Czas oczyszczenia.
Głębokiego spojrzenia w głąb siebie.
Porządków w sercu i w domu.
Zapach mokrej ziemi i świeże powiewy wiatru.
Otwierające się pąki.
Zapach fiołków i tulipanów.
Gromadzenie jaj.
Zaprawianie mięs.
Sianie rzeżuchy.
Kiszenie żuru.
Tarcie chrzanu.
Pieczenie chleba i pasztetów.
Baby,paschy,mazurki.
Barwienie jaj.Pisanki.Kraszanki.
Święcenie pokarmów.
Spotkania z rodziną i przyjaciółmi.
Tradycja i nowoczesność.
Początek nowego.
Mus z łososia z szyjkami rakowymi i winiakiem
Formę wyłożyć podwójną folią spożywczą.
Piekarnik nagrzać do temperatury 150 st.C.
500g filetów ze świeżego łososia
2 łyżki klarowanego masła
2 szalotki
2 wiejskie jaja
50 ml śmietany kremówki
małe opakowanie szyjek rakowych w zalewie
łyżka winiaku
sok z połowy cytryny
sól morska i biały pieprz do smaku
Filety oczyścić z ości i pokroić w kawałki.
W garnku rozpuścić masło,dodać szalotkę pokrojoną w kostkę i zeszklić ją.
Dodać łososia.Dusić razem 5 minut.
Odstawić z ognia i przestudzić.
Dodać śmietankę,winiak,jaja i zmiksować.
Doprawić solą i pieprzem,dodać sok z cytryny i dobrze wszystko wymieszać.
Do musu dodać osączone z zalewy szyjki rakowe i delikatnie wymieszać je z masą.
Masę przełożyć do formy i wyrównać.Przykryć szczelnie folią.
Do większego naczynia wstawić formę z musem.Wlać ostrożnie gorącą wodę do połowy formy z musem.
Piec w kąpieli wodnej 45 minut.Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.
Wstawić do lodówki najlepiej na noc.
Kroić w plastry.Podawać z sosem chrzanowym lub kaparowym.
Można też dodać ugotowane jajka przepiórki.
Smakuje bardzo wielkanocnie!
Nacieszcie się sobą,rodziną i przyjaciółmi.
Spokojnych świąt Kochani!
danie wprost jak z restauracji! fantastyczne 😉
pozdrawiam,
szana,
http://www.gastronomygo.blogspot.com
Szana,bardzo dziękuję.
Pozdrowienia!
to wszystko się zgadza:), a danie … oj, spróbowałabym choć plasterek..
Basiu,zapraszam!
istne szaleństwo dla kubków smakowych! ekstra 🙂
Hej Princi!
Dzięki.
Amber, czas oczyszczenia… porządków, czas nowego:):) Jak dobrze….:)
Ale Twój ale mussss:):):) to mus zrobić:). Wydaje się szybciutki, bo tylko miks, studzenie i pieczenie:)
Pięknej Wielkanocy, Amber! Dobrego nowego, które przychodzi wraz nią:)
Ewelina,
za to nowe tak lubię Wielkanoc i wiosnę.
Mus jest naprawdę ekspresowy a wyjątkowy.
Dziękuję za dobre życzenia!
Smacznego jajeczka Wielkanocnego,
dużego zająca czekoladowego,
zdrowia niezawodnego, wielu radości,
przez całe Święta samej wesołości.
Zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt Wielkanocnych,
pełnych rodzinnego ciepła, wiosennego nastroju…
życzę tego dla całej rodzinki
Agatko,dziekuję!
Niesamowite danie!!!!! pięknie wygląda!!!!
Wesołych i spokojnych Świąt!Wesołych i spokojnych Świąt!
Ago,wilczyco,dziękuję.
Mus polecam.
Radosnych świąt!
jak elegancko!
Wesołych Swiąt Ci życzę!
życie & podróże
nasze gotowanie
Dziekuję i pozdrawiam Cię!
danie bardzo eleganckie, wykwintne i pewnie pyszne:)
Radosnych Świąt!!!
Aga,pyszne bardzo!
Dziękuję.
Wygląda apetycznie i to niezwykle,
z życzeniami Radosnej Wielkiej Nocy
Jo,bardzo dziękuję.
