Omlet z botwiną i serem pecorino. Sezonowo od A do M

 

Doskonały omlet z botwinką i pecorino. Młodziutkie buraczki i ich liście w połączeniu z jajkami i wyrazistym serem mogą być świetnym śniadaniem, wczesnym obiadem lub kolacją. Delikatny i puszysty omlet rozpieści każde podniebienie, a duszona botwinka jest tu prawdziwym rarytasem.
Jeżeli chcesz spróbować jak smakuje podana w takiej kombinacji, zachęcam bardzo do zrobienia tego dania.

Botwinkę z Konwaliami w kuchni, uczyniłyśmy królową maja w naszym wspólnym projekcie Sezonowo od A do M.

 

 

1 mały pęczek botwinki
4 szczęśliwe jaja
garść posiekanego szczypiorku
sól morska i świeżo mielony pieprz
3 łyżki śmietanki 30%
1 mała cebula dymka
50 g startego pecorino romano plus ewentualnie do posypania
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy EV

Botwinę dokładnie umyj i osusz. Całą botwinkę drobno pokrój – łodygę i liście.
Dymkę posiekaj w drobną kostkę. Masło i oliwę włóż na patelnię i zacznij szklić cebulkę.

Posiekaną botwinkę dodaj do cebuli, przemieszaj i duś pod przykryciem ok 5 min. Potem odkryj i smaż jeszcze po przemieszaniu kolejnych kilka minut. Uważaj, aby warzywa się nie przypaliły.

Do naczynia wbij jajka i dobrze je roztrzep. Wlej śmietankę, dodaj pecorino, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko dokładnie.

Na podsmażoną botwinę wylej roztrzepane jajka z dodatkami. W czasie zalewania jajkami cebula i botwina mogą się nierównomiernie rozmieścić – pomóż sobie łopatką i równomiernie rozłóż je na omlecie.

Dodaj resztę masła i smaż pod przykryciem do momentu ścięcia jajek. Gotowy omlet przełóż na talerz, posyp posiekanym szczypiorkiem i młodymi listkami botwinki.

10 thoughts on “Omlet z botwiną i serem pecorino. Sezonowo od A do M

  1. W tym roku omletu z botwinką jeszcze nie jadłam, ale to się wkrótce zmieni.
    Twój wygląda tak pysznie i kusząco, że trudno mu się oprzeć.
    Dziękuję za botwinkowe spotkanie.

    • Post Author Amber

      Magda, chyba każde wiosenne spotkanie z botwinką zaczynam od omletu. Botwina jest jeszcze delikatna i nawet na surowo można ją chrupać. Dziękuję.

  2. Uwielbiam omlety, ale zazwyczaj na słodko z owocami

  3. Adrianna Kamińska

    Takie pyszności to ja muszę wypróbować

  4. Takie pyszności to ja muszę wypróbować

  5. Macie pyszne botwinkowe spotkanie. Takiego omleta też i sobie przygotuję. Mniam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *