Ciasto ze śliwkami, budyniowym kremem i kruszonką. Bajecznie!

 

Dni są krótsze, poranki i wieczory chłodne, a na straganach zaczynają królować wszelakiej maści śliwki. W oczekiwaniu na jedyne słuszne węgierki, kupiłam koszyczek dorodnych śliw w zaprzyjaźnionym zieleniaku. Chodziło mi po głowie ciasto z kremem budyniowym i śliwkami właśnie. A taki zestaw to ulubiony deser J. Umiarkowanie słodki, z cienką warstwą ciasta, aksamitnym budyniem i dużą ilością śliwek. Dodałam jeszcze kruszonkę i jest bajecznie!

 

 

spód

150 g białej mąki orkiszowej
100 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru pudru
150 g masła z lodówki
1 jajko

krem budyniowy

250 ml tłustego mleka
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
3 żółtka
50 g cukru pudru
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

kruszonka

100 g białej mąki orkiszowej
25 g cukru
100 g masła z lodówki

800 g śliwek bez pestek

cukier puder do posypania

forma z wyjmowanym dnem 20×30 cm

Najpierw robimy spód. Do miski przesiewamy mąki, dodajemy cukier i pokrojone na kawałki masło. Rozcieramy palcami całe masło z mąką i cukrem – powstanie kruszonka, do której dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto i tworzymy z niego kulę. Wkładamy do lodówki na godzinę lub dłużej.

Krem budyniowy. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier wanilinowy, mieszamy i zagotowujemy. Żółtka i cukier i ubijamy za pomocą miksera na puszystą masę. Dodajemy teraz przesiane mąki i miksujemy do połączenia się składników. Wlewamy połowę gorącego mleka do masy z żółtkami i miksujemy, przelewamy wzsystko do garnka z resztą mleka i szybko mieszamy. Ciągle mieszając gotujemy masę na małym ogniu przez około 1 minutę do chwili aż krem zgęstnieje. Uwaga aby się nie przypalił! Krem przykrywamy folią spożywcza i zostawiamy do ostudzenia.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, układamy na podsypanym mąką blacie, przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia i wałkujemy na placek o wymiarach trochę większych niż forma. Ciasto razem z papierem do pieczenia układamy w formie – papier znajduje sie na spodzie, przycinamy wystające brzegi ciasta i uzupełniamy tam gdzie go brakuje. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Robimy kruszonkę. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i pokrojone na kawałki zimne masło. Rozcieramy palcami z resztą składników aż powstanie kruszonka i wstawiamy do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C i wstawiamy formę z ciastem . Pieczemy 25 minut. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Śliwki kroimy na połówki.
Zwiekszamy temperature peikarnika do 180 st. C. Na przestudzone ciasto wykładamy krem budyniowy, na nim układamy śliwki i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika  i pieczemy 35 – 40 minut minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i kiedy przestygnie, posypujemy je cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce.

34 thoughts on “Ciasto ze śliwkami, budyniowym kremem i kruszonką. Bajecznie!

  1. Rzeczywiście bajecznie! Zrobię !!! Wygląda obłędnie, pozdrawiam 🙂

  2. Ciasto ze śliwkami i kruszonką zawsze smakuje super. Takie przepisy są najlepsze, a dodatek budyniu czyni go jeszcze ciekawszym

  3. Już samo przeczytanie tytułu narobiło mi ogromnego smaka, a co dopiero zdjęcia!

  4. Wygląda bajecznie, a sam przepis też nie wydaje być się skomplikowany

  5. Kocham ciasta z kremem budyniowym, jestem wybitną i nieuleczalną budyniożerczynią o matko jakie słowo!
    Stworzyłaś ciasto idealne dla mnie, więc – tradycyjnie – kradnę….

    • Małgorzata, to nie wiedziałam…
      Budyń dla mnie w formie kremu tak, ale taki na mleku to musi być wyjątkowy!
      A ciacho pycha!

  6. O tak , tak , bajeczne na bank , wygląda tak pysznie ,że bardzo ,ale to bardzo mi żal, ze nie mogę się poczęstować.
    A na dokładkę proste jest, a takie wiadomo najlepsze

  7. cieknie mi ślinka i burczy mi w brzuchu, to znać, że czas zrobić ciasto według Twojego przepisu <3

  8. Wędrówki po kuchni

    Ciasto ze śliwkami bardzo kojarzy mi się z moim rodzinnym domem… do dziś czuję ten zapach świeżo upieczonego ciasta…

  9. Pysznie się prezentuje, oczywiście, że skuszę się na kawałek, a nawet więcej, bo przepis chętnie wykorzystam. 🙂

  10. Kruche ciasto, budyniowy środek, śliweczki jeszcze kruszonka – idealnie po prostu!
    Mniam!

  11. Bajecznie to te ciacho wygląda. Chętnie bym spróbowała

  12. A mogę użyć zwykłej mąki? 🙂

  13. Mistrzowsko prezentuje się to ciasto!

  14. Kocham ciasta ze śliwkami. Z budyniową warstwą naprawdę wygląda bosko:-) Aż mi ślinka cieknie…

  15. Takie ciasto przywołuje u mnie bardzo miłe wspomnienia dzieciństwa. Wygląda mega smacznie

  16. może został dla mnie kawałek?

  17. mm ciasto w sam raz na środek tygodnia :))

Skomentuj Marzena Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.