Pierogi ze szczupakiem. W poszukiwaniu wiosny…

 

Czekam na wiosnę…Na pękające pąki forsycji. Na futerkowe bazie posypane żółtym pyłkiem.
Na wychodzące z ziemi główki tulipanów i szafirków.
Na fiołki i stokrotki…
Wybraliśmy się nawet na weekendowy spacer w poszukiwaniu wiosny. Błądziliśmy po alejkach pobliskiego uzdrowiska, zachodziliśmy do tężni. Wszystko jeszcze śpi…A wiatr niósł ostatnie już chyba ostre powiewy. Na trawie plamy śniegu…
Może potrzeba więcej słońca i więcej ciepłego powietrza. Może jeszcze chwila, moment…

 

 

Pierogi idealne na przedświąteczny czas. Na przygotowanie się do wielkanocnego jadła obfitego w kiełbasy, żury i jaja w niezliczonej ilości odsłon… Lekkie i wyjątkowo pyszne!

Pierogi ze szczupakiem

ciasto
200 g mąki
50 g ciepłej wody
50 g śmietany
1/2 łyżki miękkiego masła
1/2 łyżeczki soli

farsz
500 g filetowanego szczupaka bez skóry
pół marchewki
1 łyżka zielonej pietruszki
1 jajko
1 szalotka
1 łyżka klarowanego masła
sól i pieprz do smaku

Filet ze szczupaka przepuszczamy przez maszynkę, na tarce ścieramy marchewkę, siekamy natkę pietruszki i wkładamy do miski. Na maśle podsmażamy posiekaną szalotkę, dodajemy do pozostałych składników razem z jajem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy farsz.
Składniki ciasta łączymy i zagniatamy w elastyczną kulę. Wałkujemy stopniowo, nakładamy porcje farszu i kleimy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku 8 minut lub do momentu wypłynięcia na wierzch.
Podajemy polane klarowanym masłem, posypane szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.

 

Polecam też przepis na wielkanocne pierogi z sandaczem – klik!

46 thoughts on “Pierogi ze szczupakiem. W poszukiwaniu wiosny…

  1. Próbuję wyobrazić sobie smak tych pierogów… Mmmmm…. Bajka kulinarna po prostu 🙂
    Aniu, byle do wiosny! Kiedyś chyba dotrze do nas ;)))

    • Post Author Amber

      Małgosiu,
      są wyjątkowo smakowite, delikatne i z charakterem jednocześnie.

      Wiosna…błądzi gdzieś zamiast przyjść…

  2. Wspaniałe nadzienie!

  3. Bardzo chętnie spróbowałabym pierogów ze szczupakiem (i sandaczem również). Nigdy jeszcze takich pyszności nie jadłam:)

  4. Coś wspaniałego, wszystko co dobre zamknięte w jednym pierogu!

  5. Przepyszne to nadzienie do pierogów!

  6. Pierogi w każdym wydaniu uwielbiam. Takich nie jadłam a bardzo chętnie spróbuję. Super propozycja 🙂

    • Post Author Amber

      Pichceniomania,
      takie pierogi są doskonałą odmianą od tradycyjnego podania ryby i od tradycyjnych pierogów.
      Razem stanowią fantastyczne danie!

  7. Nigdy nie jadłam ani nie robiłam pierogow z ryba. Intrygujący pomysł

  8. Oo, ciekawe rozwiązanie 🙂 Bardzo dawno temu jadłam szczupaka, ale w prostszym wydaniu i nawet nie pomyślałabym o farszu do pierogów 🙂

  9. Bardzo lubię pierogi z rybą. Na szczęście moje dzieciaki też. Dawno nie robiłam. Dzięki za przypomnienie i insirację

  10. marcepanowy kącik

    Aniu jestes bardzo pomysłowa 🙂

  11. Oj tak, ja też czekam na wiosnę z utęsknieniem. Dzisiaj wybrałam się z aparatem szukać jakiejkolwiek zieleniny, pączków na drzewach? Pierwszych zielonych traw? Nie ma nic! A pierogów z rybą jeszcze nigdy nie jadłam, zaintrygowałaś mnie!

    • Post Author Amber

      Joanno,
      no właśnie jest tak szaro i bez kolorów tej niewydarzonej wiosny…
      Pierogi z rybą to pyszna rzecz!

  12. Pierogi po królewsku! Pyszności!

  13. Świetny przepis, zapisuję!

  14. To musi być pyszne! 🙂

  15. Uwielbiam pierogi! A ryby jem stanowczo za rzadko, więc ten przepis jest dla mnie idealny! 🙂

  16. Pierogi z dorszem jadam , znam, lubię, czas na zmianę ryby dzięki za inspirację

  17. Ale to musi być dobre! Nie jadłam jeszcze takiego połączenia, proszę o konkretną porcję 🙂

  18. Pierogów z rybą jeszcze nie jadłam! 🙂

  19. Wczoraj zastanawiałam się nad kupnem pasztetu ze szczupaka – ale nie wiem ile było szczupaka w szczupaku;) Po próbie. Wiem, ze Twoje są wyśmienite i jest w nich 100% smaku i szczupaka. Takich jeszcze nie widziałam i nie jadłam, a kocham ryby!

    • Post Author Amber

      Anita,
      nie wiem co to za pasztet, ale mam takie doświadczenia, że jest w nich dużo bułki lub innych wypełniaczy i trochę ryby…
      Lepiej zrobić taki pasztet samemu. Lub takie pierogi.
      Pozdrowienia!

  20. Wow, czegoś takiego jeszcze nie jedliśmy, a pierogi kochamy!

  21. O ludzie, jak te pierogi wyglądają cudnie:-) A jakie muszą być pyszne. Już sobie wyobraziłam. Tylko wiosny brak;-(

  22. Na święta planuję przetestować ten przepis, szczerze mówiąc jeszcze nigdy takich nie jadłam , a wyglądają naprawdę pysznie, po zrobieniu podzielę się wrażeniami.

    • Post Author Amber

      Kamila,
      bardzo miło mi będzie!
      Pierogi są sprawdzone, więc jeżeli lubisz rybę, będą smakowały.
      Pozdrowienia.

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.