Pierogi ze szczupakiem. W poszukiwaniu wiosny…

 

Czekam na wiosnę…Na pękające pąki forsycji. Na futerkowe bazie posypane żółtym pyłkiem.
Na wychodzące z ziemi główki tulipanów i szafirków.
Na fiołki i stokrotki…
Wybraliśmy się nawet na weekendowy spacer w poszukiwaniu wiosny. Błądziliśmy po alejkach pobliskiego uzdrowiska, zachodziliśmy do tężni. Wszystko jeszcze śpi…A wiatr niósł ostatnie już chyba ostre powiewy. Na trawie plamy śniegu…
Może potrzeba więcej słońca i więcej ciepłego powietrza. Może jeszcze chwila, moment…

 

 

Pierogi idealne na przedświąteczny czas. Na przygotowanie się do wielkanocnego jadła obfitego w kiełbasy, żury i jaja w niezliczonej ilości odsłon… Lekkie i wyjątkowo pyszne!

Pierogi ze szczupakiem

ciasto
200 g mąki
50 g ciepłej wody
50 g śmietany
1/2 łyżki miękkiego masła
1/2 łyżeczki soli

farsz
500 g filetowanego szczupaka bez skóry
pół marchewki
1 łyżka zielonej pietruszki
1 jajko
1 szalotka
1 łyżka klarowanego masła
sól i pieprz do smaku

Filet ze szczupaka przepuszczamy przez maszynkę, na tarce ścieramy marchewkę, siekamy natkę pietruszki i wkładamy do miski. Na maśle podsmażamy posiekaną szalotkę, dodajemy do pozostałych składników razem z jajem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy farsz.
Składniki ciasta łączymy i zagniatamy w elastyczną kulę. Wałkujemy stopniowo, nakładamy porcje farszu i kleimy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku 8 minut lub do momentu wypłynięcia na wierzch.
Podajemy polane klarowanym masłem, posypane szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.

 

Polecam też przepis na wielkanocne pierogi z sandaczem – klik!

46 thoughts on “Pierogi ze szczupakiem. W poszukiwaniu wiosny…

  1. Próbuję wyobrazić sobie smak tych pierogów… Mmmmm…. Bajka kulinarna po prostu 🙂
    Aniu, byle do wiosny! Kiedyś chyba dotrze do nas ;)))

    • Post Author Amber

      Małgosiu,
      są wyjątkowo smakowite, delikatne i z charakterem jednocześnie.

      Wiosna…błądzi gdzieś zamiast przyjść…

  2. Wspaniałe nadzienie!

  3. Bardzo chętnie spróbowałabym pierogów ze szczupakiem (i sandaczem również). Nigdy jeszcze takich pyszności nie jadłam:)

  4. Coś wspaniałego, wszystko co dobre zamknięte w jednym pierogu!

  5. Przepyszne to nadzienie do pierogów!

  6. Pierogi w każdym wydaniu uwielbiam. Takich nie jadłam a bardzo chętnie spróbuję. Super propozycja 🙂

    • Post Author Amber

      Pichceniomania,
      takie pierogi są doskonałą odmianą od tradycyjnego podania ryby i od tradycyjnych pierogów.
      Razem stanowią fantastyczne danie!

  7. Nigdy nie jadłam ani nie robiłam pierogow z ryba. Intrygujący pomysł

  8. Oo, ciekawe rozwiązanie 🙂 Bardzo dawno temu jadłam szczupaka, ale w prostszym wydaniu i nawet nie pomyślałabym o farszu do pierogów 🙂

  9. Bardzo lubię pierogi z rybą. Na szczęście moje dzieciaki też. Dawno nie robiłam. Dzięki za przypomnienie i insirację

  10. marcepanowy kącik

    Aniu jestes bardzo pomysłowa 🙂

  11. Oj tak, ja też czekam na wiosnę z utęsknieniem. Dzisiaj wybrałam się z aparatem szukać jakiejkolwiek zieleniny, pączków na drzewach? Pierwszych zielonych traw? Nie ma nic! A pierogów z rybą jeszcze nigdy nie jadłam, zaintrygowałaś mnie!

    • Post Author Amber

      Joanno,
      no właśnie jest tak szaro i bez kolorów tej niewydarzonej wiosny…
      Pierogi z rybą to pyszna rzecz!

  12. Pierogi po królewsku! Pyszności!

  13. Świetny przepis, zapisuję!

  14. To musi być pyszne! 🙂

  15. Uwielbiam pierogi! A ryby jem stanowczo za rzadko, więc ten przepis jest dla mnie idealny! 🙂

  16. Pierogi z dorszem jadam , znam, lubię, czas na zmianę ryby dzięki za inspirację

  17. Ale to musi być dobre! Nie jadłam jeszcze takiego połączenia, proszę o konkretną porcję 🙂

  18. Pierogów z rybą jeszcze nie jadłam! 🙂

  19. Wczoraj zastanawiałam się nad kupnem pasztetu ze szczupaka – ale nie wiem ile było szczupaka w szczupaku;) Po próbie. Wiem, ze Twoje są wyśmienite i jest w nich 100% smaku i szczupaka. Takich jeszcze nie widziałam i nie jadłam, a kocham ryby!

    • Post Author Amber

      Anita,
      nie wiem co to za pasztet, ale mam takie doświadczenia, że jest w nich dużo bułki lub innych wypełniaczy i trochę ryby…
      Lepiej zrobić taki pasztet samemu. Lub takie pierogi.
      Pozdrowienia!

  20. Wow, czegoś takiego jeszcze nie jedliśmy, a pierogi kochamy!

  21. O ludzie, jak te pierogi wyglądają cudnie:-) A jakie muszą być pyszne. Już sobie wyobraziłam. Tylko wiosny brak;-(

  22. Na święta planuję przetestować ten przepis, szczerze mówiąc jeszcze nigdy takich nie jadłam , a wyglądają naprawdę pysznie, po zrobieniu podzielę się wrażeniami.

    • Post Author Amber

      Kamila,
      bardzo miło mi będzie!
      Pierogi są sprawdzone, więc jeżeli lubisz rybę, będą smakowały.
      Pozdrowienia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.