Pierogi z boczniakami. Czy wiesz, że boczniaki to lecznicze grzyby?

 

Jak często jadasz boczniaki? U mnie pojawiają się od czasu do czasu i bardzo je lubimy. Nie wiem, czy wiesz, że boczniaki to nietypowe grzyby – w przeciwieństwie do leśnych, które poza smakiem i aromatem pozbawione są wartości odżywczych, boczniaki uważane są za grzyby o właściwościach leczniczych. Znajdują się w nich związki, które obniżają poziom cukru i cholesterolu, a nawet niszczą komórki nowotworowe.

Grzyby te zawierają białko, które jest przyswajalne w 70 proc., sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy z grupy B, witaminę C, a także wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk.
Dzięki swym zaletom odżywczym i korzystnemu działaniu na organizm boczniaki zaliczane są do grzybów leczniczych. Jadane regularnie obniżą stężenie cholesterolu i poziom cukru, poprawią stan naczyń krwionośnych. Boczniaki zawierają ergotioneinę – przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. Nie tracą tego składnika nawet podczas gotowania.

Naukowcy japońscy wykazali, że ekstrakt z boczniaka zawierający aktywną substancję – pleuran – może powodować zmniejszanie guzów nowotworowych. Badacze słowaccy wyizolowali z boczniaka beta-glukan – związek poprawiający odporność organizmu i zwalczający niektóre nowotwory.

Jedzmy zatem boczniaki! Szukajmy tych z upraw eko, aby w pełni korzystać z ich dobroczynnego wpływu na zdrowie.

 

 

 

Boczniaki przygotowywałam już na wiele różnych sposobów – na przykład ta zupa – klik!. Dzisiaj debiutują w pierogowym farszu. I muszę powiedzieć, że to jest bardzo pyszna opcja!

Pierogi z boczniakami
ciasto
300 g mąki białej orkiszowej bio
1 łyżka masła (lub oliwy)
1/2 łyżeczki soli
100 ml ciepłej wody

Mąkę przesiewam do miski i dodaję sól. W garnku podgrzewam wodę z masłem i kiedy się rozpuści wlewam do mąki.
Mieszam wszystko szpatułką do ciasta. Kiedy składniki się połączą wyrabiam ciasto rękoma, a kiedy odchodzi od brzegów miski, przekładam je na blat – jeżeli ciasto jest za rzadkie – dodaję trochę mąki. Ciasto wyrabiam ok. 15 minut. Musi być elastyczne i miękkie. Można je też wyrobić za pomocą robota. Owijam je folią spożywczą i zostawiam aby odpoczęło.
W tym czasie przygotowuję farsz.

farsz
400 g świeżych boczniaków eko
1 szalotka
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
masło klarowane ghee

natka pietruszki, pieprz i masło ghee do podania

Boczniaki oczyszczam, jeżeli trzeba…Kroję je na małe kawałki. Szalotkę i czosnek siekam, podsmażam na maśle klarowanym i dodaję pokrojone boczniaki. Smażę mieszając drewnianą łopatką, aż grzyby się trochę przyrumienią. Wyłączam grzanie i doprawiam solą i pieprzem. Farsz grzybowy powinien być wyrazisty w smaku.
Na blacie przygotowuję ścierkę posypaną mąką – na niej układam ulepione pierogi. Ciasto dzielę na kilka części. Wałkuję po kolei każdą część, trzymając pozostałe przykryte ściereczką aby nie wysychały. Ciasto powinno być bardzo cienkie. Wykrawam za pomocą szklanki kółka, nakładam farsz, zlepiam i układam na ścierce posypanej mąką. W dużym garnku zagotowuję posoloną wodę i gotuję pierogi partiami – ok. 3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody, mieszając delikatnie łyżką. Wyjmuję łyżką cedzakową na półmiski.
Na patelnię wkładam masło ghee, układam pierogi, podgrzewam i wykładam na talerze. Posypuję natką i świeżo mielonym pieprzem.

22 thoughts on “Pierogi z boczniakami. Czy wiesz, że boczniaki to lecznicze grzyby?

  1. Jem boczniaki i bardzo lubię. I super, że są dostępne.
    A pierogi boskie:-)

  2. Bardzo lubię boczniaki, pomysł z pierogami przedni!

  3. Nigdy nie jadłam boczniaków ale uwielbiam grzyby więc już wiem, że się polubimy 🙂 muszę koniecznie spróbować i ewentualnie wprowadzić je do swojej diety 🙂 świetny przepis!

    • Post Author Amber

      Ayuna,
      naprawdę? Koniecznie je spróbuj.
      Są pyszne i zdrowe.
      Dziękuję.

      • Muszę 🙂 widuję je w sklepie, kiedyś myślałam o kupnie ale nie wiedziałam co mogłabym z nich zrobić aby najlepiej odczuć smak 🙂 na dziś dzień moje ulubione grzyby to rydze 🙂

        • Post Author Amber

          Ayuna,
          moje ulubione to kurki i rydze. Ale z hodowlanych to właśnie boczniaki i grzyby azjatyckie, które też są lecznicze.
          Pozdrawiam!

  4. Jakie pyszne pierogi , z boczniakami jeszcze nie robiłam, a boczniaki uwielbiam , u mnie łatwo dostępne(i pieczarki) co nie można powiedzieć o innych grzybach.
    Mi się wydaje ,ze wszystkie grzyby wbrew obiegowej opinii są wartościowe-ojciec Klimuszko min .leczył tez grzybami, a to mądry był człowiek

    • Post Author Amber

      Alu,
      to moje pierwsze boczniakowe pierogi. Przepyszne!
      Tak Alu, można leczyć grzybami pod warunkiem, że pochodzą one z czystego środowiska. Co to za leczenie toksycznymi grzybami? A takich u nas coraz więcej.
      Mogą tylko zaszkodzić…

  5. Aniu, bardzo lubimy boczniaki, nie myślałam, że to takie zdrowe grzybki. Dzięki za info 🙂

  6. Nie przypuszczałabym, że jakikolwiek grzyb może mieć tak dobroczynne działanie!
    Zaserwowałaś mi sporą dawkę wiedzy w połączeniu z niesamowitą pokusą na takie pierogi 🙂

    • Post Author Amber

      Małgorzata,
      to dobrze, że można się czegoś z takiego wpisu jeszcze nauczyć.
      Poza tym wszystkie azjatyckie grzyby mają lecznicze właściwości.
      A pierogi z boczniakami po prostu zrób!

  7. Uwielbiam boczniaki, jadam w różnych postaciach. Kiedyś do nadzienia na pierogi używałam tzw odpadków czyli samych nóżek, które producent oddawał za darmo. Takie pierogi też były przepyszne. Czy dobrze widzę, że podałaś je na jadalnym talerzu?

    • Post Author Amber

      Dżemdżus,
      to wspaniale! Do farszu użyłam całych boczniaków – kapelusze i nóżki.
      Tak, to jadalny talerz.
      Pozdrawiam Cię.

  8. Wyglądają apetycznie 🙂

  9. Boczniaki rosną mi pod domem, w ekologicznej hodowli, więc często je serwuje.
    W pierogach jeszcze nie lądowały, a widzę, że to błąd 🙂
    Do nadrobienie, koniecznie.

  10. Jeju, ale pyszności 🙂 podziel się choć jednym bo ślinka cieknie <3

    • Post Author Amber

      Pełnia Smaków,
      fakt – to jedne z pyszniejszych moich pierogów!
      Niestety już zjedzone – dziwne, gdyby zostały…, więc pozostaje Ci je zrobić…

Skomentuj Małgorzata Kijowska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.