Orkiszowe bułki z batatami, na zakwasie. Październikowa Piekarnia

 

Pyszne, mięciutkie jesienne bułki. Idealne na weekendowe śniadanie, dodatek do zupy, na kanapki do szkoły lub pracy.
Pięknie pracuje się z ciastem, które nie sprawia żadnych kłopotów. Bułki dla każdego. Przyjemność ogromna, tym bardziej, kiedy piecze się wspólnie.
Ale nie warto spuszczać ich z oka, kiedy są w piekarniku, bo szybko złapią intensywny brąz…

 

 

Orkiszowe bułki z batatami na zakwasie
przepis  z bloga martaullmann.com

Harmonogram pieczenia
Dzień przed pieczeniem
7:00 Przygotuj zaparkę
8:00 Włóż ją do lodówki
17:00 Przygotuj zakwas
20:00 Zagnieć główne ciasto
22:00 Włóż ciasto do lodówki

Dzień pieczenia
8:00 Formuj bułki
9:00 Piecz bułki

zaparka
30 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
90 g wody

Ciasto właściwe
zaparka
150 g maślanki
100 g wody
476 g mąki orkiszowej chlebowej
130 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
65 g mąki żytniej pełnoziarnistej
210 g słodkich ziemniaków obranych, ugotowanych na parze i zmiksowanych
120 g aktywnego zakwasu *patrz uwaga*
20 g oleju ( u mnie oliwa EV)
17 g soli
1 g drożdży ( pominęłam )

zrób zaparkę
Dodaj wodę i mąkę do rondla i podgrzewaj na średnim ogniu, aż uzyska konsystencję przypominającą budyń. Ciągle mieszaj, aby nie przypalić.
Przykryj i odstaw do ostygnięcia na co najmniej 4 godziny. Jeśli przygotowałeś dzień wcześniej, przechowuj  w lodówce.

zrób ciasto właściwe
Wymieszaj wszystkie składniki oprócz oleju i soli.
Gdy ciasto będzie już elastyczne, dodaj olej, sól i zagnieć.
Umieścić w naoliwionej formie  i zostaw na 30 minut. Co 30 minut wykonaj od 1 do maksymalnie 2 złożeń ciasta.
Po łącznie 2 godzinach, gdy ciasto jest dobrze wyrobione, naczynie z ciastem włóż na noc do lodówki.
Odważ równe kawałki ciasta i połóż je na oprószonym mąką płótnie  złączeniem do dołu. Zostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.

upiecz bułki
Wyrośnięte bułki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz w temperaturze 230 stopni góra/dół przez 9 minut z parą, a następnie 9 minut bez pary.

Uwaga:
Zamiast 120g zakwasu  można użyć także 90 g Lievito Madre . Aby to zrobić, należy  zwiększyć ilość wody w cieście głównym ze 100 g do 130 g.

Bułki z batatami na blogach:
Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Zacisze kuchenne

22 thoughts on “Orkiszowe bułki z batatami, na zakwasie. Październikowa Piekarnia

  1. Aniu piękne są Twoje bułeczki. Zgadzam się, że ciasto nie sprawia żadnych problemów. Bułki bardzo smaczne 🙂 Dziękuję za pomysł, pozdrawiam 🙂

    https://akacjowyblog.blogspot.com/2023/10/drozdzowe-buki-orkiszowe-z-batatami-w.html

  2. Aniu, pyszne:-) I jak Ci się pięknie upiekły. Ja nie miałam batatów i dodałam ziemniaki, ale te Twoje są zdecydowanie piękniejsze:-)

  3. Wspaniałe, mięciutkie bułeczki – dziękuję za przepis i kolejne wspólne pieczenie.

  4. Moje też zaczęły szybko łapać brąz. 🙂
    Dziękuję za pyszny wybór i wspólny czas w ten chłodny październikowy weekend.

  5. Orkisz jest dla mnie zachwycający i takie pewnie też będą te bułki.

  6. Ależ apetycznie wyglądają te Twoje bułeczki, jestem pewna, że pachną wspaniale. Po powrocie do domu chętnie się skuszę 🙂

  7. Własnoręcznie zrobione są najlepsze i najzdrowsze.

  8. Orkiszowe to moje ulubione pieczywo. A może by tak zrobić samemu?

  9. Te bułki wyglądają nieziemsko! Jesienne przysmaki to coś, co człowiek potrzebuje w te ponure, deszczowe dni. Idealne na rozgrzewające śniadanie

  10. Bardzo pysznie wyglądają te bułeczki. Zapisuję przepis i na pewno upiekę 🙂 Juz czuję ich zapach…mmm….

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.