Pączki hiszpańskie z rumem, wanilią i lukrem. Karnawałowe zabawy!

 

Te pączki są mięciutkie, puszyste i lekkie jak chmurka! Zrobione z ciasta parzonego, z którego powstają ptysie i churros. Są inną formą słynnych churros i swoje korzenie mają w hiszpańskich cukierniach. Uwielbiane przez wszystkich moich bliskich i przyjaciół. Często zanim usmażę wszystkie do końca, prawie ich już nie ma… Bo z reguły przygotowuję je na oczach ich wielbicieli. Na moim ogromnym kuchennym stole stawiam miskę z lukrem i paterę ze świeżo upieczonymi pączkami. Każdy sam je sobie nakłada i lukruje. Zabawy jest co niemiara, jak to w karnawale!

 

 

250 g mąki tortowej bio
260 ml pełnego mleka
100 g masła
szczypta soli
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 płaska łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
2 łyżki rumu
7 wiejskich jaj
szczypta soli

papier do pieczenia
olej słonecznikowy do smarowania papieru i do smażenia
szpryca cukiernicza
ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu

lukier
Sok z 1 cytryny
10-12 łyżek cukru pudru

Najpierw zrób lukier. Do miski wyciśnij sok z cytryny uważając, żeby nie było w nim pestek. Stopniowo dosypuj cukier puder i mieszaj, aż rozpuści się w soku. Lukier musi być gęsty i prawie biały – wtedy cukru pudru jest wystarczająco dużo.
Jeżeli lukier zrobi się za gęsty – dodaj jeszcze trochę soku z cytryny.

Teraz kolej na pączki.
Zagotuj mleko z masłem, solą i cukrem (opcjonalnie). Cały czas mieszając, wsypuj wcześniej przesianą mąkę, a następnie rozcieraj ciasto drewnianą łyżką, aby nie powstały grudki. Utarte ciasto podgrzewaj cały czas je mieszając. Powinno mieć lekko szklisty wygląd. Do przestudzonej masy wbijaj pojedynczo jaja i ucieraj tak długo, aż ciasto będzie ciągliwe i elastyczne. Wlej rum i dokładnie wymieszaj go z ciastem.
Papier do pieczenia potnij na równej wielkości kawałki w wymiarach 15 x 15 cm. Każdy kawałek papieru posmaruj olejem. Szprycę cukierniczą napełnij ciastem i wyciskaj w miarę równe krążki na posmarowane olejem kawałki papieru.
W szerokim rondlu lub w głębokiej patelni rozgrzej olej. Powinno go być tyle, aby pączki mogły w nim swobodnie pływać. Pączki razem z papierem wkładaj do gorącego tłuszczu. Papier usuń. Smaż pączki na złoty kolor ok. 3 minuty, odwrócić je na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty. Usmażone pączki wyjmuj łyżką cedzakową i układaj je na papierowym ręczniku kuchennym w celu odsączenia z tłuszczu. Polej lukrem i jedz, jedz, jedz!

14 thoughts on “Pączki hiszpańskie z rumem, wanilią i lukrem. Karnawałowe zabawy!

  1. uwielbiam takie gniazdka, raz na jakiś czas robię 🙂

  2. Jakie apetyczne

  3. Chętnie dołączyłbym do tego stołu Wielbicieli 🙂
    Mniam!

  4. Jedna z obowiązkowych pozycji karnawałowych, Pyszności 🙂

  5. wyglądają jak ze sklepu ale dam sobie rękę uciąć, że są o niebo lepsze! ja w środę chcę zrobić chruściki (czy faworki) z przepisu mojej babci. to będzie mój pierwszy raz! 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.