Krupnik na gęsinie z kaszą gryczaną i grzybami

 

 

Gęsi nastał czas. Kto gęsinę lubi, nie przepuści listopadowych i grudniowych spotkań przy stole z gęsią w roli głównej. Do mnie dotarła już gęś owsiana i zaczęliśmy raczyć się tym wyjątkowym mięsem.
Ciekawa jestem czy ktoś jeszcze pamięta pierzyny z gęsiego puchu…Moja Prababcia taką miała i często będąc u Niej, spałam pod tym puchem. Za sprawą Prababci widziałam też jak taki puch podskubuje się z gęsi. Odwiedzała ze mną Panią, która hodowała gęsi.
A wracając do jedzenia, to częstuję rozgrzewającym i sycącym krupnikiem, który spokojnie może być samodzielnym daniem. Dużo w nim mięsa, grzybów i kaszy. Zupa idealna na jesień.

 

 

2 skrzydła i korpus gęsi owsianej
1 filiżanka kaszy gryczanej niepalonej
5 suszonych kapeluszy leśnych grzybów
2 ziemniaki
włoszczyzna ; marchew, seler, por, pietruszka, cebula
natka pietruszki
liść laurowy
pieprz w ziarnach
sól morska

Mięso gęsi dobrze myję, wkładam do garnka i zalewam zimną wodą. Stawiam na średnim ogniu. Po zagotowaniu zbieram tzw. szumowiny i gotuję na małym ogniu około godziny. W tym czasie namaczam w filiżance wody grzyby. Obieram włoszczyznę i podpiekam na suchej żeliwnej patelni. Płuczę kaszę i odsączam na sicie. Obieram ziemniaki. Następnie dodaję do garnka warzywa i przyprawy oraz grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Gotuję 20 minut i dodaję kaszę. Kiedy kasza jest prawie miękka, wyjmuję mięso i warzywa bez marchwi i ziemniaków, doprawiam ewentualnie solą i pieprzem. Mięso obieram od kości i wkładam do zupy. Podaję z natką pietruszki.

20 thoughts on “Krupnik na gęsinie z kaszą gryczaną i grzybami

  1. Na pewno świetny przepis dla oso lubiących kasze jaglana

  2. Nasza gąska dotrze do nas za kilka dni. Czekam na nią z niecierpliwością, chętnie skorzystam z Twojego przepisu

  3. Świetna zupa. Uwielbiamy gęsinę, szczególnie na święta. W moim zamrażalniku gąski już czekają na Marcina.

  4. Sycące danie – idealne dla mięsożerców na zimę 🙂

  5. Czy zupa na gęsinie ma podobny aromat do tej na kaczce? Od dzieciństwa nienawidzę rosołu z kaczki…

  6. Ale się sentymentalnie zrobiło… Zupa jak u mojej mamy, a z tą pościelą to wakacje na wsi u dziadków…

  7. Nie przepadam za krupnikiem, ale polecę ten przepis rodzicom.

  8. ja bym go nazwała krupnikiem staropolskim, jakoś ta gęsina mi się tak skojarzyła 🙂

  9. Wędrówki po kuchni

    Danie idealne na jesień, choć za krupnikiem w takim wydaniu nie przepadam 🙁

  10. Obok klusek śląskich i pierogów ruskich, krupnik na gęsi to danie, które najbardziej kojarzę z moją ukochaną śp. babcią z czasów mojego dzieciństwa:) Zawsze się o niego prosiłam przyjeżdżając do babci:) To było jedzenie!

Skomentuj Bernadeta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.