Chleb wiejski całonocny na zakwasie. Wielkanocna Piekarnia!

 

Chleb na wielkanocnym stole…Ze sklepu, z rzemieślniczej piekarni czy z domowego piekarnika?
Wiadomo, że własny najlepszy! Ale czasami posiłkujemy się gotowym pieczywem, byle z dobrego źródła. Wiadomo, że chleb tak jak wszystkie inne artykuły spożywcze, może czynić dla naszego organizmu wiele dobrego lub wręcz nam szkodzić…
A wielkanocny stół szczególnie upomina się o adekwatny do sytuacji chleb!
Nasze kwietniowe wspólne pieczenie to całonocny chleb wiejski na zakwasie. To chleb dla każdego, który dodatkowo podkreśli smak wielkanocnych pyszności.

 

 

Chleb wiejski całonocny jasny
przepis z książki Kena Forkish’a – Mąka, woda, drożdże, sól

na jeden bochenek

402 g mąki pszennej 750 bio
13 g mąki pszennej razowej bio
25 g mąki żytniej 720 bio
342 g wody w temperaturze 32-35st. C
11 g soli morskiej
110 g zakwasu żytniego

W dużym pojemniku mieszamy mąki i wodę do połączenia składników i pozostawiamy na ok 20-30 min. Posypujemy solą, dodajemy zakwas i mieszamy metodą szczypcową 🙂 ok. 1 min.
Ciasto pozostawiamy w pojemniku na 15 minut i wyrabiamy wg metody jak na filmie.
Pozostawiamy na 30 minut i ponownie wyrabiamy..
Pozostawiamy na 1 godzinę i wyrabiamy.
Pozostawiamy na 2 godziny i ponownie wyrabiamy.
Po ostatnim wyrobieniu ciasto zostawiamy na noc w pojemniku umieszczonym w lodówce.
Następnego dnia (po ok. 12-15 godzinach) z ciasta formujemy bochenek. ( w przepisie jest informacja, żeby chleba nie nacinać, ale ja swój nacięłam).
Przekładamy go do koszyka złączeniem do dołu, posypujemy mąką i zostawiamy na ok. 2-4 godziny do pełnego wyrośnięcia.
Piekarnik z garnkiem żeliwnym nagrzewamy do 245 st. C – zajmie to ok. 40 min. Bochenek ostrożnie wkładamy do gorącego garnka. Pieczemy ok. 30 minut pod przykryciem ie ok. 20 min bez pokrywy do dobrego wypieczenia. Studzimy na kratce.

Chleb wiejski całonocny na blogach:
Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Zacisze kuchenne

38 thoughts on “Chleb wiejski całonocny na zakwasie. Wielkanocna Piekarnia!

  1. Oj, jaki piękny Ci sie wypiekł Aniu 🙂 Dzięki za nasze wypiekanie świąteczne. Nam smakował bardzo.
    A mój chleb tutaj: https://www.mojemaleczarowanie.pl/2019/04/chleb-wiejski-caonocny-jasny.html

  2. Jakie spektakularne dziury, ja… Dzięki za zaproszenie. Chlebek cudny w smaku:-)
    https://zaciszekuchenne.blogspot.com/2019/04/chleb-wiejski-caonocny-jasny.html

  3. Pięknie Ci się udał!
    To wspaniały chleb, idealny na świąteczny stół.
    Dziękuję za wspólne chwile w Kwietniowej Piekarni!
    https://konwaliewkuchni.blogspot.com/2019/04/kwietniowa-piekarnia-i-chleb-wiejski.html

  4. Amber, gratulacje i już zazdroszczę tych wspaniałych dziurek w miękiszu i wypieczonej skórki. Przy okazji życzę radosnych i smakowitych Świąt i do kolejnego wspólnego pieczenia.

    • Guciu,
      bardzo dziękuję! Ten chleb pokochałam, jak tylko zobaczyłam go u Ciebie. Czyli to była chlebowa miłość od pierwszego spojrzenia…
      Wielkanocnych wspaniałości dla Ciebie.

  5. Fantastycznie będzie wyglądał na świątecznym stole i wszystkim smakował!
    Najsmaczniejszy domowy.

  6. Pięknie Ci się upiekł!
    To przepyszny chleb, idealny na świąteczny stół.
    Dziękuję za wspólny czas w Kwietniowej Piekarni!
    https://konwaliewkuchni.blogspot.com/2019/04/kwietniowa-piekarnia-i-chleb-wiejski.html

  7. Piękny.. na pewno wybornie smakuje 😉

  8. Sprawdzę przepis Dziękuję za inspiracje. Piękne zdjęcia

  9. Ach te Twoje chleby! Chciałąbym teraz kromeczkę z dobrym zimnym masłem…ale się rozmarzyłam 🙂

  10. Przepiękny chlebek, mięsisty i pulchny zarazem. Nic tylko smakować kromka po kromce

  11. Przepiękne dziury! chętnie wypróbuję Twój przepis na chleb, bo ostatnio mój chleb na zakwasie się na mnie obraził i nie wychodzi tak jak przedtem… Dam mu spokój na trochę i upiekę Twój

  12. Chlebuś wygląda pysznie. Zapisuje sobie przepis do wypróbowania 🙂

  13. Wow, niesamowicie wygląda!

  14. Zabieram się za zrobienie swojego chlebka ❤️ już nie mogę się doczekać smaku! ❤️

  15. Ten chlebek jest po prostu idealny! Wiele bym dała za kromkę teraz na kolację…:)

  16. Ja staram się wybierać dobre pieczywo z małych sprawdzonych piekarni, ale muszę w końcu wrócić do samodzielnego pieczenia

  17. Piękny uwielbiam takie chleby.

Skomentuj Konwalie w kuchni Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.