Pieczony boczek,jabłka i cydr. Cider Love. Kanapka doskonała!

2014-03-08 16.25.36
 

Zapędzony dzień…
Kalendarz przeglądam w metrze.
Naprzeciwko nieznajome twarze,zamyślone,smutne.
Wysiadają na kolejnych przystankach i zaraz pojawiają się nowe.
Czytam plan dnia i mam już kilka sparw odhaczonych.
Przez głowę cały czas przebiega myśl o tym,co bedę dziś robić w kuchni.
Sprawdzam raz jeszcze listę zakupów.
Ale najpierw bank,księgarnia i centrum medyczne.
W głowie szkic nie napisanej bajki…
W powrotnej drodze jakieś miłe dźwięki,plakt teatralny i skrzynka topinamburu przed zieleniakiem!
Z cenną zdobyczą wsiadam do metra.
W domu kuchnia jest cała moja!
Potrzebuję połowy dnia,żeby zjeść pyszną kanapkę.
Przepełnia mnie entuzjazm.
Oczekiwanie wynagrodzone!

 

2014-03-08 16.32.28
 

Kanapka Cider Love
Mięso
2 kg surowego boczku ze skórą i dużą ilością mięsa
1 1/2 łyżeczki goździków (dodałam 1 łyżeczkę)
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka soli (dodałam dużą łyżkę)
1 duża marchew
1 duża cebula
5 ząbków czosnku
mały korzeń świeżego imbiru w plastrach
0,4 l cydru

Skórę boczku nacinamy w paski lub kratkę o głębokości ok.1 cm,tak aby nie uszkodzić mięsa.Następnie boczek nacieramy(ważne,aby wypełnić przyprawami przestrzeń między nacięciami) mieszanką zmielonych razem goździków, brązowego cukru i soli.Rozgrzewamy piekarnik do 250 st.C.
W międzyczasie na blasze do pieczenia układamy pociętą na grube kawałki marchew,cebulę,obrane ząbki czosnku i plastry obranego imbiru.Na warzywach układamy boczek i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez 25 minut do komentu,aż skóra zbrązowieje i stanie się chrupiąca.
Redukujemy temperaturę do 95 st. C i podlewamy cydrem,następnie pieczemy boczek przez kolejne 2 godziny.
Boczek po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na blasze na 15-20 minut.
Sos możemy zlać do sosjerki – jest pyszny!
Po wystygnięciu na wierzchu sosu utworzy się warstwa smalczyku – można ją zebrać i wyrzucić.

Pieczone jabłka
1 1/2 winnych jabłek
1/2 łyżeczki goździków
1 łyżeczka kardamonu
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
2 łyżeczki cynamonu

Jabłka obieramy,wycinamy gniazda nasienne i kroimy w średniej wilkości kostkę.
Żeby obrane i pokrojone jabłka nie ciemniały,podlewamy je cydrem.
W moździerzu ucieramy na proszek goździki i kardamon.
Jabłka przekładamy na blachę,mieszamy z przyprawami i podlewamy o,4 l cydru.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.
Pieczemy od czasu do czasu mieszając,aż kawałki jabłek zaczną się rozpadać.

Pieczywo do kanapki
ciemne,np. pszenno-żytnie na zakwasie
(u mnie bagietka pszenna na zakwasie)

Kompozycja kanpki
Na kromce układamy pokrojony w cienkie plastry boczek.
Podlewamy go delikatnie sosem z pieczenia, a nstępnie układamy na nim jabłka.
Dodajemy np. roszponkę.
Całość przykrywamy drugą kromką pieczywa.

 

2014-03-08 16.25.09
 

Cider Love.
Kanapka doskonała!

Przepis znalazłam w magazynie SMAK
nr5/2013

46 thoughts on “Pieczony boczek,jabłka i cydr. Cider Love. Kanapka doskonała!

  1. Ja mam herbatkę, ty masz pyszną kanapkę. Duet idealny 😀

  2. Aniu, taki boczek byłby teraz dla mnie, rzuconej na pastwę rehabilitantów, idealnmy pocieszeniem z dala od domu.
    Jakże mi te wszystkie smaki pasują!
    Chcę…!

