Kwietniowa Piekarnia. Zaproszenie!

 P6040002.JPG

 

Drodzy,
wiosna zawitała,zazieleniła,rozkwitła.
Nowe,młode i lekkie tuż za naszym progiem.
I w nas samych tyle wiosennych zamierzeń,prawda?
Dlatego spieszę z nową piekarniczą propozycją!
Przepis wybrała dla nas Dorota.
Jest to chleb na zakwasie z mąki orkiszowej z pomidorami i czarnym sezamem.
Autorką wypieku jest Dana z bloga Leśny Zakątek.
Reanimujcie zatem Wasze zakwasy,dokarmiajcie je,pielęgnujcie.
I pieczcie!

Kiedy pieczemy?
W weekend 11,12,13 kwietnia i dla zabieganych w poniedziałek 14 kwietnia.

Kiedy publikujemy?
We środę 16 kwietnia o 20.00.

Pomidorowy,jasny chleb orkiszowy z czarnym sezamem
przepis podaję za Daną

Na zaczyn

  • 55g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej,
  • 200g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700,
  • 200g wody,
  • 1 jabłko, starte na tarce jarzynowej.

Wszystkie składniki mieszamy w misce, przykrywamy folią i pozostawiamy na minimum 12 godzin.

Ciasto właściwe

  • Cały zaczyn, około 500g,
  • 400g zmiksowanych, krojonych, pomidorów z puszki,
  • 350g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700,
  • 300g mąki pszennej chlebowej, typ 750,
  • 1 łyżka miodu,
  • sezam czarny, w/g uznania,
  • sól morska, około 15g,
  • dodatkowo, mąka do podsypywania, w trakcie przekładania i formowania ciasta.
  1. Do zaczynu dodajemy zmiksowane pomidory, sól, miód, sezam.
  2. Następnie stopniowo, zmieszane i przesiane mąki, orkiszową i pszenną chlebową.
  3.  Wyrabiamy ciasto ręcznie, od połączenia składników, co najmniej 10 minut, mikserem, o połowę krócej.
  4. Pozostawiamy ciasto przykryte, na około 3 godziny.
  5. W czasie tych 3 godzin:
    • Po godzinie, wyjmujemy ciasto z miski na omączony blat, rozklepujemy, składamy i ponownie wkładamy do miski. Na zdjęciach widać sposób składania.
    • Po następnej godzinie, postępujemy identycznie.
    • W trzeciej godzinie formujemy ciasto w okrągły w tym przypadku podłużny bochenek. / patrz: zdjęcie zbiorcze-formowanie podłużnego bochenka /.
    • Uformowane ciasto wkładamy do koszyczka, łączeniem do góry. Pozostawiamy delikatnie przykryte, do ostatecznego wyrośnięcia.
    • Pieczemy w początkowej temp.250st, przez 15 minut, rzucając na blachę 2-3 kostki lodu, następnie w opadającej, około 30 minut. Ciasto przed włożeniem do piekarnika, nacinamy ostrym narzędziem, np. żyletką

Odgazowywanie i składanie ciasta.

Ciasto jest dość luźne, ale za każdym złożeniem, staje się bardziej sprężyste i podatne na późniejsze formowanie w bochenek.

Formowanie podłużnego bochenka.

Starajmy się, aby jak najmniej mąki, dostało się do środka ciasta.

Po instrukcje dotyczące wyrabiania,składania i wyrastania chleba na mące orkiszowej białej odsyłam na blog Leśny Zakątek.

Pamiętajcie też,że własne interpretacje i pomysły na chleb dostarczą nam dodatkowych emocji i wzbogacą naszą Piekarnię.
Niech nam się upiecze!

*Autorką zdjęcia chleba jest Dana.Opublikowałam je za Jej zgodą.

Sernik nowojorski z konfiturą z kumkwatu. I tarasowy początek

 

2014-02-23 12.07.21
 

Mocniejsze akordy słońca,lżejszy wiatr.
Moc zielonych pąków i pierwsze nieśmiałe listki.
Hipnotyzujące kolory wiosennych kwiatów.
Mogę wpatrywać się w nie bez końca.
Przycinanie gałązek,sprzątanie jesiennych liści,które zawieruszyły się gdzieś w zakamarkach.
Zgrabiona trawa wygląda jakby weselej.
Jasne śwaitło dociera daleko na rabatę z fiołkami.
Meble wróciły na taras.
Nasz letni azyl nabrał rumieńców.
Pierwsza kawa na tarasie i przegląd prasy już za mną.
Yorki z zadowoleniem wygrzewają się na poduszkach.
Tarasowe życie  rozpoczęte!

 

2014-02-23 12.15.22
 

Sernik nowojorski z konfiturą z kumkwatu

na tortownicę o średnicy 19 cm
Dno tortownicy wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia,boki posmarować masłem.
Piekarnik nagrzać do 180 st.C.

Spód
100 g ciastek owsianych lub digestive
50 g miękkiego masła

Ciastka pokruszyć w blenderze,dodać masło i razem zmiksować.
Wyłożyć masą ciasteczkową dno tortownicy i wstawić ją do lodówki.

Masa serowa
800 g sera najwyższej jakości(używam tłustego wiejskiego)
100 g cukru
200 g wiejskiej gęstej śmietany
3 całe jajka i jedno żółtko
3 łyżki mąki
sok i otarta skórka z ekologicznej cytryny

Ser zemleć.
Wszystkie składniki zmiksować tylko do połączenia.
Wylać je do tortownicy.Wyrównać wierzch.
Tortownicę owinąć folią aluminiową.
Przygotować naczynie żaroodporne wypełnione wodą.
Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika.
Naczynie z wodą umieścić pod tortownicą.
Piec 10 minut,a potem zmniejszyć temperaturę do 110 st.C.
Piec jeszcze 30-40 minut aż wierzch będzie ścięty.
Jeżeli w czasie pieczenia sernik za bardzo się rumieni,przykryć go papierem do pieczenia.
Wyłączyć grzanie i uchylić drzwiczki piekarnika.
Studzić sernik godzinę,półtorej.

Polewa
100 g gęstej wiejskiej śmietany
łyżka cukru pudru
sok z połowy cytryny

Wymieszać wszystkie składniki i posmarować polewą chłodny sernik.
Przykryć i wstawić do lodówki na noc.

Sernik podałam z konfiturą z kumkwatu.
W sezonie podaję ze świeżymi owocami.
Przepis na konfiturę z kumkawatu tutaj.

 

2014-02-23 12.18.43
 

Sernik nowojorski to mój ulubiony.
Przygotowuję go na podstawie tego przepisu.
Wiem,że nigdy mnie nie zawiedzie i zawsze pięknie się uda.
Wilgotny i akasamitnie kremowy.
Idealny na co dzień i na szczególne okazje.
Rozkoszny!