Kwiaty cukinii, ricotta i pokrzywa. Pamiętajcie o ogrodach…

 

2014-06-04 12.46.24
 

 

Bluszczem ku oknom 
Kwiatem w samotność 
Poszumem traw 
Drzewem co stoi 
Uspokojeniem 
Wśród tylu spraw 

Pamiętajcie o ogrodach 
Przecież stamtąd przyszliście 
W żar epoki użyczą wam chłodu 
Tylko drzewa, tylko liście

Pamiętajcie o ogrodach 
Czy tak trudno być poetą 
W żar epoki nie użyczy wam chłodu 
Żaden schron, żaden beton
Kroplą pamięci 
Nicią pajęczą 
Zapachem bzu 
Wiesz już na pewno 
Świeżością rzewną 
To właśnie tu 


Pamiętajcie o ogrodach 
Przecież stamtąd przyszliście 
W żar epoki użyczą wam chłodu 
Tylko drzewa, tylko liście 
Pamiętajcie o ogrodach 
Czy tak trudno być poetą 
W żar epoki nie użyczy wam chłodu 
Żaden schron, żaden beton

I dokąd uciec 
W za ciasnym bucie 
Gdy twardy bruk 
Są gdzieś daleko 
Przejrzyste rzeki
I mamy XX wiek

Pamiętajcie o ogrodach
Przecież stamtąd przyszliście
W żar epoki użyczą wam chłodu
Tylko drzewa, tylko liście

Pamiętajcie o ogrodach
Czy tak trudno być poetą
W żar epoki nie użyczy wam chłodu
Żaden schron, żaden beton

Jonasz Kofta

 

 

2014-06-04 12.40.31
 

Kwiaty cukinii zapiekane z ricottą,pokrzywą i ziołami

cztery duże kwiaty cukinii
200 g świeżej ricotty (najlepiej kupić we włoskim sklepie)
wiejskie jajko
garść najmłodyszych liści pokrzywy ,zrywanych z samego wierzchołka rośliny
łyżka posiekanej szałwii
łyżka posiekanego szczypiorku
łyżka posiekanego tymianku
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżeczka do kawy papryczki Espelette w proszku lub innej ostrej
sok i skórka otarta z limonki
sól morska
oliwa

Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Z kwiatów cukinii wyrwać pręciki.
Ser przełożyć do miski.Dodać jajko, posiekaną pokrzywę i zioła.
Wymieszać.
Dodać sok i skórkę z limonki.
Doprawić do smaku solą i Espelette.
Farszem napełnić kwiaty.
Naczynie do zapiekania spryskać oliwą.
Ułożyć nadziane kwiaty i pokropić je oliwą.
Wstawić do piekarnika na 20 minut.
Podawać od razu po wyjęciu z pieca.

Czerwcowa Piekarnia. Zaproszenie!

 

 

Chleb na czerwiec.
Od dawna był wybrany i zaplanowany.
A to za sprawą Marzeny z bloga Zacisze kuchenne.
Podesłała mi propozycję chleba norweskiego.
Knekkebrød.
Chleb pełen ziaren i zdrowej mąki.
Bez zakwasu,bez drożdży.
Prawie jak krakersy.
Chleb fit.
Pieczemy?
Pieczemy!
Kiedy?
W weekend 13,14,15 czerwca.
Publikujemy we wtorek 17 czerwca o 20.00.

Knekkebrød
przepis podaję za Marzeną

Składniki:

200 ml otrębów pszennych
200 ml płatków owsianych
200 ml pestek dyni
200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej
200 ml ziaren słonecznika
100 ml siemienia lnianego
100 ml ziaren sezamu
2 łyżeczki soli
700 ml wody

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut.
Wykładamy blachę papierem i rozsmarowujemy ciasto cieniutko  równą warstwą.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termoobiegiem na 10 minut.
Po 10 minutach wyciągamy i kroimy na prostokąty. Wstawiamy ponownie do piekarnika jeszcze na 30-40 minut.
Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia – po ostygnięciu stwardnieje.
Najlepiej przechowywać w szklanym lub ceramicznym pojemniku z przepuszczalną pokrywką.

Instrukcję wykonania możecie obejrzeć na przykład tutaj.

Niech nam się upiecze!