie mam gdzie jej kupić. Robie rosołek z kaczki bo ona tu jest. Może kiedyś trafię i gęś 🙂

    • Aniu, jest pyszny. Szkoda, że nie możesz w Norwegii kupić gęsi. Tam wielu rzeczy nie można kupić…
      Z kaczki rosół też jest zacny.

  5. Smak gęsi pamiętam z domu rodzinnego, bardzo mi smakowała. Niestety nie widziałam u nas w Galicji gęsiny. Taki rosołek to prawdziwy rarytas.

  6. No to mnie Kochana tym rosołem niesamowicie zauroczyłaś 🙂 mam u siebie super sklepik, zaraz pobiegnę do miasta i zamówię sobie gęsinkę 🙂 Fajny patent z tymi pieczonymi warzywami – muszę koniecznie wypróbować, a najbardziej urzekło mnie zdjęcie wiszącego makaronu na tle tej przecudnej szafy – jak u babci 🙂

    • Justyna, bardzo mi miło. Dziękuję. Rosół gęsi z pieczonymi warzywami ugotuj koniecznie. A makaron często tak wieszam. To komoda po babci.

  7. zrobię na 100%! mam w lodówce mrożoną gęś akurat w porcjach takich jak potrzebujemy! z pieczonymi warzywami? Jeju,nigdy bym na to nie wpadła!
    fantastyczna propozycja no naprawdę wykwintny obiad! Zaraz polecę na internety i sprawdzą co to jest ta choroba białych włókien

  8. W tym roku po raz pierwszy gęsina nie zagościła na naszym stole 11.11. Będzie dopiero na Święta Bożego Narodzenia. A rosół z gęsi bardzo lubię. Natomiast zainteresował mnie ten makaron z dyni. Ciekawa wersja.

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.