Ostrygi zapiekane z borowikami i sosem rémoulade. Jak ugryźć ostrygę? I co do niej pić?

dsc_0009-001
 

Ostrygi…Ciekawy i niełatwy temat. Ostrygi lubi się lub nie. Tak samo jak tatar z surowego mięsa lub ryby, flaki, czy podroby. Nie dla wszystkich potrawy oczywiste…Ale sposbów podawania ostryg jest wiele, więc warto spróbować.
Skorupiaki te cechuje  wysoka wartość odżywcza. Są cennym źródłem białka oraz niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i minerałów. Zawierają sporo cynku, który doskonale wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci, a także dużą dawkę witaminy B12. Dodatkowo posiadają fosfor, wapń, jod i żelazo. Ich zaletą jest także to, że nie są kaloryczne, a więc ich spożywanie podczas kolacji nie powoduje przyrostu dodatkowych centymetrów. Ostrygi nie zawierają też szkodliwych tłuszczów i przyczyniają się do stopniowego obniżania poziomu cholesterolu. Są często wykorzystywane w kuchni śródziemnomorskiej, która uznawana jest za jedną ze zdrowszych metod odżywiania. Ostrygi zyskały miano afrodyzjaku. Ich spożywanie bowiem może pobudzać nie tylko erotyczne fantazje, ale usprawnia produkcję testosteronu, co powoduje zwiększenie libido.

Jak kupować?
Z pewnego źródła i jak najświeższe. Ostryga powinna być dobrze zamknięta w skorupie, a po otwarciu błyszcząca, pachnąca morzem i wygodnie wylegująca się w przeźroczystej naturalnej wodzie.

Jak otwierać?
Specjalnym płaskim, spiczastym nożem. Biorąc ścierkę w lewą dłoń i kładąc na nią ostrygę, mocno przytrzumujemy skorupiaka, a prawą reką uzbrojoną w nóż podważamy płaską część skorupy.

Jak przechowywać?
W chłodzie, na lodzie lub przykryte wilgotną ściereczką. Bezpośrednio przywiezione z Francji ostrygi przechowywałam w chłodzie w temp. powyżej O st. C najdłużej przez tydzień. Wszystkie otwarte ostrygi wyrzucamy. Zdarza się też tak, że ostryga na chwilę uchyli zamkniętą skorupę, bo brak jej wilgoci, a przykryta wilgotną ściereczką, naturalnie się zamknie…

Jak jeść ostrygi?
Najprostszy sposób ( i moim zdaniem najlepszy), to zjadanie ich na surowo, prosto z muszli, tuż po otwarciu, posługując się specjalnym widelczykiem. Skarapiamy mięso ostygi cytryną i wypijajamy naturalny sos.
Oprócz soku z cytryny, dobrze jest jeść je z sosem z szalotki, z imbiru, posypane pieprzem lub skropione sosem Worcestershire.
Widziałam jedzących surowe ostrygi z pastą wasabi i sosem chili.
Do surowych skorupiaków podaje się też bagietkę lub ciemne pieczywo i masło.
Poza tym ostrygi można zapiekać z różnymi dodatkami, i jest to łagodniejsza forma dla początkujących.
Przepisów jest nieskończona ilość i chodzi tylko o to, aby ostryg nie wysuszyć w piecu na wiór. Wtedy, podobnie jak w przypadku innych skorupiaków, przekształacają się w niejadalną gumę…

Co pić do ostryg?
Zdecydowanie prawdziwego szampana lub inne musujące szlachetne wina typu Prosecco i Cava.
Jeżeli nie musujące to wyselekcjonowane wina białe i różowe. Chablis, Mozelskie, Muscaty, ale też niektóre Bordeaux.
W Irlandii podaje się do ostryg piwo Guinness…

 

dsc_0008-001
 

Ostrygi zapiekane z borowikami i sosem rémoulade
składniki na osiem ostryg

cytryna do podania

100 g mrożonych borowików
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1/2 łyżki klarowanego masła
pieprz i sól do smaku

Borowiki przelewamy wodą na sicie i zostawiamy do rozmrożenia. Osuszamy je papierem kuchennym i kroimy.
Na patelnię kładziemy masło i posiekaną drobno szalotkę. Szklimy ją i dodajemy borowiki. Smażymy na sporym ogniu, dodając posiekany czosnek. Posypujemy solą i pieprzem do smaku.

