Chleb kielecki na zaczynie ziemniaczanym. Pieczemy polski chleb!

 

2014-06-11 11.02.49
 

Pieczemy polski chleb.
Tak o swojej akcji napisał Marcin na Durszlaku:Cudze chwalicie, swego nie znacie. Pieczemy fugaski, skony, biove, chleby wg receptur Hamelmana i inne mniej lub bardziej egzotyczne pieczywo. Często jednak nie pamiętamy o tym, że można też piec nasze wspaniałe, pyszne, aromatyczne, polskie chleby. Chleby pszenne, żytnie, razowe na zakwasie z twardą skórką, chleby z ziemniakami, z kminkiem, i z makiem, i z ziarnami lnu, i z czarnuszką, makiem i tatarką.
Wiedziałam,że upiekę,bo słowa Marcina zpadły we mnie głęboko.
Postanowiłam też stopniowo wypróbować inne dostępne przepisy na polski chleb.

 

2014-06-11 11.03.53
 

“Chleb – w kwaśnym mleku należało rozmieszać zakwas, dodać trochę mąki żytniej i garnek ugotowanych, przekręconych przez maszynkę ziemniakow (…), wymieszać. Nastepnego dnia dodawano dużo mąki żytniej, sól, wyrabiano ciasto w nieckach i odstawiano do wyrośnięcia.” 

Przepis na ten wiejski chleb znajduje się w książce Elżbiety Szot -Radziszewskiej Lemieszka,siemieniec,gamrota…Zapomniane potrawy ludowe Kielcczyzny,wydanej przez Muzeum Wsi Kieleckiej.
A przepis dostosowała Qd z forum CinCin.
Chleb kielecki,wiejski

400 g ( 1 kubek plastikowy) zsiadłego mleka
400g ugotowanych w mundurkach ziemniaków, przeciśniętych przez praskę lub zmielonych w maszynce ( NIE w malakserze!)
600 g mąki żytniej 720
400 g mąki pszennej krupczatki( może być i 650, ale znacznie smaczniejsze z krupczatką)
6 łyżek żytniego zakwasu dobrze dojrzalego i gęstego
1 płaska łyżka soli, najlepiej kamiennej ( do przetworow)

Wykonanie:

Do miski włożyć ziemniaki, wlać zsiadłe mleko i zakwas, zamieszać, przykryć i odstawić na noc. Temperatura pokojowa.
Następnego dnia dodać całą mąkę żytnią i połowę mąki pszennej oraz sól. Wyrobić ( można robotem, aż ciasto będzie gładkie ). NIE DOLEWAĆ WODY!!!
Przełożyć z miski na dobrze wysypaną mąką stolnicę i wyrabiać, cały czas podsypując mąką, ciasto musi być dosyć gęste. Jeśli trzeba będzie dodać więcej niż pozostawione 200 g mąki, to nic nie szkodzi.
Uformować kulę, włożyć do naoliwionej miski i przykryć, niech rośnie.
Kiedy podwoi objętość – wyłożyć z powrotem na stolnicę, podzielić na dwie części i uformować dwa bochenki chleba. Przełożyć czy to do formy wysypanej otrębami czy do koszyczka.
Kiedy będzie gotowe do pieczenia – piec 15 min w temp.250 stopni i 40-60 min w 200.
Jak zwykle, popukane od dolu musi glucho dźwięczeć.

 

2014-06-11 11.07.49
 

Chleb wspaniały!
Prwadziwie wiejski,zdecydowany w smaku.
Cudownie chrupiący.
Przygotowałam do niego prostą sałatkę ze świeżo wędzonego pstrąga i przepiórczych jaj prosto ze wsi.

pół świeżo wędzonego pstrąga
pięć jajek przepiórczych
pół pęczka szczypiorku
pół pęczka koperku
3 łyżki domowego majonezu
sól i pieprz do smaku

Rybę obrać ze skóry i ości.Podzielić na kawałki.
Jajka ugotować – 3 minuty,wystudzić i obrać.
Podzielić na połowy.
Posiekać szczypiorek i koper.
Wymieszać wszystko z majonezem,szczypiorkiem i koprem.
Doprawić solą i pieprzem.

 

Pieczemy Polski Chleb

 

Kwiaty cukinii, ricotta i pokrzywa. Pamiętajcie o ogrodach…

 

2014-06-04 12.46.24
 

 

Bluszczem ku oknom 
Kwiatem w samotność 
Poszumem traw 
Drzewem co stoi 
Uspokojeniem 
Wśród tylu spraw 

Pamiętajcie o ogrodach 
Przecież stamtąd przyszliście 
W żar epoki użyczą wam chłodu 
Tylko drzewa, tylko liście

Pamiętajcie o ogrodach 
Czy tak trudno być poetą 
W żar epoki nie użyczy wam chłodu 
Żaden schron, żaden beton
Kroplą pamięci 
Nicią pajęczą 
Zapachem bzu 
Wiesz już na pewno 
Świeżością rzewną 
To właśnie tu 


Pamiętajcie o ogrodach 
Przecież stamtąd przyszliście 
W żar epoki użyczą wam chłodu 
Tylko drzewa, tylko liście 
Pamiętajcie o ogrodach 
Czy tak trudno być poetą 
W żar epoki nie użyczy wam chłodu 
Żaden schron, żaden beton

I dokąd uciec 
W za ciasnym bucie 
Gdy twardy bruk 
Są gdzieś daleko 
Przejrzyste rzeki
I mamy XX wiek

Pamiętajcie o ogrodach
Przecież stamtąd przyszliście
W żar epoki użyczą wam chłodu
Tylko drzewa, tylko liście

Pamiętajcie o ogrodach
Czy tak trudno być poetą
W żar epoki nie użyczy wam chłodu
Żaden schron, żaden beton

Jonasz Kofta

 

 

2014-06-04 12.40.31
 

Kwiaty cukinii zapiekane z ricottą,pokrzywą i ziołami

cztery duże kwiaty cukinii
200 g świeżej ricotty (najlepiej kupić we włoskim sklepie)
wiejskie jajko
garść najmłodyszych liści pokrzywy ,zrywanych z samego wierzchołka rośliny
łyżka posiekanej szałwii
łyżka posiekanego szczypiorku
łyżka posiekanego tymianku
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżeczka do kawy papryczki Espelette w proszku lub innej ostrej
sok i skórka otarta z limonki
sól morska
oliwa

Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Z kwiatów cukinii wyrwać pręciki.
Ser przełożyć do miski.Dodać jajko, posiekaną pokrzywę i zioła.
Wymieszać.
Dodać sok i skórkę z limonki.
Doprawić do smaku solą i Espelette.
Farszem napełnić kwiaty.
Naczynie do zapiekania spryskać oliwą.
Ułożyć nadziane kwiaty i pokropić je oliwą.
Wstawić do piekarnika na 20 minut.
Podawać od razu po wyjęciu z pieca.