Empanadas z kozim serem, szpinakiem i czarnym czosnkiem!

 

Czarny czosnek powstał 4000 tysiące lat temu w Korei. Znany był także od starożytności w Japonii i Chinach. Wierzono tam nawet, że jest lekiem na nieśmiertelność. Obecnie w krajach azjatyckich jest nadal popularny i doceniany jako przyprawa i suplement diety. Koreańczycy używają go do gotowania i do napojów energetycznych. W Tajlandii dodawany jest prawie do wszystkiego – od czekoladek po sosy.

Czarny czosnek ma bowiem niepowtarzalny smak i właściwości. Jego smak przypomina suszoną śliwkę, sos sojowy, ocet balsamiczny, anyż i espresso…W sumie trudno okreslić jednoznacznie ten smak. Niektórzy go opisują jako 5 smak czyli umami – nieuchwytny, delikatny, trudny do opisania, nie słodki, nie słony, nie kwaśny, nie gorzki. Właśnie dzięki smakowi umami czarny czosnek nadaje potrawom ciekawy i niepowtarzalny smak.

Czarny czosnek powstaje w procesie podobnym do karmelizacji, zwanym procesem Maillarda. Ponad miesiąc poddawany jest temperaturze od 60 do 80 st. C i dużej wilgotności. W trakcie tego procesu zmienia swój kolor i smak, strukturę i zapach. Zmienia także swoje właściwości. Substancje aktywne i składniki mineralne stają się lepiej przyswajalne. Głównym składnikiem czarnego czosnku jest S-allilocysteina, a jego główne właściwości prozdrowotne wynikają z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy.

Uważa się, że czarny czosnek ma silne działanie antyoksydacyjne i odgrywa dużą rolę w profilaktyce antyrakowej. Badania na ten temat przeprowadzono w 2009 roku w Japonii i opublikowano w Medicinal and Aromatic Plant Sciene and Technology.
Czarny czosnek ma silne działanie antybakteryjne i wspomaga pracę większości narządów.

* obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi
* zapobiega zawałom serca i udarowi mózgu poprzez wspomaganie krążenia i procesu krzepnięcia krwi
*działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie
* skuteczny w profilaktyce antynowotworowej
* silne działanie antyoksydacyjne – przeciwdziała procesom starzenia
* zapobiega nowotworom przełyku i zapalenia błony śluzowej żołądka
* wykazuje działanie wspomagające pracę wątroby
* reguluje poziom cukru
* może stanowić źródło wapnia, magnezu, siarki, cynku i żelaza w diecie
* korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie, dzięki obecności siarki, która wchodzi w skład aminokwasów metioniny i cysteiny budujących strukturę włosów.

Jak wykorzystać czarny czosnek w kuchni?
Można go wykorzystać do smarowania pieczywa czy tostów. Świetnie sprawdzi się dla podkreślenia smaku zupy. Można dodawać go do sosów, dipów i sałatek. Przed upieczeniem można nim natrzeć mięso lub rybę. Dobrze komponuje się z kolendrą, sezamem i pieczonymi warzywami. Dlatego mozna dodawać go do wszelakich past i hummusu.

 

 

ciasto
250 g mąki pszennej bio
80 g masła schłodzonego
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
2 łyżki mleka

1 jajko do posmarowania

farsz
300 g świeżego koziego twarogu
150 g świeżego szpinaku
1 łyżka oliwy EV
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 ząbki czarnego czosnku JULEKO
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka kolendry w proszku
sól i pieprz

Przesiej mąkę do misy miksera. Dodaj sól i mieszaj na niskiej prędkości, dodając po kawałku schłodzone masło, jajko i mleko. Mieszaj, aż powstanie kula ciasta. Posyp mąką blat, wyjmij ciasto, rozwałkuj je na prostokąt, złóż do środka jego boki, potem złóż całość na pół. Obróć ciasto o 180 st. C i powtórz wałkowanie i składanie jeszcze raz. Rzowałkuj na grubość 2 cm, podziel na dwie części, złóż, owiń folią i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.

Szpinak umyj i osusz na ścierce kuchennej, pokrój. Czosnek obierz z łupiny. Umieść kozi ser w misie miksera, dodaj szpinak, szczypiorek, czosnek i oliwę. Miksuj do połączenia składników. Dodaj paprykę, sól, pieprz, kolendrę i wymieszaj.

Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Roztrzep w miseczce jajko. Blat posyp mąką, ciasto wyjmij z lodówki. Wałkuj je i wycinaj koła. Na środek każdego układaj porcje nadzienia – po 2 łyżeczki. Zlepiaj brzegi i układaj empanady na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je jajkiem i piecz ok 30 minut aż będą brązowe.
Podawaj je jako przystawkę z winem Chardonnay, z sosem z kolendry i awokado, z ostrym sosem pomidorowym…

40 thoughts on “Empanadas z kozim serem, szpinakiem i czarnym czosnkiem!

