Dal z zielonej fasoli mung. Kuchnia indyjska

 

Indie to kraj z bogatymi tradycjami kuchni wegetariańskiej.  Niekiedy całe społeczności, grupy religijne czy rodziny nigdy nie jadły mięsa, a ich dieta jest wyłącznie wegetariańska.  Dzielenie się wiedzą kulinarną w Indiach odbywa się drogą ustną, a przepisy na tradycyjne potrawy zazwyczaj różnią się w zależności od regionu. Niewiele dań przygotowuje się w jednym stylu, nawet w ramach tej samej rodziny.  Zgodnie ze zwyczajem cenne rodzinne przepisy teściowa przekazuje synowej, a nie córce. Córka po ślubie ma gotować według przepisów rodziny męża. Kuchnia wywiera w Indiach ogromny wpływ na codzienne życie, zwłaszcza w rodzinach wielopokoleniowych, gdzie przepisy rodowe traktuje się z szacunkiem i pieczołowicie je przechowuje.

Roopa Gulati, szefowa kuchni, prezenterka telewizyjna i twórczyni przepisów kulinarnych, napisała wspaniałą książkę, w której prezentuje 70 przepisów kuchni indyjskiej. Kuchnia indyjska  wegetariańskie smaki świata, to jedna wielka wegetariańska uczta w stylu indyjskim, którą możemy odtwarzać we własnym domu.  Wydanie zostało okraszone zdjęciami mojego ulubionego fotografa kulinarnego – Davida Loftusa.

 

 


Dal z zielonej fasoli mung z cebulką smażoną na chrupko

4 porcje
150 g fasoli mung, moczonej przez 1-2 godziny
50 g ghee
2 cebule pokrojone w cienkie plasterki
30 g świeżego korzenia imbiru, obranego i drobno posiekanego
4 ząbki czosnku, posiekane
1 duży pomidor, pokrojony
1 zielona papryczka chili, nacięta wzdłuż
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego chili
1/2 łyżeczki garam masali
kilka kropli soku z limonki
2 łyżki cebuli smażonej na chrupko

Odsącz fasolę i przepłucz ją zimną wodą. Przełóż ją do garnka, zalej woda ponad ziarnami i gotuj na wolnym ogniu , uzupełniając wodę. Możesz ugotować ja w szybkowarze przez 30-40 minut. Fasola ma się prawie rozpadać.

Przygotuj tarkę. Rozgrzej ghee na patelni na średnim ogniu. Wsyp cebule i smaż 8-10 minut do przyrumienienia. Dodaj imbir oraz czosnek i smaż 1-2 minuty, aby wydobyć aromat. Wmieszaj posiekany pomidor, nacięte papryczki chili, kurkumę, mielone chili oraz garam masalę. Smaż ok. 3-5 minut, aż pomidor zmięknie.
Przełóż tarkę do gorącej fasoli, przykryj pokrywą i zostaw na 15 minut. Następnie podgrzej dal na średnim ogniu i dodaj krople limonki. Podawaj gorący posypany cebulką smażoną na chrupko, z ryżem lub płaskim chlebem.  Dal dobrze komponuje się także z kalafiorem z imbirem po pendżabsku.

  • Roopa Gulati, Kuchnia indyjska wegetariańskie smaki świata, Publicat Wydawnictwo

 

22 thoughts on “Dal z zielonej fasoli mung. Kuchnia indyjska

  1. Przepis fantastyczny. Na szczęście wszystko mam w domu, uwielbiam taka fasolkę. A indyjskie dania warzywne nie mają sobie równych, swoją drogą powinnam kupić sobie taką książkę, bo widzę, że inspiracje są wspaniałe. A jak zdrowo:)

    • Mario, ten dal jest wyjątkowy. Dla mnie to jeden z lepszych.
      Książkę warto mieć. Dzięki niej samemu można zrobić wspaniałe przyprawy, płaskie chlebki, no i dania.

  2. Bardzo często jak nie wiem co ugotować a mam w domu tylko warzywa to sięgam po indyjskie przepisy. Zawsze można ugotować coś pożywnego i zdrowego. W Wielkiej Brytanii nie brakuje indyjskich wpływów, nawet nasz obecny premier na to wskazuje 😉 Przepis oczywiście wykorzystam a za książką się rozejrzę.

    • Violu,
      ja cenię kuchnię indyjską za wykorzystanie warzyw i przyprawy.
      Książkę bardzo Ci polecam. Warto spróbować tych przepisów.

  3. Przyznam, że jeszcze nigdy nie gotowałam w domu indyjskiej potrawy, chętnie spróbuję.

  4. Indyjską kuchnię uwielbiam. Cenię ją przede wszystkim za smak i aromat. Wszystkie te pachnące przyprawy powodują, że jedzenie staje się wielką przyjemnością. Wspaniały przepis. Na pewno wykorzystam:-)

  5. Jak dobrze, że zaglądam do Ciebie, nie wiedziałam, że istnieje dal 🙂 dzięki Tobie rozsmakuję się w kuchni indyjskiej. Wspaniałe składniki i aromaty, muszę wypróbować 🙂 chyba stanę się wielką fanką 🙂

  6. Dał mnie nie przekonał do siebie, ale może gdyby ktoś zrobił naprawdę pyszny taki jak twój to bym zmieniła zdanie.

  7. Nie do końca moje smaki. Ale jakbym u kogoś dostała to do posmakowania, to może nawet bym się przełamała i spróbowała. A czemu nie ? 🙂

  8. Wędrowki po kuchni

    Uwielbiam dania kuchni indyjskiej, więc z przyjemnościa bym zjadła

  9. kuchnia indyjska jest oszałamiająca przyprawami kolorem i zapachem kropka Nie jest to kuchnia Która rządzi u mnie na co dzień, ale na pewno spróbowałabym czegoś innego i kto wie może zostałaby ze mną na dłużej?

  10. Kuchnia indyjska jest tą chyba ostatnią ze znanych mi, bo nie lubie pikantnego jedzenia. Nawet będąc w restauracji i zamawiając słabe, bardzo słabe ich jedzenie nie czuję tego smaku. Może kiedyś jak dojadę do Indii i będę zmuszona jeść tylko to ich jedzenie przekonam się 🙂
    Mimo wszystko fajnie jest mieć w zsiegu ręki i taki przepis 😉

    • Aniu, ale indyjskie potrawy doprawiać możesz według swojego gustu. Ten dal ugotowałam w domu, nie przyniosłam go z restauracji. Doprawiałam tak jak lubimy.

  11. kulinarna – to zdecydowanie mój ulubiony gatunek ksiażkowy:) w takiej lekturze można znaleźć sporo inspiracji, jestem zainteresowana:)

Skomentuj Ania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.