Kimchi z jarmużu z jabłkiem i porem. Zalety jarmużu

 

Jarmuż to jedno z najpopularniejszych warzyw w czasach średniowiecza. Znany w starożytnej Grecji i w Imperium Rzymskim. Od kilku lat znów wraca do naszych kuchni, zaczyna być doceniany i powszechnie uprawiany.

Co zawiera jarmuż i jak wpływa na organizm?
Sulforafan zawarty w jarmużu to silny przeciwutleniacz. Tak jak większość kapustnych ma właściwości odmładzające ale przede wszystkim przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Wprowadzenie jarmużu do swojej diety to ochrona przed rakiem przewodu pokarmowego, jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądka i jelita grubego. Jarmuż to również doskonałe źródło witaminy C, A, B6, K oraz błonnika. Posiada więcej wapnia niż szklanka mleka. Ponadto zawiera dużo magnezu, potasu, żelaza i fosforu. Wyniki badań nad wpływem sulforafanu wykazały skuteczność w walce z bakterią Helicobacter pylori, kolonizującą błonę śluzową żołądka. Tyle dobra w jednym listku!
Dlaczego więc nie zrobić kimchi z jarmużu? A gdyby tak jeszcze dodać jabłko?

 

 

1 pęczek jarmużu
1 jabłko Grójeckie
100 ml sosu rybnego
1 średnia marchew
4 cm korzenia imbiru
8 ząbków czosnku
2 – 3 łyżki gochugaru
biała część pora

pasta kimchi
¾ szklanki wody
2 łyżki mąki ryżowej
1 łyżka cukru

Zrób pastę. Zagotuj wodę z mąką ryżową i cukrem. Gotuj przez ok. 2 minuty – do czasu, aż zmieni się w gęsty kleik. Zdejmij garnek z ognia i odstaw do wystudzenia.

Pęczek jarmużu oczyść i ewentualnie rozerwij na mniejsze kawałki ( u mnie są całe liście z łodygą). Włóż do miski, posyp 1 łyżeczką soli i odstaw na pół godziny. Po tym czasie wypłucz jarmuż z soli i odsącz na sicie. Marchew obierz i pokrój w plasterki lub słupki. Pokrój por i jabłko ze skórką.

Imbir i czosnek zalej sosem rybnym i zmiksuj na pastę. Dodaj gochugaru i połącz z pastą, a potem wymieszaj z jarmużem, jabłkiem, porem i marchewką.

Przełóż wszystko do pojemnika, przykryj i zostaw w temperaturze pokojowej na 2-3 dni, aż zacznie się proces fermentacji. Potem wstaw do lodówki i korzystaj kiedy masz ochotę.

20 thoughts on “Kimchi z jarmużu z jabłkiem i porem. Zalety jarmużu

  1. Czytałam kiedyś książkę o kimchi. Myślę, że jest się czym zainteresować.

  2. Świetny pomysł! O zaletach jarmużu wiele wiedziałam, ale nie sądziłam że można z niego zrobić kimczi

  3. Wędrowki po kuchni

    Kimchi jest wspaniałe i plusem jest to, że można go przygotować niemlże z każdego warzywa!

  4. Jarmuż faktycznie jest cennym źródłem witamin. Używam go zwykle do sałatek lub soków warzywno – owocowych. Taka pasa też by mi smakowała 🙁

  5. Bardzo ciekawy pomysł, do zrobienia 🙂

  6. Jarmuż już dietetyczka w szkole mawiała że to jest zapomniany i niechętnie traktowany jako: “plebejskie jedzenie” a jak widać bardzo niesłusznie, zaskoczyłaś mnie info o zawartości wapnia.

  7. Wiesz, ze jeszcze nie miałam okazji, żeby zjeść jarmuż? Pod żadną postacią. Zastanaiwam się jakbym go miała przyrządzić.

  8. Zbieram się za przygotowanie kimchi już od zeszłego roku. Po tym przepisie postanowienie, że jak wzejdzie jarmuż w ogrodzie to się w końcu za to wezmę 🙂

Skomentuj Ania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.