Makaron z białym sosem, kiełbasą i truflami. Pasta Queen!

 

Pozwólcie, że wam przedstawię, oto pasta alla norcina, słynne danie wywodzące się z położonej w Umbrii miejscowości Nursja, znanej z wytwarzania takich produktów wieprzowych, jak kiełbasa czy salami.
Właśnie dlatego ta zmysłowa potrawa zawiera kiełbasę w białym, śmietanowym sosie. Historia przepisu sięga średniowiecza. Tradycyjną wersję przygotowuje się z ricottą z owczego mleka. W swojej wersji łączę śmietanę kremówkę oraz ser pecorino romano i to one spajają sos. Naturalne aromaty kiełbasy oraz trufli w zestawieniu z bogactwem śmietany sprawiają, że tego makaronowego dania nie da się zapomnieć.

* fragment z książki Pasta Queen, Sztuka gotowania po włosku
Wydawnictwo Wieka Litera

 

 

Pasta alla Norcina
4 porcje

2 łyżki oliwy EV
1/2 małej cebuli, pokrojonej
sól morska
450 g łagodnej włoskiej kiełbasy, sprzedawanej na sztuki
1 szklanka białego wina
1/2 kg makaronu penne
1 szklanka śmietany kremówki
60 g sera pecorino romano, drobno startego
świeżo starte wiórki z czarnej trufli – jeśli nie możesz znaleźć świeżej trufli, użyj zamiast nich pasty truflowej

Na dużej patelni wymieszaj oliwę, cebulę i szczyptę soli, po czym podsmażaj je na średnim ogniu przez 4 minuty, aż cebula zmięknie. Dodaj kiełbasę( zdejmij z niej osłonkę) i wierzchem łyżki rozgnieć ją na małe kawałki. Gotuj danie przez około 5 minut. Wlej białe ino i gotuj potrawę przez 1-2 minuty, aż zapach alkoholu się ulotni, a objętość płynu zmniejszy się o połowę.
W tym czasie na dużym ogniu doprowadź wodę w dużym garnku do wrzenia. Posól wrzątek, aby smakował jak dobrze doprawiona zupa. Wrzuć makaron i ugotuj al dente. Odcedź makaron, ale zachowaj ‘łzy bogów'( wodę pozostałą po ugotowaniu makaronu).
Gdy makaron się gotuje, wlej na patelnię z kiełbaskami śmietanę kremówkę i zmniejsz ogień do małego. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj przez 3 minuty, aż śmietana się zagrzeje.
Wrzuć na patelnię ugotowany al dente makaron i wlej chochlę ‘łzy bogów’. Podrzucaj go z pasją Włoszki, aż śmietanowy sos pokryje cały makaron i dziki temu stanie się on – jak ty – po prostu wspaniały. Dodaj ser pecorino romano i potrząsaj patelnią, aż się wchłonie. Dopraw jeszcze pieprzem i podawaj ze świeżo startą czarną truflą na wierzchu.

 

7 thoughts on “Makaron z białym sosem, kiełbasą i truflami. Pasta Queen!

  1. Bardzo lubie makaron 🙂

  2. Jestem antyfanką sosów pomidorowych, więc to idealny pomysł dla mnie!

  3. Zaciekawiłam się. Jestem fanką takich potraw, na pewno będę próbować.

  4. Twoje wpisy to nie tylko przepis i zdjecie ale całą historia związana z przedstawionym daniem. Bardzo lubię te historie kulinarne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *