Rabarbarowe spotkanie. Pudding i drink.Sezonowo od A do M

 

2014-05-10 15.24.03-2
 

Rabarbar przygotowałam dla Niej.
Przyjechała na weekend po niemałych perypetiach z wykrojeniem czasu na nasze spotkanie.
Łączą nas rabarbarowe wspomnienia z dzieciństwa i nie tylko.
Wakacje spędzane w dużym ogrodzie.
Wspólne wyjazdy na jeziora.
Pudełka z lalkami.
Rabarbar rwałyśmy razem.
Jego ogromne liście udawały kapelusze.
Łodygi zjadałyśmy na surowo maczając je w cukrze.
Babcia gotowała nam rabarbarowy kompot i piekła rabarbarową drożdżówkę z kruszonką.
Idealny podwieczorek dla dziewczynek zafascynowanych ogrodowym życiem.
Siadałyśmy obok babci przy ogrodowym stole i patrzyłyśmy jak kroi rabarbar.
Wrzuca go do garnka na kompot.
Jak zagniata ciasto i robi kruszonkę.
Do stołu zwabiał nas zapach pieczonego ciasta.
Porzucałyśmy nasze pudła z lalkami,żeby jeść jeszcze ciepłe.
Popijałyśmy je chłodnym kompotem.
Mój rabarbar dla Niej wyglądał inaczej.
Pudding i drink.
Przy tarasowym stole.

 

2014-05-10 15.25.43
 

Pudding z ,mleka’ ryżowego z pieczonym rabarbarem i chia

,Mleko’ ryżowe.
Wszędzie wystepuje pod nazwą ,mleko’.
Dla mnie to napój.
Jest dobrą alternatywą dla osób bez tolerancji laktozy.
A sam proces jego przygotowania jest  łatwy.

szklanka brązowego ryżu basmati
2 szklanki wody źródlanej do moczenia ryżu
4 szklanki wody źródlanej
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

Ryż zalać dwoma szklankami wody i odstawić na noc.
Następnego dnia przecedzić ryż na sicie.
Wrzucić ryż do kielicha blendera,dodać cztery szklanki wody i ekstrakt waniliowy.
Miksować przez 2-3 minuty.
Odcedzić ryż przez gazę lub sito,zbierając powstały napój.
Zlać płyn do słoika,zakręcić i przechowywać w lodówce.

Pudding z napojem ryżowym i chia

3 łyżki nasion chia(szałwii hiszapńskiej)
200 ml napoju ryżowego

Nasiona szałwii zlać napojem ryżowym.
Wymieszać i wstawić do lodówki na noc.

Pieczony rabarbar

1/2 kg łodyg rabarbaru
3 łyżki miodu akacjowego
3 ziarna kardamonu

Rabarbar opłukać,pokroić na kawałki i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Polać miodem i posypać rozgniecionymi nasionami kardamonu.

Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przec 20 minut.

Pudding ryżowy z chia udekorować pieczonym rabarbarem.

 

2014-05-019
 

Rabarbarowy drink

500 g rabarbaru
3 łyżki cukru
300 ml wody źródlanej
butelka cydru(najlepiej francuskiego)

Umyty rabarbar pokroić,zasypać cukrem,zlać wodą i ugotować esencjonalny kompot.
Wystudzić.Napełniać 1/3 szklanki rabarbarowym kompotem,uzupełnić cydrem i udekorować gałązką tymianku.

 

2014-05-018
 

Po rabarbarowe kreacje koniecznie zajrzyjcie do Magdy.
To Ona wybrała rabarbar na nasze Sezonowe spotkanie od A do M.

Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem. Majowa Piekarnia

 

2014-05-10 13.52.16
 

Bardzo chciałam upiec ten chleb.
Podzielić radość pieczenia z innymi.
Razem,w tym samym czasie.
Bliskość w takich chwilach rodzi się sama.
Nasze bochenki jak bracia.
A my jak jedna drużyna.
Silna i pewna swojej piekarniczej więzi.
Magia w nas. A chleb jeden z najlepszych.
Pachnący ziemniakiem i ziołem.
Mięciutki i przesmaczny.
Świeży do ostatniej kruszyny.
Z czułością zawijam go w ściereczkę. Ale co jakiś czas odkrawam nową kromkę.
Cudownie smakuje sam lub z czymkolwiek.
Chlebowe zauroczenie.

