Okoń morski w maśle ziołowym z patelni

 

Ten pyszny, lekki i zdrowy lunch zrobisz w kilka minut. Przygotuj wcześniej składniki i go! Teraz spędzamy jak najmniej czasu przy kuchni, ciesząc się piękną pogodą i wolnym czasem. Ale pyszne ryby lubimy ponad wszystko, dlatego tak często zapraszam na nasze rybne wybory.  Zdrowo, wybornie i bez nudy na talerzu – to moja dewiza.

 

 

2 filety z okonia morskiego
1 limonka
masło klarowane
świeże zioła: liście cząbru i szałwii
pieprz i sól
bagietka do podania

Ryby myjemy, osuszamy z wody i lekko skrapiamy sokiem z limonki. Posypujemy sola i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy 4 łyżki klarowanego masła i wrzucamy zioła. Kiedy liście siół staną się chrupiące, zdejmujemy je z patelni i kładziemy filety. Smażymy je po kilka minut z każdej strony, ostrożnie przewracając. Wyłączamy płytę, posypujemy świeżymi ziołami, pieprzem i podajemy z kromkami bagietki.

10 thoughts on “Okoń morski w maśle ziołowym z patelni

  1. Rybki u nas w menu są zdecydowanie za rzadko a szkoda bo je uwielbiam i takim okoniem bym nie pogardziła.

  2. Pyszna i prosta w wykonaniu rybka. Takie lubię najbardziej. 🙂

  3. Jeżu, ależ t smakowicie wygląda! Chętnie sama bym spróbowała 🙂

  4. Ryby to bez wątpienia źródło cennych składników odżywczych.

  5. Śliczne zdjęcia, dawno okonia nie jadłam. Ryby uwielbiam dziś miałam flądrę.

    • Post Author Amber

      czerwonailizanka, ten okoń morski jest przepyszny. Cieszę się, że lubisz ryby. A flądra jest doskonała.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.