Kapusta pekińska kiszona w solance. Kto kisi nie błądzi!

 

Słoje ze swoimi kiszonkami gromadzę na kuchennym parapecie jak kolekcję. Różne kolory, różne warzywa, podobne zapachy. Doglądam wszystkie z dużą uwagą i obserwuję ciekawe procesy, które dzieją się w
w każdym ze szklanych światów. Codziennie wyjadam z każdego słoja ukiszone kąski. Dodaję do każdego prawie posiłku. Soki z kiszonek pijemy ze smakiem, wlewam je do zup i zostawiam też trochę do następnej porcji, która czeka już w mojej głowie. Jest pysznie, jest zdrowo i niebanalnie.
Kto kisi nie błądzi!

 

 

Kiszona kapusta pekińska
1 kapusta pekińska bio – u mnie fioletowa
4 duże ząbki czosnku bio
przyprawy: liście laurowe, gorczyca, kminek, pieprz
1 litr wody
25 g soli morskiej
50 ml soku z kiszonych ogórków (opcjonalnie)

Kapustę oczyszczam z brzydkich zewnętrznych liści i kroję wzdłuż – na pół i na ćwiartki. Wodę zagotowuję razem z solą i przyprawami. Studzę. Do wyparzonego słoja ( powinien być takiej wielkości,aby zmieściła się w nim kapusta, solanka i sok z ogórków) wkładam ćwiartki kapusty i czosnek, zalewam solanką i sokiem z kiszonych ogórków. Przykrywam czystą ściereczką i odstawiam w przewiewne miejsce (na parapet okienny – całkiem ładnie wygląda).
Kapusta pekińska jest dość delikatna i szybko się kisi. Będzie gotowa do jedzenia po 3-4 dniach.

Kiszoną kapustę pekińską jadamy samą, jako dodatek do dania głównego, do sałatek, do zupy.
Na zdjęciu w towarzystwie kiszonych buraków z sezamem.

Polecam też inne moje kiszonki:
Kiszone cytrusy
Kiszoną kapustę, pomidory i cebulę
Kiszoną botwinkę

37 thoughts on “Kapusta pekińska kiszona w solance. Kto kisi nie błądzi!

  1. Nigdy takiej kapusty nie jadłam, ale bardzo chętnie wypróbuję Twój przepis Aniu 🙂

  2. nigdy takiej wersji kapusty pekińskiej nie jadłam, wygląda wspaniale 🙂

  3. Kapusty pekińskiej jeszcze nigdy nie kisiłam, chyba czas spróbować 🙂

    • Cztery fajery,
      jak nie spróbujesz to się nie dowiesz co to za ,dziw’.
      Ja nie kisiłam wiele rzeczy…tak samo jak jeszcze wielu potraw nie gotowałam…

  4. Przekonałaś mnie, delikatna, szybko fermentuje, kiszę! Kisiłam pekinkę na ostro w kimczi, czas na odmianę!

  5. Z pewnością jest bardzo zdrowo. Przeziębienia pewnie się Ciebie nie czepiają 🙂

  6. Aj , jaki kolor , taka kapusta to chyba tylko w stolicy dostępna,a jest cudna

    • Margot,
      dziękuję. Nie wiem Aluś, czy tylko w stolicy…W każdym razie warto ukisić i zwykłą kapustę pekińską.

  7. Moja pierwsza mysl… Zrobila eksperyment… I faktycznie… Ale kuchenny! 😉

  8. Super pomysł, uwielbiam kiszonki.

  9. Już sobie postanowalam że od przyszłego sezonu będę kisic wszystko po kolei. A twój blog będzie źródłem inspiracji dla mnie

  10. Słyszałem, że kiszonki są bardzo zdrowe. Ta kakuata wyglądą bardzo apetycznie. Muszę spróbować.

  11. Wow, przepis mocno zaskakujący! Ostatnio pilnujemy regularnego spożywania kiszonek, wiec jak znalazł 🙂

    • Pełnia Smaków,
      dlaczego zaskakujący? Kiszona kapusta to coś zupełnie normalnego!
      A pekińska jest bardzo delikatna i aksamitna.

  12. Nigdy nie jadłam kiszonej kapusty pekińskiej ale wygląda świetnie! Ja z kiszonek uwielbiam marchewkę, seler i cytryny 🙂

  13. U CIebie zawsze znajdę coś ciekawego 🙂

  14. Wygląda zachęcająco. Bardzo lubię kiszonki!

  15. Aniu, namówiłaś mnie! Kiszonki uwielbiam, ale przygotowanie ich w domu na taka skalę jest mi obce. Po weekendzie zabieram się za kiszenie, na początek idzie burak i cytryna! :*

    • Tysiu, wspaniale!
      To jest mega zdrowe. Teraz jeszcze uodparniające.
      Buraki kiszę na okrągło. Zobacz u mnie też kiszone cytrusy – to jest coś fantastycznego.
      Ściskam Cię!

  16. Te słoik z kapustą wyglada jak małe dzieło sztuki!
    Jadalne na dodatek i zdrowe, bardzo zdrowe 🙂

  17. Wygląda obłędnie. Kiszonki to świetna sprawa 🙂 samo zdrowie

  18. OBŁĘDNA!!! Wygląda cudnie:-)

  19. Znam polskie kimchi i wcale nie jest gorsze od koreanskiego
    https://kiszonespecjaly.pl/pl/products/kimchi-polskie-520g-82
    bazą jest sos rybny

Skomentuj Angelika Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.