Pierogi z malinami i waniliowym sosem śmietanowym. Lato!

 

Lato rozpieszcza urodzajem owoców, warzyw, pierwszych grzybów. Uwielbiam taką letnią obfitość, bo czuję się dopieszczona przez naturę. Wystarczy wyciągnąć rękę i rozkoszować się urodzajem.
W kuchni cudownie wszystko się przeplata i łączy w jedną kulinarną materię.
Warzywa obok owoców. Owoce i warzywa na śniadanie, obiad i deser!
Nie może zabraknąć ulubionych rodzinnych dań. Lato nie może się bez nich obejść!

 


***

 

Pierogi z malinami

na około  50 sztuk pierogów
2 szklanki* mąki pszennej T450 bio + do podsypania
1 wiejskie jajko
ok. 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody
1 łyżeczka masła

500 g malin eko + do podania
listki mięty do dekoracji

Mąkę wsyp do miski, dodaj jajko, masło, sól i stopniowo dolewaj małą ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć ciasto – musi być gładkie, jednolite i miękkie. Owiń je w folię spożywczą i odłóż.
Blat posyp mąką, odrywaj po kawałku ciasta i cienko je wałkuj. Wykrawaj szklanką koła i wkładaj na środek po 2 maliny. Zlepiaj brzegi i odkładaj pierogi na ściereczkę. Gotuj w lekko posolonym wrzątku do czasu, aż pierogi będa wypływać na powierzchnię wody. Wyjmuj łyżką cedzakową na półmiski.

Sos śmietanowy z wanilią
200 ml dobrej tłustej śmietany ze wsi
1 łyżka cukru z wanilią bio + do posypania pierogów

Śmietanę wymieszaj z cukrem waniliowym. Rozłóż na talerze, na sosie ułóż pierogi, posyp cukrem z wanilią i całymi malinami. Podawaj!

*pojemność szklanki 250 ml

40 thoughts on “Pierogi z malinami i waniliowym sosem śmietanowym. Lato!

  1. Co za pychota, Aniu jesteś pierogową mistrzynią. Wspaniały, kolejny pomysł na nietuzinkowe pierogi. Mniam 😀

  2. Wyglądają tak apetycznie, że trudno sobie odmówić podwójnej porcji. Przekonałaś mnie, żeby jeszcze dzisiaj je zrobić

  3. Aaaa smak dzieciństwa! Babcia robiła najlepsze pierogi z owocami 🙂 Ech aż mnie naszło, żeby sobie takie zrobić 🙂
    Pozdrowienia!!!

  4. Pierogi z owocami latem to ja tak tak 😀
    Z malinami tym roku jeszcze u mnie nie było, hm wielki błąd , za to zrobiłam twoje pierogi z czereśniami , mniam

  5. Wyglądają pysznie, jak za czasów dzieciństwa. Przepis do wypróbowania.

  6. Aniu pierozki wyglądają obłednie, a ja takie na słodko też lubie 🙂 od 1,5 tygodznia jestem na puszkach i sloikach których mam juz dość, także oczami połykam te cudeńka dzisiaj 🙂

  7. Niestety pieroga to moja pieta achillesowa. Nie chodzi o nadzienie, a o same pierogi, najoględniej mówiąc są tak koślawe i twarde, że można nimi okna wybijać, jezeli się kiedyś w tym względzie poprawie to zrobię te twoje, kuszące i pyszne na sto procent!

  8. Pycha te pierogi , fajny talerz

  9. Od razu przypomina się smak dzieciństwa. Pierogi z owocami, kompoty owocowe na wakacjach u babci!

  10. Oj Aneczka Ty mi „smaka” narobiłaś 🙂 jestem zachwycona i przyznam się bez bicia, tak dawno nie robiłam, że aż wstyd. Muszę zrobić – koniecznie 🙂

  11. Papierowa Łowczyni

    Aniu się ciesz, że nie mieszkam blisko ciebie, bo na takie pierogi to bym do ciebie codziennie wpadała. Ja uwielbiam pierogi z każdym nadzieniem i w różnej formie. Te wyglądają znakomicie , lekko i smakowicie..

  12. Ach te Twoje pierogi… Kuszą za każdym razem bardziej i bardziej. No i już mam zaplanowane, że jutro zrobię 🙂

    • Post Author Amber

      Małgosiu, cudownie!
      Oj już sama Ci zazdroszczę, choć dopiero co je jedliśmy.
      Rozkoszuj się każdym kęsem!

  13. Ależ pyszności, smak dzieciństwa, mama często robiła pierożki z owocami, z malinami również <3 Twoje Aniu wyglądają po prostu pysznie <3
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

  14. Jestem bezwstydnie zaskoczona! Pierogi z malinami są mi nieznane, aczkolwiek kiedy sięgnę pamięcią bardzo daleko,aż na wieś, to wyszperam pożółkły obraz, a na nim dziadek …babcia…ciocie…późne maliny i Pierogi. Tak ,chyba je jedli po jakichś pracach w polu…
    Pytanie tylko dlaczego dla mnie nigdy nic nie zostawało ?????

    • Post Author Amber

      Kasiu, bezwstydne zaskoczenie jest jak najbardziej a propos, jeżlei chodzi o te pierogi.
      Spójrz, one same są zarumienione po brzegi od swej kuszącej formy i smaku!
      I wydaje mi się, że kiedyś je po prostu ulepisz.

  15. Tak sobie jeszcze raz przyszłam podejrzeć przepis 🙂

  16. Pierogi z owocami to zdecydowanie potrawa nie dla mnie. Wolę zupełnie inne smaki.
    Jednak dla moich dzieci i rodziny chętnie zrobię, by mieli możliwość wypróbowania takiej potrawy. Niestety nie za bardzo umiem lepić pierogi, nigdy mi nie wychodzą, są koślawe i jakieś takie brzydkie.

    • Post Author Amber

      Felicja, podejrzewam, że rzadko lepisz pierogi, dlatego jesteś z nich niezadowolona…
      To wszystko kwestia wprawy.
      A dla dzieci pierogi z owocami są najpyszniejsze!

  17. Jezu ale apetycznie wyglądają. Ślinka cieknie na sam widok!

  18. Aniu kochana, karmisz moje oczy samym dobrem, jakże lubię wspomnienie o babcinych pierogach, właśnie takich jak te na zdjęciach… i ta śmietana ze wsi… ech 🙂

    • Post Author Amber

      Kasiu,
      wspaniale, że chcesz się karmić moimi pierogami. Takie pierogi sa najpyszniejsze.
      Śmietana ze wsi konieczna!

  19. Wyglądają jak marzenie. Jeszcze z malinami nie jadłam. Ależ mi zadałaś zadanie domowe… Mniam

  20. Lato i chwilo trwaj! Rozkoszuję się tym talerzem dobroci, pierogi uwielbiam
    i bezczelnie się wpraszam.
    Pozdrawiam

Pozostaw odpowiedź Klimaty Agness Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.