Piernik świąteczny pełen dobrych życzeń

 

 

Wkrótce zasiądziemy do wigilijnej kolacji z bliskimi, przyjaciółmi i samotnym wędrowcem w myślach. Pamiętajmy o dobrej nowinie, jaką niosą ze sobą te święta. Dziś wielką wartością są dla nas więzi rodzinne, spokój i zdrowie. Cenimy to o wiele bardziej niż luksusowe życie.  Pandemia przewartościowała nasze priorytety i uczy pokory wobec życia.

Ho ho ho!  Mikołaje wyruszyli z dalekiej Północy i wiozą nam worki pełne prezentów. Oby były trafione i z dobrą energią. Przytulmy się, także z kotem i psem, i dajmy sobie tyle ciepła, ile zdołamy unieść.

 

 

 

na dwa pierniki
400 g mąki pszennej tortowej
50 g cukru
140 g masła
260 ml mleka
3 jajka z wolnego wybiegu
6 łyżek miodu gryczanego
2 łyżeczki sody
1 łyżka kakao
2 łyżki domowej przyprawy korzennej

do przełożenia
200 g powideł śliwkowych

do dekoracji
100 g powideł z czarnej porzeczki
pestki: dyni, słonecznika, żurawina suszona, kandyzowana skórka cytrynowa, ciasteczka korzenne

Formę wysmaruj masłem i posyp mąką. Piekarnik nagrzej do 170 st. C.
W małym garnku rozpuść masło, cukier, miód, przyprawę do piernika. Podgrzewaj bardzo wolno przez 5 minut. Zdejmij garnek z płyty i małymi porcjami wlewaj mleko. Wymieszaj. Wbij jajka i dobrze wymieszaj masę łopatką.
W misce połącz mąkę z sodą. Do mąki wlej całą masę z garnka i wymieszaj całość łyżką do połączenia składników.
Ciasto przełóż do formy, wyrównaj łopatką wierzch i wstaw do piekarnika na środkowy ruszt z grzaniem góra/dół. Piecz piernik około 50 minut, do suchego patyczka. Wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki na 10 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i zostaw na kratce aż ostygnie.
Ciasto przekrój na pół i każdą połowę na trzy części. Otrzymasz sześć części, z których złożysz dwa pierniki.
Na desce połóż obok siebie dwie części ciasta i posmaruj każdą powidłami śliwkowymi. Przykryj drugimi kawałkami piernika i posmaruj powidłami. Przykryj trzecim kawałkiem i przyciśnij dłonią.  Wyrównaj ciasto, obcinając nożem nierówne boki. Obciąż teraz pierniki deską kuchenną i zostaw na kilka godzin.
Zdejmij deskę, połóż pierniki na spodach cukierniczych ( dostępne na działach z artykułami do pieczenia)  – dzięki temu ciasto będzie miało trwałą podstawę, i posmaruj pierniki powidłami porzeczkowymi. Posyp pestkami, żurawiną i skórką z cytryny. Udekoruj ciasteczkami. Wstaw do schłodzenia. Jedz w dobrym towarzystwie.

28 thoughts on “Piernik świąteczny pełen dobrych życzeń

  1. Wspaniale prezentuje się ten piernik, musi obłędnie smakować. Zazdroszczę tym, którzy będą mieli okazję go jeść

  2. Wędrówki po kuchni

    Bez piernika zdecydowanie nie ma świąt

  3. Piernik wygląda naprawdę świetnie. Chętnie skuszę się na tę propozycję w przyszłości.

  4. Już czuję ten niesamowity zapach

  5. Lubię Twoje przepisy. W dodatku robisz piękne zdjęcia!

  6. Może za rok skorzystam z przepisu 🙂

  7. Piękny piernik Aniu
    Najlepszego na końcówkę świąt i na cały nowy rok

  8. Piernik kojarzy mi się tylko ze świętami. Uwielbiam taki mokry, z jakąś konfiturą pomarańczową 🙂

  9. W tym roku już nie zdążę, ale w przyszłym chętnie się skuszę.

  10. Na święta miałam sernik i jabłecznik, nowy rok chętnie przywitam takim piernikiem

  11. Uwielbiam pierniki przez cały rok, ale faktycznie w święta smakują naprawdę wyjątkowo

  12. Przepis wygląda na bardzo zjadliwy, już widzę swoich domowników jak się ścigają kto zje więcej.

  13. Aniu, upiekę go na święta, a kiedy pokroję, to będę o Tobie – o Was – myśleć <3

  14. Piernik prezentuje się wyśmienicie 😉 podejmę wyzwanie i upiekę 🙂 musi być pyszny…

Skomentuj Pojedztam.pl Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.