Czekoladowe ciasto na białkach z polewą

 

Jedno z najlepszych czekoladowych ciast jakie upiekłam. Jest kombinacją różnych przepisów na czekoladowe wypieki. Delikatne, puszyste i z pyszną polewą z gorzkiej czekolady, zadowoli każdego kto lubi czekoladę. Ma jedną wadę – nie można mu się oprzeć. Uważaj więc, bo będziesz sięgać po kolejny kawałek.

180 g płynnego białka (6 białek)
150 g drobnego cukru
100 ml rozpuszczonego masła lub oleju
150 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g dobrego ciemnego kakao

polewa
100 g gorzkiej czekolady
50 ml mleka

 

 

Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Formę do pieczenia 25×28 cm wyłóż papierem do wypieków. Do miski przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka wlej do misy miksera i zacznij je miksować, dodaj  cukier i miksuj aż białka będą białe i lśniące, a cały cukier się rozpuści. Do ubitych białek dodawaj na zmianę olej/masło i mąkę z kakao i proszkiem i miksuj na niskich obrotach. Przełóż ciasto do formy. Piecz w trybie góra/dół przez 20 minut.
W rondelku podgrzej mleko, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści. Lekko ostudź czekoladę aby zgęstniała.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika – nie wyłączaj go, nakłuj wierzch ciasta widelcem i polej polewą. Wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 5 minut. Wyjmij ciasto na kratkę i zostaw do ostygnięcia.

 

 

Ciasto upiekłam na samych białkach zamiast całych jaj.
Wybierając białka od Farma Białka :

* Stawiasz na zdrowie. Białka jaj to jeden z najlepszych źródeł budulca dla naszego organizmu w tym i mięśni. Zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, czyli te, których organizm ludzki nie wytwarza. Produkt, który znacząco wpływa na poprawę funkcjonowania organizmu i samopoczucia.

* Dostarczasz organizmowi energii. Białko to źródło siły i energii dla organizmu. 100% naturalny skład bez dodatków, barwników i konserwantów. Produkt nisko węglowodanowy, niskotłuszczowy.

* Białka jaj są pasteryzowane. Poddane naturalnej obróbce termicznej, zapewniają higienę i bezpieczeństwo żywności. Dzięki zakrętce możliwe jest ich higieniczne przechowywanie i stosowanie.

* Produkt Farmy Białka został przebadany przez Państwową Inspekcję Sanitarną, która określiła, że jest w pełni zdatny do spożycia do 7 dni po otwarciu.

Współpraca z Farma Białka.

14 thoughts on “Czekoladowe ciasto na białkach z polewą

  1. Chyba raz robiłyśmy takie ciasto na samych białkach, było bardzo smaczne.

  2. Wygląda na bardzo pyszną i zdrowszą przekąskę do popołudniowej kawki. Zapisuję ten przepis!

  3. Nie można się oprzeć? Toż to moje uzależnienie a nie żadna wada! Z chęcią spróbowałabym takiego ciasta 🙂

  4. Kolejny świetny pomysł na wykorzystanie białek. Podoba mi się to ciacho 🙂

  5. Bardzo ciekawy pomysł na zastosowanie białek. Ostatnio mam ich sporo, także będzie można to wykorzystać.

  6. Wędrowki po kuchni

    Uwielbiam wszystko, co czekoladowe więc z pewnością zjadłabym kawałek, a nawet dwa

  7. A ile oleju, bo w spisie składników nie widzę?

Skomentuj Paulina Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.