
Magda wymyśliła kapustę.
Kapustę, taką rodzimą jadam rzadko.
Wolę delikatniejsze jej odmiany.
Słabość czuję za to do brukselki.
I do młodej kapustki!
Wymyśliłam sobie danie z takiej jednej kapusty na nasze spotkanie.
Takie dla mnie,lekkie, na miarę pogody i czasu.
Goniłam za nią,szukałam.
Przez tydzień.
Jakoś zapadła się pod ziemię.
Wywiało ją,albo została zjedzona co do liścia.
Nie dziwne,bo to wiosna przecież.
Zostałam więc przy kapuście Napa,zwanej u nas pekińską.
Powędrowałam z nią do Korei.
Kulinarne drogi bywają nieprzewidywalne…

Kimchi Napa
mała kapusta pekińska
łyżka posiekanego czosnku
łyżka drobno pokrojonego imbiru
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżeczki białego octu winnego
3 posiekane szalotki
3 łyżki sezamu
2 łyżki chili w płatkach
pół gruszki Nashi
2 łyżki soli
Kapustę przekroić wzdłuż, a następnie w poprzek na kilkucentymetrowe kawałki.
W misce wymieszać ją z solą i odstawić na 2 godziny.
Od czasu do czasu mieszać.
Następnie kapustę odcisnąć z soku i wypłukać.
Odsączyć na durszlaku.
W blenderze zmiksować na pastę czosnek,imbir,sos rybny i ocet.
Dodać do kapusty.Posypać sezamem,płatkami chili i dodać pokrojone szalotki.
Wymieszać.
Gruszkę obrać ze skóry i zetrzeć na tarce lub pokroić w julienne.
Dodać do kapusty,wymieszać i marynować pod przykryciem przynajmniej godzinę.
A najlepiej odstawić ją na kilka dni.
Azjatyckie kotleciki z dorsza
400 g filetów z dorsza bez skóry
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 jajka
1 łyżka sosu sojowego
1 cm świeżego imbiru
1 dymka ze szczypiorem
2 łyżki posiekanej kolendry
1 łyżeczka chili w proszku
ewentualnie sól do smaku
Dodatkowo mąka kukurydziana do obtaczania kotlecików.
Olej kokosowy do smażenia.
Rybę umyć,osuszyć na papierowym ręczniku i pokroić w kostkę.
Wrzucić do blendera. Obrać imbir,drobno pokroić i dodać do ryby.
Dodać jajka,sos sojowy,chili i mąkę.
Zmiksować.
Dodać pokrojoną dymkę i kolendrę. Wymieszać łyżką.
Spróbować i ewentualnie dodać sól.
Na blat wysypać mąkę kukurydzianą.
Brać po kopiastej łyżce masy rybnej i obtaczać ją w mące formując kotleciki.
Smażyć na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju kokosowym.
Podawać z kimchi.
