Gnocchi i ragù z kaczki. Cabernet Sauvignon 2017 Reserva Especial Valle del Maipo


Dolina Maipo. To właśnie tu narodziła się chilijska tradycja uprawy winorośli. Dzięki górskiej, zasobnej w tlen wodzie pochodzącej ze śnieżnych roztopów oraz korzystnej mineralizacji, Dolina Maipo w dalszym ciągu obdarza nas jednymi z najstarszych winorośli w Chile. Miejsce to słynie przede wszystkim ze szczepów czerwonych, w pierwszej kolejności Cabernet Sauvignon. Każde tutejsze wino, ze względu na specyfikę geograficzną, zyskuje wyjątkową osobowość.
Cabernet Sauvignon Reserva Especial *to finezyjne, czerwone wytrawne wino, powstałe z gron szczepu Cabernet Sauvignon wzrosłych w słynnej Dolinie Maipo. Leżakowane w dębowych beczkach dla uzyskania wyjątkowego charakteru, w ustach owocowe, wyrafinowane i bogate, z jeżyną i soczystą śliwką, wraz z harmonijnie zintegrowanymi elementami palonego drewna. Doskonale komponuje się z grillowanym i wędzonym mięsem, jagnięciną, wołowiną i drobiem, serem, pomidorami, szpinakiem oraz sałatkami z makaronem. Powinno być serwowane w temperaturze 16-18 st. C.
U mnie podane z winnym ragù z kaczki w towarzystwie gnocchi, stanowiło elegancką i wyjątkową ucztę.

 

 

Gnocchi i ragù z kaczki

ragù
2 nogi kaczki
1 łyżka oliwy
1 cebula drobno posiekana
1 posiekana marchewka
1 łodyga selera drobno pokrojona
1 czosnek  drobno pokrojony
100 ml wina Cabernet Sauvignon
1 łyżka pasty pomidorowej
50 ml wody
200 ml bulionu z kurczaka
1 liść laurowy
1  łyżeczka tymianku
sól morska i pieprz
Parmezan świeżo starty

gnocchi
1,20 ​​kg ziemniaków
500 g mąki
100 g startego parmezanu
2 jajka
oliwa z pierwszego tłoczenia
sól

Rozgrzej oliwę na patelni i smaż kaczkę na średnim ogniu, aż zrumieni się z obu stron – około 10 minut.
Odłóż mięso na talerz. Na tej samej patelni podsmaż cebulę, marchewkę, seler i czosnek.
Wlej czerwone wino i zredukuj alkohol ok. 5-8 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy, wodę i bulion z kurczaka i mieszając zagotuj. Dodaj nogi kaczki, liść laurowy i tymianek. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Wyjmij kacze nogi i oddziel mięso od kości. Włóż mięso na patelnię, dopraw solą i pieprzem i gotuj na wolnym ogniu – 20 minut. Dodaj trochę dodatkowego bulionu, jeśli potrzeba. Przykryj i odstaw z ognia.

Ziemniaki obierz i ugotuj. Przeciśnij przez praskę do miski. Zrób dołek w środku i dodaj parmezan, jajka, oliwę, sól i połowę mąki. Dokładnie wymieszaj i zacznij wyrabianie ciasta, stopniowo dodając resztę mąki. Wyłóż je na omączony blat i wyrabiaj ok. 10 minut – ciasto powinno być nieco elastyczne i nie powinno się kleić.
Odrywaj kawałki ciasta, turlaj z nich długie wałki,krój na porcje i formuj gnocchi. Posypuj je mąką, aby się nie kleiły. Przygotuj garnek z wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj niewielką ilość gnocchi na raz. Wyławiaj je łyżką cedzakową i przekładaj na durszlak. Po ugotowaniu wszystkich wymieszaj z niewielką ilością oliwy, aby się nie posklejały.
Podziel gnocchi na cztery talerze, połącz z kaczym ragu i posyp startym parmezanem. Podawaj z winem!

* wino dostępne w TiM, cena 49 zł

28 thoughts on “Gnocchi i ragù z kaczki. Cabernet Sauvignon 2017 Reserva Especial Valle del Maipo

  1. ale pyszności, co za smaki!

  2. Napisze tak… Nie mam pojęcia co to jest… Ale wygląda tak obłędnie, że aż na samą myśl mam ochotę polizać ekran

  3. Ale super danie! Prostota gnocchi i wykwintność kaczki – mniam!

  4. Uwielbiam będą dzisiaj na obiad!

  5. Fantastyczny pomysł na kolacje we dwoje.

  6. Więcej głodna do Ciebie nie zaglądam 🙂 do obiadu daleko, a Ty tu takimi pysznościami kusisz 😉

  7. Moje gnocchi jeszcze nigdy nie mialy tak pięknego kształtu super!

    • Post Author Amber

      Angelika, to zdecydowanie kwestia wprawy i zdolności manualnych.
      Choć uważam, że te nie są do końca ładne…

  8. Danie bardzo kuszące!

  9. gnocchi wyglądają zjawiskowo

  10. Rzeczywiście elegancka i wyjątkowa uczta! Pysznie!

  11. Przecudne danie!

  12. Lubię Gnoccci ale niekonieczenie z mięsem, Fajna propozycja 🙂

  13. Apetycznie wygląda 🙂

  14. I na to też mam ogromną ochotę. Nawet się przymierzałam do zrobienia, ale nie dałam rady w ten weekend. Przełożę może na następny:-)

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.