Bułeczki z pastą Anko. Słuchaj pieśni wiatru…

2014-05-034
    Ostatnio skłamałem w zeszłym roku. Nie cierpię kłamstw.Można powiedzieć,że kłamstwa i milczenie to dwa najpowszedniejsze grzechy współczesnego społeczeństwa.Naprawdę często kłamiemy i bez przerwy popadamy w milczenie. Ale gdybyśmy przez cały rok nieustannie mówili i mówili tylko prawdę,prawda utraciłaby wartość. Haruki Murakami Słuchaj pieśni wiatru Jedna pora roku otworzyła drzwi i zniknęła za nimi,następna weszła innymi drzwiami.Ludzie w pośpiechu otwierali te pierwsze i krzyczeli:,,Hej,poczekaj,zapomniałem ci coś powiedzieć!”.Ale nikogo już tam nie było.Zamykali więc drzwi i wracali do pokoju.Siedziała tam już na krześle kolejna pora roku i zapalała papierosa. ,,Jeśli zapomniałeś coś powiedzieć,powiedz mnie,może mnie się uda przekazać”,mówiła. ,,Nie,nie trzeba.To nic ważnego”.Powietrze wypełniał tylko szum wiatru.To nic wielkiego. Po prostu pora roku umarła. Haruki Murakami Flipper roku 1973

2014-05-035
  Przygotowanie bułeczek należy zacząć od zrobienia słodkiej pasty z fasoli Azuki. Pastę przygotowuje się w dwóch postaciach: Tsuban i Koshian. Tsuban otrzymuje się gotując fasolę z cukrem, i jest ona częściowo rozgnieciona. Koshian otrzymamy, kiedy ugotowaną fasolę (Tsuban) przetrzemy przez sito, uzyskując jednolitą pastę bez skórek. Pasta Anko (Tsuban) 200 g fasoli azuki 100 g cukru trzcinowego( w oryginale używa się brązowego cukru w postaci prostokątów) cukru można dać 200 g,ale ja zmniejszyłam jego ilość o połowę szczypta soli woda Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia przemyć ją na sicie. W garnku zalać wodą, aby fasola była całkowicie pokryta. Zagotować na dużym ogniu, wyłączyć grzanie i odstawić pod przykryciem na 5 minut. Odsączyć na sicie, włożyć ponownie do garnka i zalać czystą wodą ,tyle aby pokryć fasolę. Zagotować, zmniejszyc ogień i gotować wolno często mieszając. Kiedy fasola wchłonie wodę i jest miękka, dodać cukier i sól. Zagotować i mieszać drewnianą łyżką aż uzyska postać gęstej pasty. Wystudzić, przełożyć do pojemnika z pokrywką i wstawić do lodówki. Pasta jeszcze bardziej zgęstnieje.

2014-05-033
  Bułki z pastą Anko na tang zhong Tang zhong to metoda idealnie pasująca do japońskich wypieków. Ciasto przygotowane tą metodą jest  mięciutkie i pulchne. Zachowuje świeżość dłużej niż ciasto pieczone na samych drożdżach.

tang zhong

1/2 szklanki wody( szklanka o pojemności 200 g) 1/4 szklanki mąki pszennej Wodę i mąkę umieścić w garnku. Mieszać trzepaczką aby ciasto było jednolite, bez grudek. Postawić na ogniu i gotować cały czas mieszając drewnianą łyżką. Kiedy ciasto zgęstnieje, zestawić garnek z ognia, dobrze wymieszać i przykryć folią spożywczą. Wystudzić i wstawić na noc do lodówki.

ciasto właściwe

1 3/4 szklanki mąki (dałam pół pszennej tortowej i pół krupczatki)

2 łyżki cukru(można dać trzy)

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka drożdży instant

3 łyżki stopionego masła

1/2 szklanki letniego mleka

1 łyżeczka herbaty matcha

2 żółtka do posmarowania bułek

sezam czarny i jasny do posypania

Tang zhong wyjąć z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem. Do misy miksera dodawać: tang zhong w temperaturze pokojowej,ciepłe mleko,sól,cukier,masło,mąkę i drożdże. Wyrabiać na 2 prędkości 15-20 minut.Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Podzielić je na dwie części. Jedną włożyć do miski wysmarowanej olejem i przykryć folią. Drugą włożyć powrotem do misy miksera. Łyżeczkę matcha wymieszać z odrobiną wody na pastę,którą dodać do ciasta. Włączyć mikser i wyrabiać aż ciasto będzie miało jednolity zielony kolor. Włożyć je do drugiej miski,przykryć folią. Oba ciasta powinny wyrastać tak długo aż podwoją objętość. Kiedy wyrosną,każde zagnieść ręką w misce. Każde ciasto podzielić na 8 kawałków (razem 16) i zostawić na 15 minut. Wałkować każdy kawałek tworząc koło,do środka wkładać pastę Anko i zaklejać tworząc zgarbne bułeczki. Układać je na papierze do pieczenia.Przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia – 45 -60 minut. Piekarnik nagrzać do 200 st.C. Wyrośnięte bułeczki smarować żółtkiem. Te z herbatą matcha posypałam czarnym sezamem.Białe jasnym sezamem. Piec na złoty kolor 15 minut. Studzić na kratce.

