Tapas.Spanish Tapas Week z Fernando de Cerro. Oliwa,wino i szynka!

 

2014-06-011
 

Tapas( po hiszpańsku:tapa).
Tapar znaczy ,przykrywać’,tapa to ,przykrywka’.
W czasie upałów pyli czerwona ziemia i krążą muchy!
A tapa jada się najchętniej na świeżym powietrzu.
I popija ulubionym alkoholem.
Kieliszek przykrywany był małymi przekąskami.
Tapa podawane są  w całej Hiszpanii.
Drobne dania serwowane do wina,sherry,malagi lub piwa.
Są prostą przystawką lub wyrafinowanym daniem.
Jedzone na stojąco przy barze lub serwowane do stolika.
W Madrycie serwetki podawane do tapas wyrzuca się na podłogę baru.
Na północy Hiszpanii,wykałaczki lub patyczki,na które nabite są przekąski.
Tapas to o wiele więcej niż małe dania.
To filozofia.
Bo w Hiszpanii jedzenie znaczy coś więcej niż jedzenie.
Przy tapas się rozmawia,dyskutuje,załatwia interesy lub po prostu bawi.
Zawsze w gronie znajomych lub przyjaciół.
Często dosiada się do nas ktoś obcy.
Aby wspólnie zjeść tapa.
Uwielbiam Hiszpanię,jej kuchnię i tapa!

 

2014-05-31 13.24.28
 

W miniony weekend maiłam przyjemność przygotowywać tapas pod kierunkiem Fernando de Cerro.
Szefa kuchni i właściciela Casa Jose pod Madrytem,restauracji z jedną gwiazdką Michelin.
Fernando jest uroczym człowiekiem,bardzo skromnym,aczkolwiek wymagąjacym szefem.
Pod czujnym okiem Mistarza i z Jego aktywnym udziałem przygotowaliśmy w kilku zespołach autorskie tapa Fernando.
Roladki z szynki serrano E.T.G. z karmelizowaną cebulą i jabłkiem.
Krewetki królewskie na patyczku z szynką serrano E.T.G. w tempurze.
Wołowinę marynowaną w czerwonym winie D.O.P. Ribera Del Duero.
Dorsza glazurowanego w oliwie D.O. Baena na puree ze słodkich ziemniaków.
Spotkanie odbyło się w ramach kapmapnii Original Flavors,Mediterranean Essence.
Akcja jest realizowana pod nazwą Tapas Spanish Week.
Kampania ma na celu promocję hiszapńskich produktów:
* oliwy z oliwek Extra Virgin o chronionej nazwie Baena
* wina o chronionej nazwie Ribera del Duero
* szynki Serrano posiadającej certyfikat Gwarantowana Tradycyjna Specjalność

 

2014-06-007
 

W swojej kuchni przygotowałam trzy rodzaje tapa z wykorzystaniem promowanych produktów.

Moje autorskie Tartaletki z botwinką i szynką serrano
Tartaletas de acelga y jamon serrano

ciasto
200 g mąki pszennej
100 g schłodzonego masła
żółtko
bardzo zimna woda

Zagnieść mąkę z pokrojonym na kawałki masłem. Powinny powstać duże ,okruchy’.
Dodać żółtko i tye wody,aby składniki się połączyły.
Zagniatać ciasto aż będzie gładkie.
Włożyć je do lodówki na pół godziny.

Natłuścić formę do pieczenia babeczek.Piekarnik nagrzać do 180n st. C.
Z ciasta wycinać koła,wkładać je do formy na babeczki.
Dno nakłóć widelcem.
Piec ok. 10 minut.
Wyjąć z piekarnika.

farsz
pęczek młodej botwinki
100 g szynki serrano E.T.G.
szalotka
ząbek czosnku
łyżka natki pietruszki
sól i pieprz
50 ml czerwonego wina Ribera del Duero
oliwa Baena D.O.
płatki migdałów do posypania

Botwinkę opłukać,osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki.
Szynkę, szalotkę i czosenk pokroić w kostkę.
Na patelnię wlać dwie łyżki oliwy,wrzucić szalotkę i czosnek. Zeszklić.
Dodać szynkę,podsmażyć.
Dodać botwinkę i wlać wino.
Dusić aż wino się zredukuje.
Dodać sól i pieprz.
Farszem wypałnić tartaletki.
Posypać płatkami migdałów.
Zapiec w piekarniku.

 

2014-06-04 10.51.51
 

Chorizo zapiekane w czerwonym winie z natką pietruszki
Chorizo en vino tinto

200 g chorizo z papryką
200 ml wina Ribera del Duero
pęczek natki pietruszki
łyżka oliwy Baena

Chorizo pokroić na kawałki o grubości 2-3 cm.
Na patelnię wlać oliwę,położyć plasterki kiełbasy i zrumienić ją z obu stron.
Wlać wino i dusić aż odparuje.
Każdy plasterek nadziać na patyczek i posypać natką pietruszki.

 

2014-06-005
 

Szparagi pieczone z szynką Serrano
Esparragos asados con jamon Serrano

pęczek zielonych szparagów
plasterki szynki Serrano (tyle ile szparagów)
3 łyżki oliwy Baena

Piekarnik nagrzać do 200 st. C.
Szparagi ułamać w połowie.Opłukać i wysuszyć papierowym ręcznikiem.
Każdy owinąć w plaster szynki.
Naczynie żaroodporne spryskać oliwą.
Ułożyć szapragi,polać oliwą.
Zapiekać ok. 20 minut.

