Hummus i Baharat. Śniadanie albo lunch

 

Hummus – delikatny i aksamitny, z domową przyprawą Baharat. Można jeść bez końca z każdej okazji i o każdej porze dnia. Ważne, aby nie iść na skróty i poświęcić trochę czasu na przygotowanie. Potrawa odwdzięczy się nam niepowtarzalnym smakiem i aromatami.
Baharat to libańska przyprawa do wszystkiego. Naprawdę jak zrobisz ją pierwszy raz, zostanie z Tobą na zawsze. Mieszanka ta jest często używana do przyprawiania mięs – od jagnięciny po kurczaka, ryb i owoców morza a także past – hummusu czy baba ghanoush.

 

 

Przepisy Samar Khanafer

Baharat – siedem przypraw libańskich
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka zmielonego ziela anielskiego
1 łyżeczka zmielonych goździków
1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry
1 łyżeczka imbiru w proszku
Wszystkie przyprawy w ziarnach mielimy w młynku do przypraw, następnie mieszamy dokładnie z pozostałymi i przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku.

Hummus
100 g suchej ciecierzycy
2 – 3 łyżki tahiny
1 ząbek czosnku
sok z 1½ cytryny
1½ łyżeczki siedmiu przypraw libańskich – Baharat
sól i pieprz do smaku
oliwa do polania

Ciecierzycę moczymy w wodzie przez noc.
Następnego dnia gotujemy w osolonej wodzie do miękkości – od 30 do 45 minut. Wodę z gotowania zachowujemy – odlewamy do osobnego pojemnika. Ciecierzycę miksujemy w blenderze wraz z tahiną, sokiem z cytryny, czosnkiem i wodą z gotowania. Trzeba uważać, żeby nie przesadzić z wodą, bo masa będzie zbyt rzadka.
Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i siedmioma przyprawami libańskimi. Przed podaniem polewamy oliwą  i posypujemy natką pietruszki.

 

 

Hummus podałam z:
* greckimi oliwkami
* złotymi papryczkami z Peloponezu
* grecką oliwą
* wędzoną słodką papryką
* sezamem
* Baharatem
* krakersami
* pomidorkami mini

12 thoughts on “Hummus i Baharat. Śniadanie albo lunch

  1. nigdy czegoś takiego nie jadłam. wygląda pysznie

  2. Twoje przepisy na Baharat i hummus, a także sposób podania z tak bogatym zestawem dodatków, inspirują do eksperymentowania w kuchni i odkrywania nowych smaków.

  3. Od takich przepisów zawsze robię się głodna. Muszę zrobić sobie taką mieszankę przypraw.

  4. Wędrowki po kuchni

    Osobiście jakoś nie przepadam za hummusem, ale od czasu do czasu dam się skusić 🙂

  5. Bardzo ciekawa propozycja. Wygląda apetycznie i jestem przekonana że smakuje równie dobrze.

  6. Do tej pory nie miałam okazji skosztować domowego humusu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.