  1. Nie spotkałam się nigdy z czarnym czosnkiem. Bardzo ciekawy przepis 🙂

  2. Dwa miesiące byłam w Tajlandii, więc musiałam jeść ten czosnek 🙂
    Ale nigdy o nim nie słyszałam. Ile ma cudownych właściwości .
    Danie genialne, bo uwielbiam kozi ser i szpinak. Jak tylko dostanę tutaj czarny czosnek, to sobie zrobię empanadasy.
    Wyglądają pysznie 🙂
    Ja zamieszkam chyba w Twojej kuchni, bo ciągle się czegoś nowego dowiaduję, a przepisy znakomite 🙂

    • Irenko,
      w Tajlandii na pewno jadłaś czarny czosnek! A te empanady bardzo polecam, są przepyszne.
      Cieszę się bardzo, że zaglądasz do mojej kuchni.
      Serdeczności!

  3. Uwielbiam takie zapiekane pierożki. Nie wiedziałam ze nazywają się empandasy 🙂

  4. Empanady jawią mi się jako coś naprawdę dobrego, ze nie byłabym w stanie ich zrobić. Ja nie bardzo umiem zrobić pierogi, choć nadzienie z koziego sera, och uwielbiam kozi ser! Szkoda, że tak mało go w sklepach!

    • Iwona,
      bo empanady sa naprawdę pyszne!
      A koziego sera nie kupuję w sklepie, tylko od producenta. Na dobry sklepowy jeszcze nie trafiłam…
      Także szukaj raczej na targu, niż w sklepie.
      Pozdrowienia!

  5. Rewelacyjny pomysł na jutrzejszy obiad. Aniu ten przepis jest absolutnie genialny.

  6. Papierowa Łowczyni

    Nigdy nie jadłam czarnego czosnku aż jestem go ciekawa. Ja najbardziej lubię ten ostry czyli fioletowy/ góralski. I dodaję go do wielu potraw 🙂

    • Papierowa Łowczyni,
      czarny czosnek przywoizłam kiedys z Hiszpanii. To jest czosnek specjalnie fermentowany, nie tak ostry jak świeży. Ale ma za to dodatkowe właściwosci.

  7. Będąc w Tajlandii jedliśmy cuda ale takiego czosnku to chyba nie. Nie pamiętam też żebym widziała nawet taki czarny czosnek 🙂 Aniu Twoje dane jest bardzo ciekawe i ja jestem ciekawa tegi smaku 🙂

    • Aniu,
      ja też byłam w Tajlandii i uwierz mi, czarny czosnek na pewno jadłaś w wielu potrawach, ale o tym nie wiesz…
      Empanady bardzo Ci polecam.

  8. Empanadas uwielbiam, a z takim nadzieniem to niebo w ustach 🙂 Aniu ale gdzie Ty kupiłaś czarny czosnek, bo ja u nas nigdy go nie spotkałam. Pozdrawiam

  9. toksyczna kosmetyczka

    Takie zapiekane pierożki to rozkosz dla podniebienia.

  10. Wiola Korzeniowska

    Bardzo lubię czarny czosnek – szczególnie ten od PięćPrzemian – mi smakuje najbardziej uwielbiam go rozsmarowanego na testach albo jako dodatek do zupy. Twoje empanadas wyglądają świetnie! Będą doskonałena kolację

  11. To coś dla mnie! Uwielbiam takie dania 😉

  12. Szukałam pomysłu na weekendowe jedzonko i już wiem. Zrobię empanadas, bo dawno nie robiłam. Tylko czosnku czarnego nie mam niestety. Lecę zerknąć do sklepu, może się skuszę 😉
    Spróbuję Twój przepis nieco zmodyfikować. Wiem, ze nie obrazisz się pod warunkiem, że wyjdzie smacznie 😉

    • Małgorzata,
      fanatstycznie! I warto się skusić na czarny czosnek. To wyjątkowy produkt.
      Modyfikuj przepis jak dla Ciebie będzie najsmaczniej.
      U mnie to linia hiszpańskich smaków.

  13. Aniu, Ty normalnie z każdym przepisem zachwycasz mnie coraz bardziej. Ależ bym takiego pierożka skonsumowała i pewnie nie skończyłabym na jednym 🙂 i znów dowiedziałam się czegoś nowego, bo o czarnym czosnku wcześniej nie słyszałam – wielkie dzięki 🙂 spokojnego, miłego dnia Ci życzę 🙂

    • Justyna, to cudownie!
      Bardzo się cieszę, bo życie na tym polega, żeby się rozwijać i poruszać ludzi.
      Empanady są pyszne i bardzo Ci polecam je zrobić.
      DZiękuję!

  14. Mam czarny czosnek od znajomego, więc chętnie wykorzystam przepis 🙂

  15. Nigdy w życiu nie próbowałem czarnego czosnku, nie wiem nawet gdzie go kupić. Za to uwielbiam kozie sery. Jak znajdę czosnek to z z pewnością wypróbuje przepis

    • Irku, koniecznie spróbuj. We wpisie są linki do sklepu z ekologicznym czarnym czosnkiem.
      Empanady też pysznie smakują!

  16. Ja też jeszcze nigdy nie próbowałam a czarnego czosnku, hm bardzo ciekawa jestem jego smaku.
    A pierogi znakomicie się prezentują

  17. Jakoś do tej pory nie słyszałam o czarnym czosnku,
    ale pewnie o wielu warzywach nie słyszałam :-))

  18. Nigdy się z takim daniem nie spotkałam, a wygląda naprawdę smakowicie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.