Kawa z chili, cynamonem i kolendrą. Napój do zadań specjalnych!

 

Kawa ma wiele dobrych właściwości – pobudza, poprawia koncentarcję, działa antyoksydacyjnie. Ostanie badania wykazują, że zmniejsza insulinoodporność, zapobiega nowotworom jelita grubego, chorobom serca i chorobie alzheimera.
Kofeina zawarta w kawie stymuluje organizm do wytwarzania ciepła, które jest konieczne do utrzymywania stałej temperatury ciała. Zwiększa przy tym ilość spalanych kalorii, wspomagajac odchudzanie.
W połaczeniu z chili jest naprawdę silnym przeciwnikiem zbędnych kilogramów. Kapsaicyna zawarta w chili zwiększa spalanie tłuszczu i zwiększa metabolizm. Kawa w połączeniu z ostrymi przyprawami dobrze wpływa na odporność, rozgrzewa i zmniejsza apetyt.
Pamiętać należy o tym, aby stopniowo dodawać ostre przyprawy do porcji ulubionej kawy, żeby nie podrażniły żołądka, ani nie wywołały reakcji alergicznej. Stopniowo też zwiększamy ich ilość w kawie. No i przygotowujemy kawę z chili regularnie.
Zapraszam na napój do zadań specjalnych!

 

dwie porcje espresso
1/3 łyżeczki do kawy chili w proszku
1/3 łyżeczki do kawy mielonej kolendry
1/2 łyżeczki do kawy cynamonu

Do kubka wsyp chili, kolendrę i cynamon. Zaparz tradycyjne espresso – w kawiarce lub zrób je w ekspresie. Wlej kawę do kubka z przyprawami i wymieszaj.

Ten przepis można wzbogacać dodatkiem kakao, gorzkiej czekolady, mleka.

20 thoughts on “Kawa z chili, cynamonem i kolendrą. Napój do zadań specjalnych!

  1. Jest moc lubię czekoladę z chili to i kawa mi pewnie posmakuje

  2. Najlepsza kawa na odchudzanie. W pełni potwierdzam Twoją opinię

  3. Z kolendra jeszcze nie probowalam, super 🙂

  4. Świetna. Jeśli zjem do niej ciastko, to nadal będzie odchudzająca? 😀

  5. Ja nie jestem jakąś kawoszka , wole herbaty, ale raz na jakiś czas pijam,a kolendra to moja ulubiona przyprawa, nigdy jeszcze nie dawałam jej do napojów , chętnie spróbuje jak smakuje taka kawa

    • Post Author Amber

      Alu,
      jestem kawoszką. A poza tym to bardzo zdrowe.
      Kawę z chili piję właśnie dla zdrowych jej właściwości.

  6. Czekoladę z chili uwielbiam, ale takiej kawy nie próbowałam. Nic straconego! Dziękuję za inspirację! 🙂

  7. “… całkiem spokojnie wypiję trzecią kawe….”
    Poczęstujesz?

  8. Już dziś piłam Twoją kawkę. I była pyszna. Zobaczymy jak podziała

  9. Tylko upolować mieloną kolendrę i mam kawę na dzień dobry. Bardzo jestem ciekawa jej smaku, bo że zadziała to nie mam wątpliwości. A jak po niej dostanę werwy to oblecę i dom, i ogródek na raz

  10. Aniu właśnie zaparzyłam espresso wg Twojego przepisu i dodałam kostkę gorzkiej czekolady, Ale…… z rozpędu wsypałam mielony kardamon zamiast kolendry… w sumie też na “k” 😉 … i nie wiem, jak z kolendrą, ale z kardamonem ma moc 😉

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.