Likier cytrynowy albo Limoncello jak z Sorrento

 

Ten zachwycający likier warto zrobić właśnie teraz, w sezonie na najlepsze cytryny.
Oryginalne limoncello może być zrobione wyłącznie z cytryn z Sorrento IGP i nazwa likieru jest we Włoszech dozwolona tylko dla likierów zrobionych z tych cytryn. Ich uprawy znajdują się na Wybrzeżu Amalfitańskim w Kampanii, na południu Włoch. Limone di Amalfi charakteryzują się soczystym kwaśnym miąższem, gładką żółtą skórką i małą ilością pestek.
Cytryny z Sorrento można kupić w całych Włoszech, a także docierają one czasami do Polski. Warto wtedy zrobić słynny likier i w ten sposób ‘przenieść się’ do Sorrento.
Limoncello podaje się we Włoszech w zmrożonych kieliszkach na koniec posiłku jako digestivo – na trawienie.

Zachęcam do zrobienia likieru cytrynowego także z normalnych cytryn, najlepszych włoskich jakie dostaniecie. Oczywiście z oznaczeniem bio. Likier będzie idealnym zwieńczeniem świątecznego posiłku albo prezentem.

 

 

Limoncello z Sorrento / likier cytrynowy

12 cytryn z Sorrento wraz z listkami z uprawy ekologicznej (nie miałam liści) lub innych dojrzałych cytryn
0,5 l spirytusu ( wykorzystałam spirytus nalewkowy 70%)
słój

500 g cukru
500 ml wody

Cytryny dokładnie umyj w ciepłej wodzie i osusz na ręczniku. Zdejmij z każdej tylko żółtą część skórki – zrobiłam to za pomocą ostrej obieraczki do warzyw.  Skórki wraz z liśćmi włóż do słoja, zalej alkoholem i szczelnie zamknij słoik. Odstaw w ciemne miejsce na 12 dni.

Po 12 dniach

Przygotuj syrop z  cukru i  wody.
Do wrzącej wody dodaj cukier i mieszaj aż cukier się rozpuści. Syrop zostaw do całkowitego wystygnięcia, a następnie przelej do słoja ze skórką cytryn i liśćmi. Zamknij szczelnie i ponownie postaw w zaciemnionym miejscu na  tydzień. Od czasu do czasu potrząśnij słojem.

Po tygodniu

Przefiltruj likier i przelej limoncello do butelek.

16 thoughts on “Likier cytrynowy albo Limoncello jak z Sorrento

  1. uwielbiam takie domowe nalewki

  2. Nie jestem szczególną miłośniczką, ale może rodzice się skuszą.

  3. Wędrowki po kuchni

    Bardziej gustuję w nalewkach, bo likiery są dla mnie zbyt słodkie, ale nutę cytrynową bardzo lubię

    • Wędrówki po…,
      nalewki też mogą być słodkie, mniej słodkie i wytrawne. Jeżeli znasz limoncello, to wiesz, że to jest likier akurat.

  4. Brzmi świetnie! Chętnie bym spróbowała, a do świąt jeszcze trochę czasu na przygotowanie.

  5. Cytryny z dobrego źródła mam, więc tylko wystarczy zastawić ten cudowny trunek! Pyszności!

  6. Muszę zrobić Twój likier. To są moje smaki i aromaty.
    A że ostatnio nalewkuję i likieruję na potęgę to nie mam wyjścia.
    Tylko kto to wszystko wypije 😀

  7. Likier z Sorrento jest pyszny. Byliśmy, pikismy i kupiliśmy i likierni cytryny 🙂 bo takich wowlmich jak tam to nie widziałam wcześniej 🙂

  8. cytrynowy likiek to brzmi ciekawie, ja rczej alkoholowa nie jestem ale czasem możne spróbować bo wszystkodla ludzi:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.