Pogodnych świąt!
wow! to mi sie podoba:)
Dota,mi też…
Podziękowania.
Ta dam! Dla dam! U mnie znów nie ma tego łososia, bo w tym roku miało być tak jakoś mimochodem, a wyszło jak zwykle – mięsa i pasztety 😉
Dobrych świąt, Amber!
An-no,pewnie następnym razem nadrobisz.
U mnie mięsa i pasztety również wiodą prym.
Dziękuję!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
jeju, jakie rarytasy!
Wesołych, Spokojnych i Smacznych Świąt życzę!
Kaś,łososia do rarytasów nie zaliczam,ale skoro tak piszesz to dziękuję.
Pięknego świętowania dla Ciebie!
Wow, ale pysznosci! Wspaniale danie na wielkanocny stol. Ja Wielkanoc uwielbiam. To moje ulubione swieta 🙂
Spokojnych i radosnych Swiat!
Majko,bardzo mi miło.
Dziękuję.
Ja też wolę Wielkanoc.
Serdeczności!
Pyszności widzę na Twoim Wielkanocnym stole:)
Pięknych, rodzinnych chwil, radości, słońca i samych wspaniałości!
Magda, pyszności uwielbiam.
Dziękuję Ci!
piękny łososiowy kolorek i prawdziwy smakołyk:)))) Wesołych Świąt:)))
Goh.,to piękny kolor.
I pyszny!
Dziękuję za życzenia.
Mus Twój to rarytas.
Spokojnych i pogodnych Świąt Wielkiejnocy
pełnych miłości i rodzinnego ciepła składane prosto z serca!
Kamila,musy są niebanalne.
I elegancko się prezentują.
Dziękuję.
Ciepło Cię pozdrawiam!
A ja juz sie przerazilam, ze moze jakies zywe raki torturowalas w kuchni 😉 Mus wyglada wspaniale, ale przeciez u Ciebie to nic dziwnego! 🙂
Radosnych i pogodnych Swiat zycze! I tak smakowitych, jak dzisiejsza propozycja 🙂
Beo,nie mogłabym rakowych tortur znieść…
Dziękuję za pochwały.Rumieniec mnie oblewa.
Pozdrowienia serdeczne!
Jak ładnie wygląda! Piekny kolor. Nigdy nie jadłam czegoś podobnego,a chętnie bym skosztowała, bo jestem wielbicielką łososia:)
Ciepłych,rodzinnych Świąt Wielkanocnych Aniu dla Ciebie i Twoich bliskich.
Majano,to zapraszam.
Tego musu u mnie dostatek.
Są wielbiciele w moim gronie.
Pozdrawiam Cię!
oj, oj! takie wydanie łososia – istna poezja! mistrzostwo.
Wesołego Alleluja! ;*
smakowitych doznań, radości i ciepłych chwil
pełnych uśmiechu w rodzinnym gronie!
Karmelitko,
no cóż…poetycki ma smak taki łosoś.
Dziękuję Ci bardzo!
Aniu, piękny tytuł i cudowne danie! Wszystkiego najlepszego na ten Świąteczny Czas 🙂 Pzdr Aniado (Lepszy Smak)
Aniu,pięknie Ci dziękuję.
Uściski!
Amber, życzę Tobie i Twoim bliskim spokojnych i radosnych Świąt 🙂
Bardzo dziękuję!
pięknie opisałaś te wszystkie miłe i napawające radością zycia teraźniejsze wydarzenia,może z pozoru zwykłe i banalne,ale dla mnie mają wielką moc.radosnych świąt Amber!
m.
Moniko,
te zwykłe zdarzenia mają niezwykłą moc.
Życie bez nich byłoby zupełnie puste.
Dziękuję!
Coś się kończy, coś się zaczyna… Piękny czas, nie tylko dla katolików 😉 Niech te dni będą wyjątkowe, pogodne i radosne, czułe! Wesołych świąt!
Inkwizycjo,
to piękny czas dla wszystkich,niezależnie od wiary czy niewiary.
I tak jest dobrze!
A gdzie można kupić szyjki rakowe?
Pozdrawiam serdecznie i wesołych Świąt życzę.
