Pyzy z mięsem z rosołu i chrupiącą cebulą. Obiad na poniedziałek

 

Wczoraj delektowaliśmy się aromatycznym pysznym rosołem z domowym makaronem. Rozgrzewająca złocista zupa cieszyła bardzo nasze kubki smakowe. Dzisiaj rosołowe mięso zamieniłam w farsz i umieściłam go w pulchnym pyzowym cieście. Posypałam je świeżą prażoną cebulką. To był pyszny poniedziałkowy obiad.

 

 

Prażona cebula
3 szalotki
500 ml oleju rzepakowego lub innego roślinnego
sól

Szalotki obierz z łupiny i pokrój na plasterki. W garnku mocno rozgrzej olej, plasterki cebuli włóż do koszyczka do smażenia frytek i zanurz w gorącym oleju. Smażąc, mieszaj łyżką cebulę w koszyczku. Uważaj, aby się nie przypaliła. Na półmisku rozłóż papier kuchenny, wyłóż na niego uprażoną cebulę, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Z papieru przełóż cebulę na głęboki talerz i posyp ją solą, wymieszaj.

Pyzy
500 g mączystych ziemniaków
50 g mąki orkiszowej T550
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko 0
mąka do podsypania blatu
300 g mięsa z rosołu (u mnie kura wiejska i szponder wołowy) plus warzywa
1 cebula
1 łyżeczka majeranku
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju słonecznikowego
sól i pieprz

Mięso obierz od kości i przepuść przez maszynkę razem z warzywami.
Na patelni podsmaż na oleju posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj majeranek i mięso i podsmaż jeszcze chwilę. Dopraw farsz solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia.

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie – ok. 30 minut. Kiedy lekko przestygną, obierz je i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko,  mąki, szczyptę soli i delikatnie  wymieszaj (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Ciasto ziemniaczane wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części. Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na mniejsze kawałki. Każdy kawałek ciasta rozpłaszcz w dłoni na placek i połóż w środku porcję farszu. Formuj okrągłe pyzy, aby ciasto dokładnie otoczyło farsz. Gotowe pyzy układaj na podsypanym mąką blacie i zostaw na kilka minut, aby podeschły. Gotuj je  w lekko posolonej  wodzie, aż wypłyną.  Wyjmuj łyżką cedzakową na talerze, polej roztopionym masłem i posyp prażoną cebulką.

20 thoughts on “Pyzy z mięsem z rosołu i chrupiącą cebulą. Obiad na poniedziałek

  1. Takie potrawy lubię najbardziej, pyszne pożywne i w trendzie zero waste

    • Cztery fajery, to danie z dzieciństwa. Wtedy wszystko robiło się bez marnowania i nikt nie chwalił się, że to jakiś trend.

  2. Idealny sposób na utylizacje mięsa z rosołu, przepyszne kluchy ci wyszły.

  3. Nasza rodzinka chętnie rozsmakowuje się w tych pozornie zwykłych kulkach z mięsnym farszem. 🙂

  4. Wyglądają pysznie, chętnie bym zjadła, czasem jadam, najczęściej w wersji bezglutenowej z dodatkiem warzyw 🙂

    • Brzuchomechanika,
      bez mięsa też jadamy. Tutaj chodziło o wykorzystanie mięsa z rosołu. Poza tym lubimy taką wersję.

  5. Jestem wielka miłośniczków pyzów, wiec z chęcią wypróbuję Twój przepis kochana, bo uwielbiam twoje przepisy i zawsze wychodzą idealne 🙂

  6. Nie jadłam nigdy wcześniej takich pyz i jestem ciekawa ich smaku.

  7. Idealna propozycja dla mojego narzeczonego! Uwielbia takie połączenie ciasta i mięsa 😉 Osobiście wole z owocami

  8. chyba nie ma lepszego dania! matko, ale zrobiłam się głodna, już wiem, co zjem jutro na obiad

  9. Aż mi zapachniało pyzami 😀 Muszę sobie takie koniecznie zrobić. Dawno nie jadłam!

  10. Uwielbiam pyzy, ale u nas nie ma w niedzielę rosołu, to i z mięsem problem. Ale może przekonam żonę do ugotowania.

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.