Krem z porów z wędzoną sieją. Fragment…

 

 

Dużo później, kiedy już wspólnie posprzątali ze stołu i on zapytał, czy chciałaby koniaku, a ona odpowiedziała, że nie, i po tym, jak zapomniał nastawić kolejne płyty, ale w jakiś sposób okazało się, że oboje siedzą na sofie, oraz po tym, jak zapalił dwie nowe świece i otworzył kolejną butelkę, i jednak włączył jakąś nieokreśloną muzykę, przy której można tańczyć, i po tym, jak ta muzyka również się skończyła, a ona powiedziała, że musi dotrzeć jakoś do swojego hotelu, po tym wszystkim stał się samym oddechem.
Wszystko wydaje się proste. Delikatny zapach jedzenia unosi się pomiędzy nimi. Łóżko stoi na środku dużego, posprzątanego pokoju. Zasłony są zaciągnięte. Przyłapuje się na myśli, czy on zawsze ma taki porządek.(…)

  • Te chwile – Herbjorg Wassmo

 

 

Krem z porów z wędzoną sieją
3 pory – tylko białe części
2 średnie ziemniaki
1 łodyga selera naciowego
1 łyżka klarowanego masła
500 ml bulionu z warzyw
200 ml kremowej śmietany
1 łyżka soku z cytryny
100 g mięsa z wędzonej siei
sól i pieprz do smaku
świeży koper do podania

Pory i łodygę selera dokładnie myjemy i osuszamy na ręczniku kuchennym. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, pory i seler na plasterki. W garnku rozgrzewamy klarowane masło i wrzucamy pory i seler. Blanszujemy 3-4 minuty. Dodajemy ziemniaki i podduszamy wszystko razem kolejne 4 minuty. Wlewamy bulion z warzyw i gotujemy 15 minut.Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy ziemniaki są miękkie, wyłączamy grzanie i miksujemy zupę blenderem. Dodajemy sok z cytryny i śmietankę. Mieszamy i ewentualnie zupę podgrzewamy. Rozlewamy na porcje, układamy mięso ryby, koper, posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Podajemy.

 

14 thoughts on “Krem z porów z wędzoną sieją. Fragment…

  1. To musi być pyszna zupka 🙂 aż mi się jej zachciano 🙂

  2. Kolejna zupka do zrobienia:-)
    A jak książka? Wciąga?

  3. cudowna zupa! już czuję jej fantastyczny aromat!

  4. Takiej zupce to ja zawszę mówię TAK!
    Pycha!

  5. Bardzo pysznie! Nigdy nie jadłam takiej wędzonej rybki, czas nadrobić zaległości, może właśnie w postaci takiej aromatycznej zupki 🙂

    • Post Author Amber

      Pichceniomania,
      bardzo dziękuję.
      Polecam, bo zupa z dodatkiem wędzonej ryby jest absolutnie pyszna!

  6. Na taka zupkę już się wpraszam!
    Pyszności 🙂

Skomentuj Małgorzata Kijowska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.