DD,
w dobrych sklepach rybnych,w Almie lub Piotrze i Pawle.Do niedawna w marketach bywały.
Pozdrawiam!
Radosnych, wiosennych i kolorowych świąt 🙂
Dziękuję!
Narobiłaś mi ogromnego apetytu:) Życzę Zdrowych Spokojnych Świąt i mokrego poniedziałku:)
Małgosiu,
smacznego.Polecam.
Dziękuję Ci!
Kochana ten mus wygląda rozkosznie …. nie umiałąbym mu się oprzeć:)
Zdrowych i wesołych Świąt Kochana życzę:) Jola Szyndlarewicz
Jolu,
cieszę się.O to właśnie chodzi!
Dziękuję Ci.
Wykwintnie i smacznie!
Zdrowych i rodzinnych Świąt!
Ivka,dziękuję.
Pozdrawiam Cię świątecznie!
Radosnych Świat !
Marzenko,dziękuję!
Wzajemnie.
Radosnych Świąt Aniu!
Bardzo dziękuję Myniolinko!
spokojnych, radosnych i smacznych Świąt 🙂
Dziękuję!
Aniu wesołych świąt
Alu,dziękuję!
Zdrowych, spokojnych i smacznych świąt! Wszystkiego dobrego:)
Dziękuję Gosiu!
Pysznie się prezentuje. Uwielbiam takie przystawki.
Życzę udanej końcówki świąt.
Haniu,
polecam.Mus jest pyszny.
A właściwie był…
Dziękuję!
Amber! I ja doceniam jasne strony Wielkiej Nocy:) I czekam na nowe bardzo, bardzo:)
Pozdrowienia i wspaniałej wyprawy!
Anno,to wspaniale!
Nowe daje tyle nadziei.
Wyprawa już jutro.
Dziękuję.
Mus wygląda wspaniale. Absolutnie wspaniale 🙂 I ten kolor! Pastele są przecież modne w tym sezonie hihihihi:-)
Joanno,bardzo Ci dziękuję.
Kolor łososiowy jest jednym z moich ulubionych.
I jest rzeczywiście modny!
jak elegancko i wykwintnie:)
Dziękuję Reniu.
Amber mus wygląda przecudnie. Z tym kaparowym sosem to już musi być cudo. Ja miałam straszną ochotę na łososiową terrinę, ale czasu nie wystarczyło. Co się odwlecze… 🙂 Pozdrawiam ciepło!
Kasiu,
dziękuję za pochwały.
Mus bardzo Ci polecam.
Jest odpowiedni na każdą okazję,więc na pewno kiedyś…
Serdeczności~!
Wow does that look delicious. Spread on thick bread…I don’t think I’ve ever had that before but I know I would love it.
Sarah,thank you.
Very!
Baaaaardzo jestem ciekawa jak to smakuje 🙂 z pewnością cudownie 🙂
Magda,
o tak! Polecam.
I dziękuję.
Your salmon mousse looks delicious and very tempting!
Dewi,
thank you!
Prawdziwe arcydzieło sztuki kulinarnej!
Anka,
wow! Dzięki.
Pozdrowienia.
Co prawda już po Wielkanocy i nie zdążyłam Ci życzyć spokojnych i radosnych świąt, ale to nie zmienia faktu, że ten mus jest niezwykle apetyczny, pragnę go skosztować prędko 🙂
Dziękuję.
Nie szkodzi.Życzenia można odgadnąć.
Mus Ci bardzo polecam.
Una receta muy original y riquísima, fantástica presentación! un beso guapa
Eva,
muchas gracias !
Mil besos.
A gdzie jesteś? Smutno już trochę bez Ciebie
Basiu,
miło to czytać.
Już wróciłam!
Amber, ależ to niesamowicie wygląda! 🙂
Evitaa,
bardzo Ci dziękuję.
Po tegorocznej Wielkanocy pozostalo tylko wspomnienie ale wiesz dobrze, ze czy to Swieta czy nie ja Ci zawsze dobrze zycze:) Mus z lososia wyglada bosssko! Ale ale…jak tam Twoje wojaze?;)Pozdrowionka:*
Kachna,
dziękuję za te wspaniałe słowa!
Wróciłam cała w sycylijskich klimatach.Ach!
Serdeczności!