Lody na śniadanie? Tak! Bazyliowe w bułce

DSC_0015-001
 

Podróże to nieodzowna część mojego życia.
Potrzebna jak powietrze.
Zanjomi żartują,że na stałe mam spakowaną małą walizkę i zawsze jestem gotowa do wyjazdu.
Coś w tym jest…
Poznawanie kulinarnej strony podczas podróży to coś absolutnie naturalnego.
Często podróż jest zaplanowana właśnie pod kątem kulinarnym.
I to nie tak,że jadam w hotelach to co mi podają.
Poszukuję,dociekam,trafiam w miejsca gdzie najchętniej jadają miejscowi.
Przed kolejnym wyjazdem rozmawiamy długo z J. co musimy spróbować i gdzie.
Opracowujemy plan,wyszukujemy miejsca na naszej trasie,gdzie podają najlepsze krewetki lub wyjątkowe sery.
A do tego koniecznie wina.
I osobliwości kuchni,unikatowe potrawy,które tylko tu i teraz.
Podczas ubegłorocznej podróży na Sycylię po raz pierwszy skosztowałam lodów w bułce.
Było to w Palermo, gdzie nota bene jedząc urocze śniadanie, przeżylismy pierwsze w życiu trzęsienie ziemi!
Ale lody jedliśmy już potem, w pięknym parku,opodal morza.
Kawiarnia serwowała wspaniały ich wachlarz,jak to na włoskiej ziemi.
Zestaw składał się z dużej,okragłej brioche,przekrojonej jak na kanapkę.
A do środka wkładano nam wybrane smaki lodów.
Niezapomniane chwile i doznania.
I stwierdzenie: to jest pyszne!

  DSC_0118-001
 

Dzisiaj lody w bułce w moim domu.
Bazyliowe,delikatnie orzeźwiające.
I małe brioszki.
Na upalne śniadanie!
Do tego koniecznie mocne espresso.

Lody bazyliowe
basil ice cream

25 g świeżych liści bazylii
150 g cukru
500 ml śmietany 30%
250 ml pełnotłustego mleka
szczypta soli
5 dużych jaj
1 cytryna niepryskana

Do blendera wrzucić liście bazylii,dodać cukier i 250 ml śmietanki.
Zmiksować.Podgrzać miksturę, dodając mleko i sól.
W osobnej misce umieścić jajka.Wlewać do nich bazyliowy krem cały czas miksując.
Umieścić miskę na garnku z ciepłą wodą i miskować dalej do uzyskania konsystencji kremu.
Przelać krem przez sitko,dodać sok z cytryny i zamrażać w maszynie do lodów według instrukcji.*

 DSC_0007-001
 

Małe drożdżowe brioszki

250 g mąki
7 g świeżych drożdży
2 łyżki mleka
szczypta soli
3 jajka
150g miękkiego masła
50g drobnego cukru
suszone czerwone porzeczki

Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami i odstawić na 10 minut.
Do osobnej miski wsypać mąkę,sól i jajka.Dodać mleko z drożdżami.Wymieszać składniki,aby się połączyły.Wyrabiać ciasto ok.10 minut.
Połączyć masło i cukier.Dodać do ciasta i wyrabiać razem ok.10 minut.
Na końcu dodać suszone porzeczki.
Ciasto powinno być gładkie i lśniące.
Przełożyć do miski i przykryć ściereczką.Zostawić do wyrastania,aż podwoi objętość.
Przebić ciasto ręką,uformować małe kulki,przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Posmarować ciasto mlekiem lub żółtkiem.
Wstawić do piekarnika.Piec aż ciasto się zrumieni.Ok.20 minut.
Wyjąć i przestudzić na kratce.

Ciasto po pierwszym wyrośnięciu można na noc wstawić do lodówki.Rano wyjąć, zostawić na godzinę w temperaturze pokojowej i o upiec.

 

 DSC_0018-001
 

Zapraszam na lody w bułce.
Wiem,że je polubicie!

*na podstawie przepisu  z książki D.Lebovitz’a The perfect scoop

55 thoughts on “Lody na śniadanie? Tak! Bazyliowe w bułce

  1. Lody w bulce…brzmi intrygujaco! Skoro moga byc lody w wafelku to czemu nie w slodkiej brioszce? Nigdy nie probowalam ale juz mam na nie ochote 🙂

    Usciski.

  2. Zdjęcia cudne i bardzo zachęcające, jednak również zaskakujące. Nawet trudno mi jest wyobrazić sobie ten zestaw w takim zestawieniu;-) Pozdrawiam słonecznie 🙂

  3. o tak! takie lody na śniadanie poproszę 🙂 wspaniałe, oj wspaniałe 🙂

  4. Brzmi ciekawie i wygląda pysznie! Podróże kształcą i poszerzają horyzonty także te smakowe 🙂 Pozdrawiam

  5. Do każdego z osobna jestem przekonana!
    Czy jednak polubię je razem, lody w bułce?
    Czy uwierzyć Ci na słowo?
    Chyba będę musiała spróbować, żeby się przekonać;)

  6. wow!!! nigdy bym na to nie wpadła! jaka forma i w ogóle sam pomysł! super 🙂

  7. Wow! Lodow w bulce jeszcze nigdy nie jadlam! Niezwykle oryginalne sniadanie 🙂

    Usciski!

