Kimchi. W pogoni za…kapustą.Sezonowo od A do M

 

2014-03-17 14.09.15
 

Magda wymyśliła kapustę.
Kapustę, taką rodzimą jadam rzadko.
Wolę delikatniejsze jej odmiany.
Słabość czuję za to do  brukselki.
I do młodej kapustki!
Wymyśliłam sobie danie z takiej jednej kapusty na nasze spotkanie.
Takie dla mnie,lekkie, na miarę pogody i czasu.
Goniłam za nią,szukałam.
Przez tydzień.
Jakoś zapadła się pod ziemię.
Wywiało ją,albo została zjedzona co do liścia.
Nie dziwne,bo to wiosna przecież.
Zostałam więc przy kapuście Napa,zwanej u nas pekińską.
Powędrowałam z nią do Korei.
Kulinarne drogi bywają nieprzewidywalne…

 

2014-03-020
 

Kimchi Napa
mała kapusta pekińska
łyżka posiekanego czosnku
łyżka drobno pokrojonego imbiru
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżeczki białego octu winnego
3 posiekane szalotki
3 łyżki sezamu
2 łyżki chili w płatkach
pół gruszki Nashi
2 łyżki soli

Kapustę przekroić wzdłuż, a następnie w poprzek na kilkucentymetrowe kawałki.
W misce wymieszać ją z solą i odstawić na 2 godziny.
Od czasu do czasu mieszać.
Następnie kapustę odcisnąć z soku i wypłukać.
Odsączyć na durszlaku.
W blenderze zmiksować na pastę czosnek,imbir,sos rybny i ocet.
Dodać do kapusty.Posypać sezamem,płatkami chili i dodać pokrojone szalotki.
Wymieszać.
Gruszkę obrać ze skóry i zetrzeć na tarce lub pokroić w julienne.
Dodać do kapusty,wymieszać i marynować pod przykryciem przynajmniej godzinę.
A najlepiej odstawić ją na kilka dni.

Azjatyckie kotleciki z dorsza

400 g filetów z dorsza bez skóry
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 jajka
1 łyżka sosu sojowego
1 cm świeżego imbiru
1 dymka ze szczypiorem
2 łyżki posiekanej kolendry
1 łyżeczka chili w proszku
ewentualnie sól do smaku

Dodatkowo mąka kukurydziana do obtaczania kotlecików.
Olej kokosowy do smażenia.

Rybę umyć,osuszyć na papierowym ręczniku i pokroić w kostkę.
Wrzucić do blendera. Obrać imbir,drobno pokroić i dodać do ryby.
Dodać jajka,sos sojowy,chili i mąkę.
Zmiksować.
Dodać pokrojoną dymkę i kolendrę. Wymieszać łyżką.
Spróbować i ewentualnie dodać sól.
Na blat wysypać mąkę kukurydzianą.
Brać po kopiastej łyżce masy rybnej i obtaczać ją w mące formując kotleciki.
Smażyć na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju kokosowym.
Podawać z kimchi.

 

2014-03-018

Gruszki Nashi Hasselback. Nareszcie wiosna!

 

2014-03-16 13.39.57
 

(…)Na wprost niej w różowym,porannym świetle kokieteryjnie rozpościerał się ogród.Niektóre spośród nabrzmiałych pąków forsycji zaczęły już pękać,odsłaniały wąskie paseczki złota,ale rododendron nadal uparcie zaciskał swoje twarde pąki.
Na rabatce pochylało główki kilka przebiśniegów,a za nimi wyciagały się do słońca fioletowe krokusy.
Szykowały się do rozłożenia płatków.
Trawa mieniła się jasną zielenią, a ziemia na rabatach lśniła czarno od wilgoci.
Wiosna.Nareszcie przyszła wiosna.
(…)*

 

2014-03-19 14.56.09
 

Gruszki Nashi Hasselback

2 gruszki Nashi
2 niepryskane pomarańcze
łyżka cukru trzcinowego
łyżka masła
gałązka rozmarynu

Piekarnik nagrzać do 200 st.C.
Jedną pomarańczę obrać ze skóry i albedo.Podzielić na cząstki.
Drugą przekroić na pół.
Gruszki umyć,przekroić na połówki i wyciąć gniazda nasienne.
Następnie bardzo ostrym nożem pokroić na cienkie plastry.
Nie przecinać do końca!
Ułożyć je w naczyniu do zapiekania.
Polać sokiem z przekrojonej pomarańczy,a cząstki drugiej ułożyć obok.
Posypać gruszki cukrem i położyć na każdej kawałek masła.
Posypać igiełkami rozmarynu.
Wsatwić do piekarnika i zapiekać do momentu kiedy gruszki będą miękkie, a z pomarańczy utworzy się galaretka.
Podawać na talerzach z galaretką pomarańczową.

 

2014-03-16 13.30.59
 

banner przepis miesiaca

 

*fragment książki M.Axelsson Lód i woda,woda i lód