Pory w oleju rzepakowym. Dobre i zdrowe

 

Por to jedno z moich ulubionych warzyw. Mogę je jeść gotowane, pieczone, smażone, w sałatce, w zupie…Poza tym por bardzo mi się podoba jako roślina. Nie podoba mi się, że traktowany jest powszechnie bardzo obcesowo, jako banalny dodatek do zupy lub sałatki. I tyle. Uważam, że zasługuje na wiele więcej. A nikt z pewnością nie zaprzeczy, że jest zdrowy, w dodatku z olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Dzisiaj pokażę Wam jeden z moich sposobów na pora. Podaję go do sera, do ryby, obok warzyw z grilla, jako dodatek do burgerów oraz jako przekąska z domowym pieczywem. Znika w całości – i por, i olej. Spróbujcie!

 

 

Zwróćcie uwagę na oleje roślinne tłoczone na zimno z Pasieki Rodziny Sadowskich. Odkryłam je przy okazji poszukiwania dobrych miodów i to była prawdziwa Eureka!

2 duże pory lub kilka małych eko – tylko białe części
1 łyżeczka soku z cytryny eko
olej rzepakowy tłoczony na zimno
woda
sól morska

Białe części porów dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą ( zielone wykorzystamy do zupy), osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w cienkie krążki. W garnku zagotowujemy wodę i lekko ją solimy. Wrzucamy pory i blanszujemy je 2 minuty, przelewamy na sito. Zostawiamy pory na sicie aż odcieknie z nich woda. Wyparzamy słoik, układamy w nim pory, wlewamy sok z cytryny i zalewamy olejem rzepakowym. Zakręcamy słoik i odstawiamy do następnego dnia lub na dłużej do lodówki.

44 thoughts on “Pory w oleju rzepakowym. Dobre i zdrowe

  1. Aż mi ślinka cieknie na sam widok. Uwielbiam pory 🙂

  2. Kolejny świetny przepis ktory muszę wypróbować 🙂 uwielbiam takie smaczki, mimo iż por jedt średnio lubiany przez nas 🙂

  3. U mnie by to nie przeszło, por najbardziej lubimy w połączeniu surówek i sałatek oraz zapiekany z piersią kurczaka 🙂

  4. takie pory to super dodatek do wielu dań!

  5. Uwielbiam por i żałuję, że jest tak mało doceniany w kuchni. W tym sensie, że tylko jako mało znaczący dodatek. Często używam jako dodatku głównego do potraw, i to taki na ciepło, i lubię też jeść samodzielnie. Takie dodatki uwielbiam i na pewno chętnie zrobię 😀 Aż mi ślinka pociekła!

  6. Bardzo lubię, kiedy głównym składnikiem sałatek jest por. 🙂

  7. Pory są bardzo często obecne w mojej kuchni, tak je lubię, że nawet sadzę w ogródku, żeby mieć dostęp do swoich, zdrowych i w sporych ilościach :))
    Twoja propozycja na pora jest bardzo ciekawa i na pewno wykorzystam, dziękuję za pomysł <3
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    • Agness,
      kiedyś miałam dostep do własnej uprawy i pory miały w niej poczesne miejsce.
      Teraz korzystam z upraw zaprzyjaźnionych.
      A tę wersję pora musisz spróbować. Na pewno polubisz.

  8. Lubię pory, wolę je zamiast cebuli w typowo cebulowym nawet układzie, do pizzy, do niektórych mięs, ale tak jeszcze nie robiłam. Na zimno? Ciekawe..

  9. Bardzo ciekawe wykorzystanie pora. Coś innego i aż mnie to intryguje bardzo 🙂 Muszę zatem wypróbować.. Tylko ja mam taki problem, że nie mam gdzie takich przetworów trzymać 🙁 Ale choćby zjeść na 2 dzień, muszę wypróbować

    • Ppaierowa Łowczyni,
      to trzyma się w lodówce! Zresztą taki słoik to dwa dni i po nim. Może stać na blacie kuchennym.

  10. To jest poezja. Kwintesencja smaku, uczta prostoty. To zniewala, rozbudza pragnienie natychmiastowego działania! Skoczę do sklepu po pory. Muszę to mieć!

  11. Por pod każdą postacią u mnie “ma branie”. Czy to zupa krem czy dodatek do jakiejś warzywnej zapiekanki 🙂

  12. Pory są omijane i mało doceniane w kuchni.
    Dla mnie wygląda dostojnie i smakowicie, o ile można tak o porze powiedzieć.
    Bardzo lubię to warzywo i dodaję do czego mogę. Często stosuję zamiast cebuli.
    Bardzo fajny Twój pomysł na pora 🙂
    Tylko jeść.

  13. Nie za bardzo przepadam za porem, więc tym razem sobie odpuścimy.

  14. Wróciłam po przepis Aniu. Mam olej lniany, więc jutro mam nadzieję, je zrobić

  15. Lubię to warzywo i dodajemy je do większości potraw a przepis wypróbuję.

  16. Jak niewielu składników potrzeba, aby powstało coś przepysznego. Najważniejsze są składowe najwyższej jakości. Muszę koniecznie przygotować takiego pora:-)

  17. Muszę przyznać, że czuję się zaintrygowana i zachęcona tym przepisem. Czy lubie por nie wiem sama,z pewnością jako mala dziewczynka z niechęcią odsuwałam go w zupie od innych warzyw. Jako dorosla osoba lubie wykorzystywać do sałatek ale zawsze czułam jakiś niedosyt. Może wlasnie Twoim przepisem uda mi się wypełnić tą dziurę.

  18. Zazwyczaj jem na surowo lub jako dodatek do zup. Ale ten przepis też z chęcią wypróbuje.

  19. Zaskoczyłaś mnie tym przepisem, który podrażnił moje kubki smakowe. Lubię pory z masełkiem i bułką tartą, zatem i ta propozycja mnie przekonuje.

  20. Prosto, zdrowo i pysznie, no idealnie.
    Lubię pora 🙂

  21. Pory są pyszne i zdrowe też, a w takim oleju to podwójnie pyszne i podwójnie wartościowe

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.