Sernik nowojorski z konfiturą z kumkwatu. I tarasowy początek

 

2014-02-23 12.07.21
 

Mocniejsze akordy słońca,lżejszy wiatr.
Moc zielonych pąków i pierwsze nieśmiałe listki.
Hipnotyzujące kolory wiosennych kwiatów.
Mogę wpatrywać się w nie bez końca.
Przycinanie gałązek,sprzątanie jesiennych liści,które zawieruszyły się gdzieś w zakamarkach.
Zgrabiona trawa wygląda jakby weselej.
Jasne śwaitło dociera daleko na rabatę z fiołkami.
Meble wróciły na taras.
Nasz letni azyl nabrał rumieńców.
Pierwsza kawa na tarasie i przegląd prasy już za mną.
Yorki z zadowoleniem wygrzewają się na poduszkach.
Tarasowe życie  rozpoczęte!

 

2014-02-23 12.15.22
 

Sernik nowojorski z konfiturą z kumkwatu

na tortownicę o średnicy 19 cm
Dno tortownicy wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia,boki posmarować masłem.
Piekarnik nagrzać do 180 st.C.

Spód
100 g ciastek owsianych lub digestive
50 g miękkiego masła

Ciastka pokruszyć w blenderze,dodać masło i razem zmiksować.
Wyłożyć masą ciasteczkową dno tortownicy i wstawić ją do lodówki.

Masa serowa
800 g sera najwyższej jakości(używam tłustego wiejskiego)
100 g cukru
200 g wiejskiej gęstej śmietany
3 całe jajka i jedno żółtko
3 łyżki mąki
sok i otarta skórka z ekologicznej cytryny

Ser zemleć.
Wszystkie składniki zmiksować tylko do połączenia.
Wylać je do tortownicy.Wyrównać wierzch.
Tortownicę owinąć folią aluminiową.
Przygotować naczynie żaroodporne wypełnione wodą.
Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika.
Naczynie z wodą umieścić pod tortownicą.
Piec 10 minut,a potem zmniejszyć temperaturę do 110 st.C.
Piec jeszcze 30-40 minut aż wierzch będzie ścięty.
Jeżeli w czasie pieczenia sernik za bardzo się rumieni,przykryć go papierem do pieczenia.
Wyłączyć grzanie i uchylić drzwiczki piekarnika.
Studzić sernik godzinę,półtorej.

Polewa
100 g gęstej wiejskiej śmietany
łyżka cukru pudru
sok z połowy cytryny

Wymieszać wszystkie składniki i posmarować polewą chłodny sernik.
Przykryć i wstawić do lodówki na noc.

Sernik podałam z konfiturą z kumkwatu.
W sezonie podaję ze świeżymi owocami.
Przepis na konfiturę z kumkawatu tutaj.

 

2014-02-23 12.18.43
 

Sernik nowojorski to mój ulubiony.
Przygotowuję go na podstawie tego przepisu.
Wiem,że nigdy mnie nie zawiedzie i zawsze pięknie się uda.
Wilgotny i akasamitnie kremowy.
Idealny na co dzień i na szczególne okazje.
Rozkoszny!

Curry z krewetkami,rybą i ananasem. Formuła I Malezji!

 

2014-03-23 14.17.56
 

Nie przypuszczałam,że będę pędzić z Formułą I i to z okazji tego wydarzenia w Malezji!
A to wszystko za sprawą Darii, która zachęciła mnie do kulinarnej przygody z malezyjską kuchnią.
Formuła I to tylko jej tło.
Bardzo miłe to było wyzwanie,bo odbyłam parę wirtualnych podróży kulinarnych.
W Malezji byłam tylko raz,jakiś czas temu.
Wspomnienia nieco się już zatarły…
Studiowałam wirtualnie ideę rempah.
Rempah to mieszanka przypraw obejmująca pięć smaków:słodki,kwaśny,gorzki,ostry i słony.
Popularna w kuchni chińskiej i w Południowo-Wschodniej Azji.
W każdej mieszance przypraw do dań z tych regionów takie smaki powinny się znaleźć.
To podstawa i od rempah należy zacząć poznawanie tych kuchni.
Mieszanka przypraw jest dowolna i każdy kucharz stosuje własną.
Chodzi w jej komponowaniu o zachowanie równowagi pomiędzy pięcioma smakami.
Zobaczcie moje rempah w rybnym curry.

 

2014-03-23 14.16.57
 

Malezyjskie curry z krewetkami,rybą i ananasem
na podstawie przepisu z Poh’s Blog
dla dwóch osób

300 g świeżych krewetek
300 g wyfiletowanej dorady
pół świeżego ananasa
2 łyżki pasty z tamaryndowca
3 liście kaffir
puszka mleka kokosowego
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka soku z limonki
100 ml wody

Rempah
3 suszone papryczki chili
1 łyżka pasty z galangalu
1 łyżka suszonej trawy cytrynowej
100 g szalotek posiekanych
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka pasty z krewetek
50 ml oleju kokosowego do smażenia
kilka orzechów macadamia

Papryczki namoczyć w gorącej wodzie.Następnie je posiekać i zmiksować z pozostałymi składnikami rempah na pastę.
W woku rozgrzać olej kokosowy,przełożyć pastę i orzechy, i zmniejszyć ogień.
Smażyć ok.10 minut aż wydzielą się aromaty i olej zacznie oddzielać się od reszty składników.
Doadać wodę,ananas pokrojony na kawałki,liście kaffir i tamaryndowiec.
Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować dalsze 10 minut.
Dodać mleko,sól i cukier i doprowadzić wszystko do wrzenia.
Dodać rybę pokrojoną na kawałki i krewetki – obrane i pozbawione ciemnej żyłki.
Gotować 5 minut.
Dodać sok z limonki,ewentualnie sól i cukier.
Podawać z ryżem jaśminowym i limonką.
Można też podać świeży ogórek,jeżeli ,usta potrzebują chłodzenia’ na skutek ostrości dania.

 

2014-03-028