 

2014-05-10 14.45.51
 

Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem
przepis  z bloga gotujebolubi.pl
(jeden duży lub dwa małe bochenki)
2 łyżki zakwasu pszennego
1 szklana mąki
2/3 szklanki wody Wszystkie sładniki wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i pozostaw do przefermentowania w ciepłym miejscu na kilka godzin (8 – 12).
Zakwas jest gotowy do dalszej pracy, jeżeli łyżeczka pobrana z zaczynu unosi się na powierzchni wody.
Przygotuj ziemniaki: 0,5 kg ziemniaków
1 łyżka oliwy
2 łyżki posiekanego rozmarynu
1/2 łyżeczki soli
Ziemniaki dobrze umyj i pokrój w kostkę, nie ma potrzeby obierania ich ze skórki.
Wrzuć je do miski, dodaj oliwę, sól i rozmaryn. Dobrze wszystko wymieszaj.
Przesyp ziemniaki na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Po tym czasie przemieszaj dobrze ziemniaki i dopiekaj na złoty kolor przez następne 20 minut. Po upieczeniu wystudź.
Przygotuj ciasto właściwe:
600 g mąki chlebowej
1 i 1/4  szklanki wody cały zaczyn z dnia poprzedniego (-2 łyżki na następne pieczenie)
1 łyżka soli
upieczone ziemniaki
Do miski wlej wodę, dodaj zaczyn. Wymieszaj dokładnie, wsyp mąkę. Zmieszaj tylko do połączenia składników, przykryj miskę ścierką lub foliową reklamówką i odstaw na 20 – 40 minut. Po tym czasie dodaj sól i wyrabiaj ciasto ręcznie rozciągając je i składając w misce (ok 6 minut)  lub mikserem przez ok 3 minuty na pierwszej prędkości i  3 minuty na drugiej. Dodaj wystudzone, przestudzone ziemniaki i już ręcznie, delikatnie wrób je do ciasta. Miskę przykryj plastikową siatką i  odstaw na 2 godziny, składając w tym czasie trzykrotnie w odstępach trzydziestominutowych. Przefermentowane ciasto wyrzuć na blat i przedformuj ciasto w kulę (jeżeli chcesz dwa mniejsze bochenki, podziel ciasto na dwie części i uformuj każdą z nich) i pozostaw na 20 minut. Po tym czasie oprusz kulę mąką, obruć na drugą stronę i uformuj bochenek. Dobrze obsyp go mąką i włóż do koszyka wyłożonego ściereczką obsypaną mąką. Koszyk wsadź do plastikowej torby, dobrze owiń i najlepiej wstaw do lodówki, aby ciasto mogło w niej wyrastać przynajmniej 8 – 12 godzin. Wyrośnięty bochenek  wyrzuć na deskę, natnij i piecz w naparowanym piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 40 minut. Po dwudziestu minutach uchyl lekko piekarnik, aby uwolnić parę. Chleb najlepiej piec na nagrzanym kamieniu do pizzy, lub bardzo dobrze rozgrzanej blasze. Jeżeli masz żeliwny lub ceramiczny garnek, nagrzej piekarnik maksymalnie i wstaw garnek (razem z pokrywką) na dwadzieścia 30 minut aby się nagrzał. PO tym czasie wyjmij go i umieść w nim chleb. Piecz pod przykryciem 20 minut, potem zdejmij pokrywę i dopiekaj przez kolejne 20 na głęboko brązowy kolor.
Po upieczeniu chleb dokładnie wystudź.
Smacznego!

 

2014-05-013
 

Z podanej porcji upiekłam dwa bochenki.
Jeden z nich kroiłam jeszcze ciepły.
Zjedliśmy go w miłym towarzystwie z pyszną pastą.

Pasta z fasoli i pieczonego czosnku z za’atarem

200 g fasoli ugotowanej
główka czosnku pieczonego
łyżeczka soku cytrynowego
oliwa, sól i pieprz
łyżka domowego za’ataru do posypania

Fasolę zmiksować z obranym czosnkiem. Dodać sok cytrynowy,oliwę ,sól i pieprz do smaku. Posypać za’atarem i polać oliwą.

2014-05-015
 

Majowa chlebowa Drużyna:

Aciri http://bajkorada.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html

Alutka  http://nieladmalutki.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html

Krecia http://bybyloprzyjemniej.blogspot.com/2014/05/wspolna-majowa-piekarnia-chleb-z.html