    • Beo,
      Sycylia ma sporo takich ,ciekawostek’.
      Poza tym pyszny to deser.
      Śniadanie na słodko jak najbardziej w południowym stylu.
      Dziekuję za odwiedziny!

  8. A to Ci numer! Lody w bułce, coś niesamowitego 🙂

    Pozdrawiam serdecznie!

  9. Wyglądają super świetnie 🙂 Wpraszam się na dużaąąą pocję 😀

  10. Lody w słodkiej bułeczce – brzmi pysznie, wygląda świetnie. Muszę znaleźć na to czas choćby w weekend! 🙂
    I Twoje podróżowanie z aspektem kulinarnym jak najbardziej popieram. Najlepszy (i najpyszniejszy) sposób. Pozdrawiam serdecznie! 🙂

  11. Ja się wpraszam. Ja też robiłam lody bazyliowe, choć bezjajeczne. Ten aromat, ten smak są absolutnie cudowne. Wpraszam się więc na takie lodowe śniadanko do Ciebie Amber. Pozdrawiam 🙂

  12. Piękny jest kolor tych lodów. Bardzo jestem ciekawa jak smakują.
    Podanie ich w bułce wydaje mi sie absolutnie szalone. W sam raz jako letnie szaleństwo 😉

    • Wisło,
      szalone lody w bułce?!
      Też tak mi się wydawało,ale Sycylijczycy uważają,że nie ma w tym nic dziwnego.
      Lody polecam na resztę lata!

  13. Jestem zaskoczona, bo z ” niejednego pieca chleb jadłam “, ale lodów w bułce nie !
    Co za odwaga kulinarna, szczerze podziwiam.
    Lody zrobię na pewno, uwielbiam bazylię.
    I Ciebie Aniu też za ciekawe podejście do tematu.
    Pozdrawiam.

    • Bożenko,
      tyle jeszcze przed nami kulinarnych zaskoczeń…
      Lody w bułce za mną,skosztowane u źródła.
      Polecam Ci jak najbardziej na każdą porę dnia.
      Dziękuję za miłe odwiedziny.
      POzdrowienia!

  14. Ach, niesamowity pomysł Aniu! Przenigdy nie słyszałam o lodach w bułce, jak również o lodach bazyliowych. To musi być niesamowite doświadczenie smakowe.
    🙂
    :Pozdrowienia 🙂

  15. A to Ci dopiero wynalazek. Aż jestem ciekawa smaku. Szczególnie w takim połaczeniu.

  16. Niecodzienne, aczkolwiek bardzo inspirujące połączenie! Sycylia ciągle jeszcze przede mną (na czele kolejki;) więc mam nadzieję, że zasmakuję u żródła. Kusi mnie ta bazylia!

  17. Idealne śniadanie! Lody i kawa 😀

  18. Genialny pomysł! Też chcę takie na śniadanie! 🙂

  19. Wow!!!!! Lody w bułce, niesamowite…. wolę lekkie sorbety niż tłuste lody, ale w bułce i to takiej spróbowałabym chętnie. W końcu lody podaje się z szarlotką, a tam też trochę ciasta, więc może być to całkiem fajne zestawienie. Tyle, że ja skorzystam pewnie z kupnych lodów, bo nie zrobię ich za chiny ludowe!

  20. lody w bułce?? nigdy bym nie pomyślała żeby zjeść takie śniadanie 😀 bardzo mnie zaciekawił taki pomysł 🙂

  21. Za lodami nie przepadam, ale może właśnie takie podbiłyby moje podniebienie:)

  22. Lubię niestandardowe smaki lodów, a te bazyliowe wyglądają obłędnie 🙂 Miłego wieczoru!

  23. To nie jest zwykła,rutynowa kanapka 🙂 Lubię te Twoje opowieści z podróży pełne smaku i niespodzianek, nie miałam świadomości, że lody mogą być tak serwowane. Kompozycja smaków w sam raz dla mnie.

  24. ostatnio pisałam artykuł o tych lodach 🙂 teraz już tylko wypada samemu spróbować

  25. Twoje lody mnie zadziwiają, z chęcią bym ich skosztowała. Ciekawe jak smakują 🙂

  26. Lody uwielbiam, bazyliowe chętnie bym zjadła …ale lody z bułką to jak dla mnie połaczenie zbyt odważne ….jakoś nie pasuje mi miękkość brioszki i zimne lody:) ale to oczywiście indywidualne odczucie:) buziaki zasyłam

    • Jolu,
      ta miękkość brioszki i chłód lodów bardzo się uzupełniają.
      Ja lubię odwagę w smakach.
      A lody wymyślili Sycylijczycy,ja tylko powtórzyłam.
      Dla mnie bomba!

  27. Lodów bazyliowych jeszcze nie jadłam… bardzo chętnie wypróbuję Twój przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.