![](https://www.kuchennymidrzwiami.pl/wp-content/uploads/2017/03/P1010308-1-580x435.jpg)
To była druga część spotkania z pasta fresca i Cristiną Catese w Akademii Kulinarnej Whirpool.
Czyli bardzo włosko, bardzo dużo gotowania i bardzo wesoło!
W AKW robimy wszystko od A do Z. Poznajemy tajemnice włoskiej kuchni. Rozmawiamy o jedzeniu. I staramy się przenieść te smaki do swojego domu.
A odbywa się to w atmosferze radości ze wspólnego gotowania. Dla mnie te zmagania z ‘włoszczyzną’ warte są wszystkiego!
![](https://www.kuchennymidrzwiami.pl/wp-content/uploads/2017/03/P1010316-580x773.jpg)
W czasie tego kursu Cristina poprowadziła nas poprzez nowe makaronowe dania i nowe smaki.
Wspólnie przygotowaliśmy kilka fantastycznych dań!
* pasta fresca, czyli ciasto podstawowe na makarony
* ragu alla bolognese
![](https://www.kuchennymidrzwiami.pl/wp-content/uploads/2017/03/P1010319-580x773.jpg)
* Lasagne z ragu alla bolognese i wersję wegetariańską
![](https://www.kuchennymidrzwiami.pl/wp-content/uploads/2017/03/P1010318-580x773.jpg)
* pappadrelle – makaron ‘na wodzie’ (bez jajek) i sugo di lepre, czyli sos z zająca
![](https://www.kuchennymidrzwiami.pl/wp-content/uploads/2017/03/P1010324-580x435.jpg)
* starsciniati z brokułami i kiełbasą
![](https://www.kuchennymidrzwiami.pl/wp-content/uploads/2017/03/P1010320-580x773.jpg)
Do przygotowania makaronu używaliśmy mąki typ 00 i mąki z pszenicy durum
![](https://www.kuchennymidrzwiami.pl/wp-content/uploads/2017/03/P1010302-580x773.jpg)
Zapraszam też lada dzień do następnego wpisu , w którym poznacie przepis na ciasto jabłkowe babci Cristiny!
ale smakowite warsztaty 🙂
Magdalena, bardzo!