Pozwólcie, że wam przedstawię, oto pasta alla norcina, słynne danie wywodzące się z położonej w Umbrii miejscowości Nursja, znanej z wytwarzania takich produktów wieprzowych, jak kiełbasa czy salami.
Właśnie dlatego ta zmysłowa potrawa zawiera kiełbasę w białym, śmietanowym sosie. Historia przepisu sięga średniowiecza. Tradycyjną wersję przygotowuje się z ricottą z owczego mleka. W swojej wersji łączę śmietanę kremówkę oraz ser pecorino romano i to one spajają sos. Naturalne aromaty kiełbasy oraz trufli w zestawieniu z bogactwem śmietany sprawiają, że tego makaronowego dania nie da się zapomnieć.
* fragment z książki Pasta Queen, Sztuka gotowania po włosku
Wydawnictwo Wieka Litera
Pasta alla Norcina
4 porcje
2 łyżki oliwy EV
1/2 małej cebuli, pokrojonej
sól morska
450 g łagodnej włoskiej kiełbasy, sprzedawanej na sztuki
1 szklanka białego wina
1/2 kg makaronu penne
1 szklanka śmietany kremówki
60 g sera pecorino romano, drobno startego
świeżo starte wiórki z czarnej trufli – jeśli nie możesz znaleźć świeżej trufli, użyj zamiast nich pasty truflowej
Na dużej patelni wymieszaj oliwę, cebulę i szczyptę soli, po czym podsmażaj je na średnim ogniu przez 4 minuty, aż cebula zmięknie. Dodaj kiełbasę( zdejmij z niej osłonkę) i wierzchem łyżki rozgnieć ją na małe kawałki. Gotuj danie przez około 5 minut. Wlej białe ino i gotuj potrawę przez 1-2 minuty, aż zapach alkoholu się ulotni, a objętość płynu zmniejszy się o połowę.
W tym czasie na dużym ogniu doprowadź wodę w dużym garnku do wrzenia. Posól wrzątek, aby smakował jak dobrze doprawiona zupa. Wrzuć makaron i ugotuj al dente. Odcedź makaron, ale zachowaj ‘łzy bogów'( wodę pozostałą po ugotowaniu makaronu).
Gdy makaron się gotuje, wlej na patelnię z kiełbaskami śmietanę kremówkę i zmniejsz ogień do małego. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj przez 3 minuty, aż śmietana się zagrzeje.
Wrzuć na patelnię ugotowany al dente makaron i wlej chochlę ‘łzy bogów’. Podrzucaj go z pasją Włoszki, aż śmietanowy sos pokryje cały makaron i dziki temu stanie się on – jak ty – po prostu wspaniały. Dodaj ser pecorino romano i potrząsaj patelnią, aż się wchłonie. Dopraw jeszcze pieprzem i podawaj ze świeżo startą czarną truflą na wierzchu.
Bardzo lubie makaron 🙂
Adrianno, to powszechna sympatia.
Jestem antyfanką sosów pomidorowych, więc to idealny pomysł dla mnie!
Miye, zatem do kuchni ! Będzie pysznie.
Jestem o tym przekonana, wszystkie Twoje przepisy świetnie się sprawdzają!
Miye, Dziękuję bardzo.
Zaciekawiłam się. Jestem fanką takich potraw, na pewno będę próbować.
Kingo, jest pysznie. Koniecznie zrób to danie.
Twoje wpisy to nie tylko przepis i zdjecie ale całą historia związana z przedstawionym daniem. Bardzo lubię te historie kulinarne.
Bardzo mi miło Violu. Dziękuję.
Cudowna, makaronowa uczta! Zdecydowanie to danie dla mnie
Wędrówki po kuchni, bardzo się cieszę. Jest pyszne.