Papryka faszerowana indykiem i kaszą jęczmienną. Obiad dla Niej i dla Niego

 

Lato płynie jak wartka rzeka. Przypominają mi o tym kolejne słoje z owocami zalane alkoholem. Przybywa ich wraz z sezonowym dojrzewaniem. Można powiedzieć, że w ten sposób zaznaczam letnie przemijanie…
Tak samo na talerzach codziennie warzywny letni sezon. Zachwyca mnie ta sezonowa obfitość i korzystam z niej zachłannie, aby nacieszyć się letnimi smakami i zapachami. Zimą już nic nie smakuje tak wspaniale, a o letniej feerii smaków mogą tylko przypominać skarby zamknięte w słojach.
Wracając do warzywnej obfitości, to przygotowałam doskonałą paprykę z indykiem i kaszą. Delikatne mięso z jęczmienną kaszą upchane do papryki, upieczone z ziołami i oliwą. Delicious!

 

 

Papryki faszerowane indykiem i kaszą
dla dwóch osób

4 podłużne zielone papryki
300 g mielonego mięsa z udźca indyka eko
200 g kaszy jęczmiennej eko
1 młoda cebula eko
2 ząbki młodego czosnku eko
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonej wędzonej ostrej papryki
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżka świeżego tymianku
3 gałązki świeżego kopru
6 pomidorów koktajlowych eko
sól morska do smaku
1 łyżka klarowanego masła
oliwa z pierwszego tłoczenia

Kaszę gotujemy al dente i osączamy na sicie. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, dodajemy kolendrę i paprykę – podgrzewamy. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Mieszając blanszujemy je i przekładamy do miski. Dodajemy kaszę, mięso, natkę, tymianek i sól. Wyrabiamy aby składniki się połączyły. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. Papryki myjemy, odcinamy ‚czapeczki’, wyciągamy nasiona i napełniamy farszem. Naczynie do zapiekania polewamy oliwą, układamy w nim papryki, zakrywamy ‚czapeczkami’, układamy obok pomidory koktajlowe, polewamy oliwą, kładziemy gałązki kopru i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30-40 minut. Podajemy od razu po wyjęciu z pieca.

20 thoughts on “Papryka faszerowana indykiem i kaszą jęczmienną. Obiad dla Niej i dla Niego

  1. Mmmm tak napakowaną paprykę to ja poroszę:-)
    U mnie zamiast nalewek piętrzą się słoiki z sokami owocowymi dla wnuków:-)

  2. Danie wygląda niesamowicie i jest jednym z moich ulubionych 🙂

  3. Jeszcze nie próbowałam takiej robić, ale przepis z chęcią wypróbuję 🙂

  4. Faszerowana papryka kojarzy mi się z dzieciństwiem bo w domu się często jadło 😉

  5. Muszę wypróbować bo wygląda obłędnie 🙂 zakochałam się w tym daniu 🙂 nic tylko delektować się 🙂

  6. ojj dawno nie jadłam faszerowanej papryki, ale mi smaku zrobiłas

  7. To fantastyczne danie, idealne na letni obiad 🙂

  8. Papryka wygląda pysznie. Dotychczas nadziewalam tylko czerwoną, ale to dobry pomysł z białą.

    • Post Author Amber

      Aneta, dziękuję!
      Nadziewam wszystkie – białą, czerwoną, zieloną. Ta akurat to zielona.
      Pozdrawiam!

  9. Zastąpię kaszę jęczmienną inną dozwoloną dla mnie i będzie świetny obiad. 🙂

  10. Pysznie nadziane te papryki! Mniam!
    Zbyt szybko mija ten czas buuu

Pozostaw odpowiedź Marzena Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.