Czekoladowe ciasto z borówkami

Ciasto mocno czekoladowe, ciężkie i bardzo aromatyczne. Borówki dodają owocowego smaku i nieco kwasowości. Świetny deser po obiedzie, na podwieczorek, na spotkanie z przyjaciółmi.
U mnie dzisiaj będzie deserem dnia.

 

125 g masła
125 ml ‘mleka ‘ roślinnego
1/2 szklanki cukru trzcinowego
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki ciemnego kakao
1 i 3/4 szklanki mąki
3 duże jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bio
szczypta soli
200 g borówek plus do dekoracji
1/2 tabliczki czekolady do dekoracji

 

 

W garnku rozpuść mleko z masłem, cukrem, czekoladą i kakao i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostudzenia.
Oddziel białka od żółtek.  Białka ubij na pianę z dodatkiem soli.
Do zimnej masy czekoladowej wmieszaj żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Do ciasta dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.
Ciasto przelej do natłuszczonej i wysypanej mąką  keksówki. Posyp borówkami. Piecz  w 180°C 45 minut , do suchego patyczka .
Wyjmij formę na kratkę i zostaw na 15 minut. Wyjmij ciasto z formy, połóż na wierzch połamaną czekoladę i posyp borówkami.

12 thoughts on “Czekoladowe ciasto z borówkami

  1. Coś pysznego! Takie ciasta lubi chyba każdy

  2. Wygląda wspaniale! Chyba powinnam podrzucić córce, żeby upiekła, bo ma do tego talent.

  3. ciekawe czy można to ciasto upec w prodiżu, chętnie spróbowałabym smaku tego wypieku, wygląda kusząco

  4. Świetna propozycja z wykorzystaniem sezonowych owoców. Smaki na pewno super się uzupełniają.

  5. Jak to aptycznie wgląda! a jestem na diecie 😉

  6. Połączenie czekolady z borówkami jest zachwycające.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.