Jasne strony Wielkiej Nocy.Mus z łososia z szyjkami rakowymi i winiakiem

 

Czas oczyszczenia.
Głębokiego spojrzenia w głąb siebie.
Porządków w sercu i w domu.
Zapach mokrej ziemi i świeże powiewy wiatru.
Otwierające się pąki.
Zapach fiołków i tulipanów.
Gromadzenie jaj.
Zaprawianie mięs.
Sianie rzeżuchy.
Kiszenie żuru.
Tarcie chrzanu.
Pieczenie chleba i pasztetów.
Baby,paschy,mazurki.
Barwienie jaj.Pisanki.Kraszanki.
Święcenie pokarmów.
Spotkania z rodziną i przyjaciółmi.
Tradycja i nowoczesność.
Początek nowego.

Mus z łososia z szyjkami rakowymi i winiakiem

Formę wyłożyć podwójną folią spożywczą.
Piekarnik nagrzać do temperatury 150 st.C.

500g filetów ze świeżego łososia
2 łyżki klarowanego masła
2 szalotki
2 wiejskie jaja
50 ml śmietany kremówki
 małe opakowanie szyjek rakowych w zalewie
łyżka winiaku
sok z połowy cytryny
sól morska i biały pieprz do smaku

Filety oczyścić z ości i pokroić w kawałki.
W garnku rozpuścić masło,dodać szalotkę pokrojoną w kostkę i zeszklić ją.
Dodać łososia.Dusić razem 5 minut.
Odstawić z ognia i przestudzić.
Dodać śmietankę,winiak,jaja i zmiksować.
Doprawić solą i pieprzem,dodać sok z cytryny i  dobrze wszystko wymieszać.
Do musu dodać osączone z zalewy szyjki rakowe i delikatnie wymieszać je z masą.
Masę przełożyć do formy i wyrównać.Przykryć szczelnie folią.
Do większego naczynia wstawić formę z musem.Wlać ostrożnie gorącą wodę do połowy formy z musem.
Piec w kąpieli wodnej 45 minut.Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.
Wstawić do lodówki najlepiej na noc.
Kroić w plastry.Podawać z sosem chrzanowym lub kaparowym.
Można też dodać ugotowane jajka przepiórki.
Smakuje bardzo wielkanocnie!

Nacieszcie się sobą,rodziną i przyjaciółmi.
Spokojnych świąt Kochani!

95 thoughts on “Jasne strony Wielkiej Nocy.Mus z łososia z szyjkami rakowymi i winiakiem

  1. danie wprost jak z restauracji! fantastyczne 😉
    pozdrawiam,
    szana,
    http://www.gastronomygo.blogspot.com

  2. to wszystko się zgadza:), a danie … oj, spróbowałabym choć plasterek..

  3. istne szaleństwo dla kubków smakowych! ekstra 🙂

  4. Amber, czas oczyszczenia… porządków, czas nowego:):) Jak dobrze….:)

    Ale Twój ale mussss:):):) to mus zrobić:). Wydaje się szybciutki, bo tylko miks, studzenie i pieczenie:)

    Pięknej Wielkanocy, Amber! Dobrego nowego, które przychodzi wraz nią:)

    • Ewelina,
      za to nowe tak lubię Wielkanoc i wiosnę.
      Mus jest naprawdę ekspresowy a wyjątkowy.
      Dziękuję za dobre życzenia!

  5. Smacznego jajeczka Wielkanocnego,
    dużego zająca czekoladowego,
    zdrowia niezawodnego, wielu radości,
    przez całe Święta samej wesołości.

    Zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt Wielkanocnych,
    pełnych rodzinnego ciepła, wiosennego nastroju…
    życzę tego dla całej rodzinki

  6. Niesamowite danie!!!!! pięknie wygląda!!!!
    Wesołych i spokojnych Świąt!Wesołych i spokojnych Świąt!

  7. Ago,wilczyco,dziękuję.
    Mus polecam.
    Radosnych świąt!

  8. jak elegancko!
    Wesołych Swiąt Ci życzę!

    życie & podróże
    nasze gotowanie

  9. danie bardzo eleganckie, wykwintne i pewnie pyszne:)

    Radosnych Świąt!!!

  10. Wygląda apetycznie i to niezwykle,
    z życzeniami Radosnej Wielkiej Nocy

  11. wow! to mi sie podoba:)

  12. Ta dam! Dla dam! U mnie znów nie ma tego łososia, bo w tym roku miało być tak jakoś mimochodem, a wyszło jak zwykle – mięsa i pasztety 😉
    Dobrych świąt, Amber!

  13. Ten komentarz został usunięty przez autora.

  14. jeju, jakie rarytasy!

    Wesołych, Spokojnych i Smacznych Świąt życzę!

  15. Kaś,łososia do rarytasów nie zaliczam,ale skoro tak piszesz to dziękuję.
    Pięknego świętowania dla Ciebie!

  16. Wow, ale pysznosci! Wspaniale danie na wielkanocny stol. Ja Wielkanoc uwielbiam. To moje ulubione swieta 🙂

    Spokojnych i radosnych Swiat!