sos rémoulade
treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Do 4 łyżek sosu majonezowego, dodać sporą łyżkę musztardy, trochę siekanego szczypiorku i koperku, soli, pieprzu i jedno jajko ugotowane, drobniutko usiekane. Jeżeli sos za gęsty, rozprowadzić octem. Podaje się do ryb z rusztu.
1904r., Marta Norkowska

* dodałam żółtko jajka ugotowanego na twardo, przetarte przez sito

 

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Ostrygi myjemy i szorujemy skorupy. Otwieramy, nie wylewając naturalnego sosu. Odcinamy mięso od muszli i ustawiamy stabilnie na blasze do pieczenia lub w formie. Do każdej muszli nakładamy porcję grzybów z szalotką i kładziemy po 1 łyżeczce sosu rémoulade. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy mniej niż minutę. Podajemy od razu.

Tutaj – klik! są moje archiwalne przepisy na zapiekane ostrygi

30 thoughts on “Ostrygi zapiekane z borowikami i sosem rémoulade. Jak ugryźć ostrygę? I co do niej pić?

  1. Pysznosci:)

    Szczesliwego Nowego Roku! 🙂

  2. Mnie zawsze ostrygi obrzydzały jakoś tak nie wiem czy umiałabym je zjeść

  3. Wyglądają ciekawie, ale ja nie lubię, i chyba nigdy nie polubię 🙂

  4. Jeszcze nie jestem tak odważna by spróbować ostryg na surowo. Jednak bardzo spodobała mi się opcja zapiekanych z borowikami 🙂

  5. Uwielbiam ostrygi i szampana do nich oczywiście. Szczęśliwego Nowego Roku. 🙂

    • Dżemdżus,
      wspaniale! Cieszę się, że znalazł się ktoś, kto podziela moją słabość do ostryg i szampana.
      Dziękuję.

  6. Zapiekane bardzo do mnie przemawiają! Pysznie przygotowane!

  7. Aniu-podpisuję pod wszystkimi zaletami ostryg, o których napisałaś. Jedno co mnie zasmuca to bardzo ograniczone możliwości ich kupna u nas. Ostrygi są pyszne – jadłam je na surowo, w postaci curry, grillowane, w tempurze, gotowane…Wszystkie były pyszne i powróciły moje wspomnienia z ostatnich wakacji w Japonii, z wyspy Mijajima, gdzie jest prawdziwe ostrygowe ‘zagłębie”. Wróciłabym tam dla samych ostryg. Jak tylko uda mi się kupić u nas świeże ostrygi to skorzystam z Twojego przepisu. Pozdrawiam serdecznie
    p.s. Ci co nie chcą jeść ostryg nie wiedzą co tracą ;D

    • Małgosiu,
      dziękuję. Nie mam problemu z kupnem dobrych ostryg w Wraszawie.Zapraszam!
      Ja też moge jeść ostrygi w każdej postaci. Japońskie ostrygi można zjeść w W-wie w kilku miejscach.
      I bardzo się cieszę, ze jesteś nieliczną ich wielbicielką sposród osób komentujących ten wpis.
      Serdeczności!

  8. jeszcze nie jestem na nie gotowa:)

    • Magdalena,
      warto próbować, bo mogą ominąć Cię smaki, które mogą okazać się niezwykłe.
      Nie trzeba zamykać się w ograniczeniach psychicznych…

  9. Ja tez je lubie, choc u nas sa bardzo drogie, podejrzewam, ze w Polsce tez!

    • Gosiu,
      właśnie że nie!
      Można kupić na sztuki – wtedy cena wynosi ok. 4 zł. Można cały koszyk – ponad 20 sztuk za 80 zł.
      Dostawa dwa razy w tygodniu.

  10. Ja tez je lubie, choc u nas sa bardzo drogie. Podejrzewam, ze w Polsce rowniez

  11. Bardzo ciekawe, z przyjemnością przeczytałam. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.

  12. To dopiero wykwintne danie, świetne!

  13. To ja przytulę muszelki po ostrygach…

  14. Tak przyrządzone i podane na pewno bym zjadła. Wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku:)

  15. Nie miałam przyjemności jeśc ostryg … ale jak tylko trafi się okazja na pewno ucieszą moje podniebienie:)… mam taką nadzieję:)

Skomentuj Agnieszka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.