Bób w zupie. Macco di Fava. Sezonowo od A do M

2014-06-077
 

Nie mam starego zeszytu z przepisami babci ani mamy…
Dostałam  w spadku starą książkę kucharską i wiedzę na temat kuchni.
Doświadczenie kulinarne przechodziło w mojej rodzinie z rąk do rąk i z głowy do głowy.
A dzieci od najmłodszych lat były zaangażowane w przygotowywanie posiłków.
Moja prababcia Franciszka była Włoszką.
Wiele wakacji i ferii spędziłam w Jej wiejskim domu.
To dzięki Prababci znałam od zawsze smak prawdziwego makaronu, sosu pomidorowego i świeżych szparagów.
Warzywa zawsze hodowała we własnym ogrodzie, a po mąkę jeździła do młyna.
Ile czasu tam spędzała wykłócając się o mąkę na makaron!
Nigdy nie była zadowolona z polskiej mąki.
Wiosna przychodziła dla Niej za późno, lato trwało za krótko, a zima była nie do zniesienia.
Mam dokładnie tak samo.
Geny Franciszki mocno zakorzeniły się w moim ciele i charkterze…
Pamiętam, jak przynosiła z ogrodu mnóstwo strąków bobu w wielkim fartuchu.
Wyrzucała go na płachtę materiału i pochylona wyłuskiwała do miski młode zielone nasiona.
Uwielbiałam łuskać bób razem z Nią.
Wiedziałam, że góra bobu jest obietnicą pysznego obiadu.

 

2014-06-080
 

Zupa z bobu ma swoje korzenie na Sycylii.
Ale jada się ją w całych Włoszech zarówno ze świeżego,jak i z suszonego bobu.
Opiera się na trzech składnikach:bób,cebula i pecorino.
Moim wkładem w przepis jest podanie tej zupy z jajkiem i serem caseificio.

Macco di Fava
zupa ze świeżego bobu

500 g młodego bobu,obranego z łupiny
czerwona cebula
oliwa z pierwszego tłoczenia
łyżka szałwii,posiekanej
łyżka natki pietruszki,posiekanej
500 ml wody
sól i pieprz do smaku
ser pecorino,świeżo tarty

jajka przepiórcze,po jednym na talerz

W garnku na oliwie zeszklić cebulę,dodać bób,poddusić razem 5 minut.
Odłożyć łyżkę bobu do udekorowania zupy.
Wlać wodę,dodać sól i pieprz.
Gotować aż bób będzie miękki.
Zmiksować.Dodać szałwię, natkę pietruszki,łyżkę oliwy.
Wymieszać i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Jajka smażyć chwilę na oliwie.
Zupę rozlać do misek,udekorować bobem,wyłożyć jajka i posypać pecorino.

 

2014-06-079
 

Wpadniecie ze mną na bób do konwaliowej kuchni Magdy?
Na pewno będzie przepysznie!

Knekkebrød. Skandynawskie śniadanie i czerwcowa Piekarnia

2014-06-021
 

Knekkebrød.
Właściwie nie można go nie spróbować podróżując po Skandynawii.
Toteż nasza ,znajomość ‘sięga daleko wstecz.
Nie tak jednak głęboko,aby kupować go w IKEI.
Nie tak silnie,aby piec go w domu.
A jednak wiedziałam,że kiedyś nadejdzie ta chwila i sama wyjmę Knekkebrød z piekarnika.
Okazało się,że rozszedł się niespodziewanie szybko.
Jedno domowe śniadanie i reszta w prezencie.
I wiecie,że bedę go częściej piec?!
Knekkebrød jest idealny na wyjazdy,wycieczki i do chrupania między posiłkami.
Skomponowałam własną mieszankę ziaren,wyeliminowałam połowę mąki.
Wyszedł pyszny i bardzo fit.
Zapraszam do chrupania!

 

2014-06-06 17.19.55
 

Knekkebrød
moja wersja na podstawie przepisu od Marzeny

100 g mąki pełnoziarnistej
100 g płatków owsianych
100 g otrębów owsianych
100 g otrębów żytnich
100 g nasion amaratntusa
100 g nasion słonecznika
100 g nasion lnu
100 g sezamu
100 g pestek dyni
3 łyżki nasion chia
2 łyżeczki soli
700 ml wody

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut.
Wykładamy dwie blachy papierem i rozsmarowujemy ciasto cieniutko równą warstwą.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termoobiegiem na 10 minut.
Po 10 minutach wyciągamy i kroimy na prostokąty. Wstawiamy ponownie do piekarnika jeszcze na 30-40 minut.
Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia – po ostygnięciu stwardnieje.
Najlepiej przechowywać w szklanym lub ceramicznym pojemniku z przepuszczalną pokrywką.

 

2014-06-06 19.36.13
 

Skandynawskie śniadanie
Knekkebrød
Tatar z wędzonego łososia
Dżem z borówki skandynawskiej / Tyttebaermarmelade

 

2014-06-06 19.42.58
 

Tatar z wędzonego łososia z kaparami i lubczykiem
200 g  łososia wędzonego na zimno
łyżka posiekanego koperku
łyżka posiekanego lubczyku
łyżka kaparów
szalotka posiekana
łyżeczka musztardy Dijon
łyżka soku z limonki
świeżo mielony pieprz
2 łyżki oliwy

Łososia drobno posiekać ostrym nożem.
Przełożyć do miski.
Dodać pozostałe składniki i lekko wymieszać.
Wstawić na pół godziny do lodówki,aby wszystkie smaki się połączyły.

 

2014-06-024
 

Knekkebrød na blogach:
Bajkorada
Dzieje kuchennej Wiewióry
Eksplozja smaku
Fabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka,weka i kajzerka
Healthy Craving
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kulinarne przygody Gatity
Leśny Zakątek
Magnolia-rozmaryn
Moje domowe kucharzenie
Moje małe czarowanie
Nieład Malutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Red and Pale
Ruskie raz!
Smakowe kubki
Smakowity chleb
Stare gary
W poszukiwaniu SlowLife
W sezonie
Zacisze kuchenne
Z miłości do słodkości

Dziękuję Wam bardzo za wspólne pieczenie.
To wspaniałe uczucie tworzyć taką listę piekących!