2014-05-18 13.12.37
  Bułeczki przygotowałam na polską premierę książki Haruki Murakami Słuchaj pieśni wiatru. Flipper 1973 Zaproszenie do wspólnego pieczenia bułeczek dla miłośników japońskiego pisarza ogłosiła na Fb Grażyna. Dziękuję za wspaniały pomysł! Dzisiaj w całej Polsce, w wybranych restauracjach odbędą się się kolacje inspirowane literaturą H.Murakami. W Warszawie kolacja odbędzie się  w Qchni Artystycznej Marty Gessler w Zamku Ujazdowskim. Najnowszą powieść Haruki Murakami już przeczytałam, a Wy?

Rabarbarowe spotkanie. Pudding i drink.Sezonowo od A do M

 

2014-05-10 15.24.03-2
 

Rabarbar przygotowałam dla Niej.
Przyjechała na weekend po niemałych perypetiach z wykrojeniem czasu na nasze spotkanie.
Łączą nas rabarbarowe wspomnienia z dzieciństwa i nie tylko.
Wakacje spędzane w dużym ogrodzie.
Wspólne wyjazdy na jeziora.
Pudełka z lalkami.
Rabarbar rwałyśmy razem.
Jego ogromne liście udawały kapelusze.
Łodygi zjadałyśmy na surowo maczając je w cukrze.
Babcia gotowała nam rabarbarowy kompot i piekła rabarbarową drożdżówkę z kruszonką.
Idealny podwieczorek dla dziewczynek zafascynowanych ogrodowym życiem.
Siadałyśmy obok babci przy ogrodowym stole i patrzyłyśmy jak kroi rabarbar.
Wrzuca go do garnka na kompot.
Jak zagniata ciasto i robi kruszonkę.
Do stołu zwabiał nas zapach pieczonego ciasta.
Porzucałyśmy nasze pudła z lalkami,żeby jeść jeszcze ciepłe.
Popijałyśmy je chłodnym kompotem.
Mój rabarbar dla Niej wyglądał inaczej.
Pudding i drink.
Przy tarasowym stole.

 

2014-05-10 15.25.43
 

Pudding z ,mleka’ ryżowego z pieczonym rabarbarem i chia

,Mleko’ ryżowe.
Wszędzie wystepuje pod nazwą ,mleko’.
Dla mnie to napój.
Jest dobrą alternatywą dla osób bez tolerancji laktozy.
A sam proces jego przygotowania jest  łatwy.

szklanka brązowego ryżu basmati
2 szklanki wody źródlanej do moczenia ryżu
4 szklanki wody źródlanej
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

Ryż zalać dwoma szklankami wody i odstawić na noc.
Następnego dnia przecedzić ryż na sicie.
Wrzucić ryż do kielicha blendera,dodać cztery szklanki wody i ekstrakt waniliowy.
Miksować przez 2-3 minuty.
Odcedzić ryż przez gazę lub sito,zbierając powstały napój.
Zlać płyn do słoika,zakręcić i przechowywać w lodówce.

Pudding z napojem ryżowym i chia

3 łyżki nasion chia(szałwii hiszapńskiej)
200 ml napoju ryżowego

Nasiona szałwii zlać napojem ryżowym.
Wymieszać i wstawić do lodówki na noc.

Pieczony rabarbar

1/2 kg łodyg rabarbaru
3 łyżki miodu akacjowego
3 ziarna kardamonu

Rabarbar opłukać,pokroić na kawałki i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Polać miodem i posypać rozgniecionymi nasionami kardamonu.

Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przec 20 minut.

Pudding ryżowy z chia udekorować pieczonym rabarbarem.

 

2014-05-019
 

Rabarbarowy drink

500 g rabarbaru
3 łyżki cukru
300 ml wody źródlanej
butelka cydru(najlepiej francuskiego)

Umyty rabarbar pokroić,zasypać cukrem,zlać wodą i ugotować esencjonalny kompot.
Wystudzić.Napełniać 1/3 szklanki rabarbarowym kompotem,uzupełnić cydrem i udekorować gałązką tymianku.

 

2014-05-018
 

Po rabarbarowe kreacje koniecznie zajrzyjcie do Magdy.
To Ona wybrała rabarbar na nasze Sezonowe spotkanie od A do M.