Salsa fresca. Tortille i pieczone awokado. Meksyk od kuchni

 

2014-05-19 17.50.29
 

Kuchnia Meksyku bardzo mnie pociąga.
Lubię zatracić się w tych ostrościach, świeżych warzywach, tortillach i pikantnych deserach.
Niestety ,jak mawia Marisa, moja nauczycielka hiszpańskiego, w Warszawie meksykańskiej kuchni brak.
Istnieje tylko jej naśladownictwo i kuchnia tex-mex.
Podobnie jest z innymi narodowymi kuchniami, które przygotowuje się ,pod’ smaki obcokrajowców.
Sięgnęłam więc po informacje u źródła.
Z ciekawością przeczytałam książkę Susany Osorio-Mrożek Meksyk od kuchni od Azteków do Adelity.
Bardzo polecam.
Nie będę tu recenzować książki, bo nie taki jest zamysł tego wpisu.
Przytoczę jedynie fragment wstępu do książki:
Ta książka to Historia Kuchni Meksykańskiej. Skierowana jest zarówno do miłośników dobrego jedzenia, jak i do wszystkich zainteresowanych historią obyczajowości. Jej założeniem jest opowiedzenie o tym, co jemy, my Meksykanie; jak i od kiedy to robimy. A także o tym, co działo się na meksykańskiej ulicy i na świecie w czasie, gdy ludzie zasiadali do stołu, albo …pościli.(…)

 

2014-03-05 15.16.29
 

Sos z pomidorów i chili (salsa fresca) to podstawowy sos w Meksyku.
Od niego wszystko się zaczyna.
Pojawia się na meksykańskim stole zawsze.
Jak pisze Autorka książki (…) sos podajemy do stołu, gdzie wszyscy mogą po niego sięgać według upodobań.
Na jego bazie powstają najróżniejsze odmiany z pieczonymi lub grillowanymi warzywami.
Robię go tylko wtedy, jeżeli mam pomidory, które smakują pomidorami.

Salsa fresca
2 duże ,bardzo dojrzałe pomidory ( użyłam cztery owalne z Sycylii)
pół ząbka czosnku
średnia czerwona cebula
papryka jalapeno
pęczek świeżej kolendry
sól
plasterki limonki marynowanej w oliwie z chili – tu przepis

Pokroić pomidory, czosnek, cebulę i chili.
Posiekać kolendrę.
Wymieszać wszystkie składniki.

 

2014-05-066
 

Tortille kukurydziane
przygotowuje się ze specjalnej mąki kukurydzianej nixtamal.
Można ją kupić w sklepach z artykułami kuchni świata.
Tortille pszenne natomiast pochodzą z północnego Meksyku.
Za pośrednictwem Stanów Zjednoczonych zyskały popularność w kuchni tex-mex na całym świecie.

4 szklanki mąki nixtamal
1 filiżanka tłuszczu roślinnego
3 łyżeczki soli
7/8 szklanki wody

Przesiewamy mąkę z odrobiną soli. Dodajemy rozmiękczony tłuszcz i mieszamy delikatnie palcami, następnie dodajemy gorącą wodę i wyrabiamy ciasto tak długo, aż nie klei się ani do rąk, ani do miski.
Przykrywamy naczynie lnianą ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
Następnie formujemy kulki, które rozwałkowujemy na placki i pieczemy na gorącej płycie.
Ważne jest, by maksymalnie odwracać tortille trzy razy, inaczej staną się twarde.
Upieczone tortille przekładamy do koszyka i przykrywamy dużą serwetką.
Trzeba uważać, by były starannie przykryte, aby nie wystygły i nie stwardniały. ( Tortille przycinam zaraz po zrobieniu specjalną obręczą, aby były równe).

* przepis na tortille z książki S.Osario-Mrożek, jest moim połączeniem przepisów na tortille kukurydziane i pszenne

 

2014-05-19 12.48.40
 

Tortille z chorizo, jajkiem i salsa fresca

tortille kukurydziane
100 g chorizo meksykańskiego
dojrzałe awokado
salsa fresca
wiejskie jajo
limonki
kolendra

Chorizo pokroiłam na kawałki i podsmażyłam na gorącej patelni. Odłożyłam.
Awokado obrałam, skropiłam sokiem z limonki i pokroiłam w paski.
Na patelni po smażeniu chorizo usmażyłam jajko.
Na tortille wyłożyłam chorizo, jajko, paski awokado i salsa fresca.
Dodałam liście kolendry.
Podałam z limonką.

 

2014-05-19 13.20.22
 

Awokado pieczone z jajkiem, chorizo i salsa fresca

dojrzałe awokado
podsamażone chorizo (jak w przepisie wyżej)
wiejskie jajo
sok z limonki
salsa fresca

Piekarnik nagrzałam do 200 st.C.
Awokado przepołowiłam, wyjęłam pestkę i skropiłam sokiem z limonki.
Ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wbiłam ostrożnie jajko do wgłębienia po pestce i wstawiłam do piekarnika do momentu aż jajko się zapiecze.
Po wyjęciu udekorowałam smażonym chorizo i salsą fresca.