  17. Pyszności widzę na Twoim Wielkanocnym stole:)
    Pięknych, rodzinnych chwil, radości, słońca i samych wspaniałości!

  18. piękny łososiowy kolorek i prawdziwy smakołyk:)))) Wesołych Świąt:)))

  19. Mus Twój to rarytas.
    Spokojnych i pogodnych Świąt Wielkiejnocy
    pełnych miłości i rodzinnego ciepła składane prosto z serca!

  20. A ja juz sie przerazilam, ze moze jakies zywe raki torturowalas w kuchni 😉 Mus wyglada wspaniale, ale przeciez u Ciebie to nic dziwnego! 🙂

    Radosnych i pogodnych Swiat zycze! I tak smakowitych, jak dzisiejsza propozycja 🙂

    • Beo,nie mogłabym rakowych tortur znieść…
      Dziękuję za pochwały.Rumieniec mnie oblewa.
      Pozdrowienia serdeczne!

  21. Jak ładnie wygląda! Piekny kolor. Nigdy nie jadłam czegoś podobnego,a chętnie bym skosztowała, bo jestem wielbicielką łososia:)

    Ciepłych,rodzinnych Świąt Wielkanocnych Aniu dla Ciebie i Twoich bliskich.

  22. oj, oj! takie wydanie łososia – istna poezja! mistrzostwo.

    Wesołego Alleluja! ;*
    smakowitych doznań, radości i ciepłych chwil
    pełnych uśmiechu w rodzinnym gronie!

  23. Aniu, piękny tytuł i cudowne danie! Wszystkiego najlepszego na ten Świąteczny Czas 🙂 Pzdr Aniado (Lepszy Smak)

  24. Amber, życzę Tobie i Twoim bliskim spokojnych i radosnych Świąt 🙂

  25. pięknie opisałaś te wszystkie miłe i napawające radością zycia teraźniejsze wydarzenia,może z pozoru zwykłe i banalne,ale dla mnie mają wielką moc.radosnych świąt Amber!
    m.

  26. Coś się kończy, coś się zaczyna… Piękny czas, nie tylko dla katolików 😉 Niech te dni będą wyjątkowe, pogodne i radosne, czułe! Wesołych świąt!

  27. A gdzie można kupić szyjki rakowe?
    Pozdrawiam serdecznie i wesołych Świąt życzę.

  28. Radosnych, wiosennych i kolorowych świąt 🙂

  29. Narobiłaś mi ogromnego apetytu:) Życzę Zdrowych Spokojnych Świąt i mokrego poniedziałku:)

  30. Kochana ten mus wygląda rozkosznie …. nie umiałąbym mu się oprzeć:)
    Zdrowych i wesołych Świąt Kochana życzę:) Jola Szyndlarewicz

  31. Wykwintnie i smacznie!
    Zdrowych i rodzinnych Świąt!

  32. Radosnych Świat !

  33. Radosnych Świąt Aniu!

  34. spokojnych, radosnych i smacznych Świąt 🙂

  35. Aniu wesołych świąt

  36. Zdrowych, spokojnych i smacznych świąt! Wszystkiego dobrego:)

  37. Pysznie się prezentuje. Uwielbiam takie przystawki.

    Życzę udanej końcówki świąt.

  38. Haniu,
    polecam.Mus jest pyszny.
    A właściwie był…
    Dziękuję!

  39. Amber! I ja doceniam jasne strony Wielkiej Nocy:) I czekam na nowe bardzo, bardzo:)
    Pozdrowienia i wspaniałej wyprawy!

  40. Mus wygląda wspaniale. Absolutnie wspaniale 🙂 I ten kolor! Pastele są przecież modne w tym sezonie hihihihi:-)

  41. jak elegancko i wykwintnie:)

  42. Amber mus wygląda przecudnie. Z tym kaparowym sosem to już musi być cudo. Ja miałam straszną ochotę na łososiową terrinę, ale czasu nie wystarczyło. Co się odwlecze… 🙂 Pozdrawiam ciepło!

  43. Kasiu,
    dziękuję za pochwały.
    Mus bardzo Ci polecam.
    Jest odpowiedni na każdą okazję,więc na pewno kiedyś…
    Serdeczności~!

  44. Wow does that look delicious. Spread on thick bread…I don’t think I’ve ever had that before but I know I would love it.

  45. Baaaaardzo jestem ciekawa jak to smakuje 🙂 z pewnością cudownie 🙂

  46. Your salmon mousse looks delicious and very tempting!

  47. Prawdziwe arcydzieło sztuki kulinarnej!

  48. Co prawda już po Wielkanocy i nie zdążyłam Ci życzyć spokojnych i radosnych świąt, ale to nie zmienia faktu, że ten mus jest niezwykle apetyczny, pragnę go skosztować prędko 🙂

  49. Una receta muy original y riquísima, fantástica presentación! un beso guapa

  50. A gdzie jesteś? Smutno już trochę bez Ciebie

  51. Amber, ależ to niesamowicie wygląda! 🙂

  52. Po tegorocznej Wielkanocy pozostalo tylko wspomnienie ale wiesz dobrze, ze czy to Swieta czy nie ja Ci zawsze dobrze zycze:) Mus z lososia wyglada bosssko! Ale ale…jak tam Twoje wojaze?;)Pozdrowionka:*

  53. Kachna,
    dziękuję za te wspaniałe słowa!
    Wróciłam cała w sycylijskich klimatach.Ach!
    Serdeczności!

Comments are closed.