Papierówki. Z lawendą, bazylią i czerwonym pieprzem. Dżem session

2014-08-016
 

 

Papierowe jabłka.
Najlepsze latem.
Obsypują drzewo swoim urodzajem.
Stara jabłoń ledwie dźwiga ich nadmiar.
Rośnie w ogrodzie samotnie i sypie owocem na trawę.
Nikt jej nie psuje chemią, sama ciągnie soki z ziemi.
Odwdzięcza się aromatycznym i kruchym jabłkiem.
Karmi wiele osób,które tak jak ja obdarowywani są mnóstwem owoców.
Szarlotka i kompot z papierówek to ulubione smaki dzieciństwa.
Dzisiaj smakują tak samo dobrze.
Sentymentalne wspomnienia zamykam w słoikach.
Na zimowy czas,kiedy będę marzyć o letnim dniu w cieniu jabłkowego drzewa.
Upamiętniam te chwile zapisując je w dżem session.

 

2014-08-017
 

Dżem z papierówek

3 kg papierówek
1 kg jasnego cukru trzcinowego
2 niepryskane cytryny

Jabłka obrać (skórki zachować do zrobienia octu) i pokroić na ćwiartki.
Wrzucić do garnka.Dodać otartą skórkę z cytryn i sok.
Zasypać cukrem.Wymieszać i odstawić pod przykryciem na godzinę.
Postawić na wolnym ogniu i gotować aż jabłka się prawie rozpadną.
Pilnować, aby się nie przypaliły.
Ewentualnie podlać małą ilością wody.
Podzielić jabłkową masę na trzy porcje.
Do jednej dodać kwiaty lawendy, do drugiej liście bazylii, do trzeciej czerwony pieprz.
Wymieszać i przełożyć dżem do wyprażonych słoiczków.
Wstawić do nagrzanego do 100 st. C piekarnika i zostawić na 30 minut.

 

2014-08-018

Koper. Pesto i łosoś. Sezonowo od A do M

 

2014-08-021

Jak zawsze w Jej ogrodzie obrodził koper.
Zakwitł wielkimi i mniejszymi baldachami.
Roznosi swoje aromaty przy najmniejszym powiewie wiatru.
Każdy dotyk pachnie koprem.
Rośnie między innymi roslinami i ziołami,które dzielą ogród na część ozdobną i warzywną.
Warzywa hoduje w wielkich drewnianych skrzyniach.
Rosną tam prawdziwe skarby.
Korzystamy z nich szczodrze,ciesząc się wyjątkowym urodzajem.
Koper to mój faworyt na całe lato.
Nie wyobrażam sobie bez niego właściwie żadnej potrawy.
Smak,aromat gibkich gałązek ma w sobie coś hipnotyzujacego.
Zrywam ten młody i ten pięknie kwitnący.
Podziwiam i myślę,jak jest niedoceniany.
Zupa koperkowa,sos do ryby,ogórki,sałatka…
Zamykam aromatyczne roślinki w torebkach na zimę.
Będą przypominały smak tego lata.
I zajadam się koprem z Konwaliową Magdą!

2014-08-027

Pesto z kopru

spory pęczek świeżego kopru
garść płatków migdałów uprażonych na patelni
100 g świeżo startego parmezanu
100 ml oliwy dwa ząbki czosnku
łyżeczka melasy z granatów
sól i pieprz do smaku

Zmiksować z oliwą koper,płatki migdałów i czosnek.
Dodać melasę z granatów,sól,pieprz i parmezan. Wymieszać.
Wstawić do lodówki aby smaki i aromaty się połączyły.

2014-08-15 14.18.43
 

Łosoś atlantycki wolno pieczony w koprze

płat świeżego łososia atlantyckiego
gałązki  kopru
sok z dojrzałej pomarańczy
skórka otarta z cytryny
pieprz młotkowany i gruba sól, oliwa

Rybę umyć i osuszyć. Przełożyć do formy w której będzie zapiekana.
Wycisnąć na rybę sok z pomarańczy i obłożyć ją koprem.
Posypać solą i pieprzem, polać oliwą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec 10 minut.
Zmniejszyć temperaturę do 100 st. C i piec jeszcze 20 minut.
Wyjąć rybę z pieca i zetrzeć na nią skórkę z cytryny.

 

Makaron z pesto z kopru

Ugotować świeży makaron ( u mnie pappardelle) w osolonym wrzątku.
Zachować trzy łyżki wody z gotowania .
Pappardelle wymieszać z pesto i wodą z gotowania makaronu.
Podać z rybą.

 

2014-08-023