    • Post Author Amber

      Wisło,
      gzdie TY?
      Chcę popędzić do Ciebie z kanapką.
      Rehabilitacja z dala od domu,chyba mi też to kiedyś grozi…

      • Aniu, służe adresem. Uzdrawiaja ciało i duszę.
        Jestem w środku terapii i musza jeszcze wiele poskładać, a tak w zasadzie to ja się muszę poskładać przy ich pomocy.
        Twoja kanapka, ach… Niestety, jestem w okolicach Poznania.

        • Post Author Amber

          Wisło,
          naprawdę jestem zainteresowana.
          W okolicach Poznania…
          Daleko, zważywszy na mój niedoczas, a bardzo chętnie bym z Tobą o tym porozmawiała.
          Kanapkę dedykuję Tobie.

  3. Twoją cider kanapkę I love!!
    Drugie zdjęcie połykam na raz, a potem z rozkoszą wgryzam się w pierwsze i trzecie 🙂 Ostatnio rozsmakowałam się w cydrze Warki, Ty jaki kupujesz? Aniu, pięknie żegnasz zimowy czas.

    • Post Author Amber

      Aga,
      i love,że Ty love…
      Wgryzaj się,smacznego!
      Cydr to ja wyłącznie francuski uznaję…
      Ale kto wie,może się kiedyś przełamię?

  4. Na tak wypasioną kanapkę warto czekać tyle czasu! Pysznie!

  5. Aniu, jaka cudna ta kanapka! Apetyczne zdjęcia jej zrobiłaś.
    Pozdrawiam Cię serdecznie :*

  6. Piękna kanapka! Mogłabym jeść i jeść ! Uwielbiam tak pieczone mięsa!

  7. O rany! Aż ślinka cieknie! Wygląda to doskonale 🙂

  8. Zgadzam się z Tobą Amber – cudo po prostu:-)) Przydałaby sie taka kanapka teraz w pracy;-) Daj gryza!

  9. Bajecza ta kanapka! Takie mogłabym jesc codziennie 🙂 – bez umiaru!

  10. Jaka wypasiona kanapka, wow! Rewelacyjnie wygląda 🙂

  11. Nie jestem przekonana do jabłek z cynamonem,
    które są u mnie na tej samej liście co rodzynki;),
    ale kanapka wygląda zniewalająco.
    Pieczonego boczku natomiast odmówić nie potrafię, nigdy!
    Pycha!

    • Post Author Amber

      Magda,
      może w połączeniu z tym boczkiem zmieniłabyś zdanie.
      Cynamonu jest naprawdę niewiele na taką ilość jabłek,a jednak aromat ma znaczenie.
      Przynajmniej dla mnie.
      Pozdrawiam.

  12. kocham Twój blog, opisy i zdjęcia i przepisy. Uwielbiam. A cydr ostatnio pokochałam. Pysznie pasowałby do takiej kanapy! (bo to nie kanapka). A z jabłkami nigdy kanapki nie jadłam, chętnie spróbuję. Ale same jabłuszka też są pyszne.
    Pozdrawiam ciepło
    Monika

    • Post Author Amber

      Moniko,
      jak miło czytać Twój komentarz!
      Dziękuję i Twoje słowa zobowiązują.
      Jabłka same też są pyszne, potwierdzam.
      Ale ten zestaw z boczkiem jest idealny.
      Cydr ma tu duże znaczenie.
      Serdeczności!

  13. Wpadłam po uszy jak zobaczyłam tą kanapkę. Albo inaczej : wdarłaś się frontowymi (a nie kuchennymi) drzwiami do mojego serca tą kanapką.

  14. Co za kanapka! Mam ogromną ochotę 🙂

  15. Az mi ślinka poleciała…zresztą jak zawsze na Twoje kucharzenie

  16. Wszystkie składniki wspaniałe, więc kanapka pyszna musi być 🙂
    I to taka nie na jeden gryz !

  17. Trud dnia został wynagrodzony.
    To faktycznie przepis na kanapkę idealną 🙂
    Pozdrawiam serdecznie

  18. Kanapka wygląda pysznie , ślinka leci , mniam 🙂 pozdrawiam M.

  19. Ależ kanapka! Cudo ;-)) Idealna na pikniki, a skoro właśnie zaczęła się wiosna… 😉

  20. No kanapka więcej niż doskonała! I kropka.;)

  21. Łoho! To Ci dopiero kanapka. Pyszna musiała byc!

  22. Ostatnio robiłam schab z jabłkami i bardzo mi smakował, dlatego chętnie taki boczek upiekę :)!

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.