Chleb orkiszowo – gryczany na zakwasie ze słoika

 

Chleb orkiszowo-gryczany to moja propozycja na świąteczny stół. Specjalnie upiekłam go w słoikach, aby miał ładną formę i ciekawie wyglądał na wielkanocnym stole. Dobrze będzie się też spełniał jako baza do tartinek.
Chleb na pewno ucieszy osoby, które ograniczają gluten lub mają problemy jelitowe. Połączenie mąki orkiszowej i gryczanej to dobra i zdrowa kompozycja. Poza tym chleb jest łatwy w przygotowaniu, wymaga jedynie cierpliwości.

zaczyn orkiszowy
wyparzony słoik
3 łyżki mąki orkiszowej bio z pełnego przemiału T2000
letnia woda – tyle aby powstała masa o konsystencji gęstej śmietany.

Odstaw i mieszaj codziennie, aż zaczyn zacznie pracować i stanie się kwaśny. Trwa to 4, 5 dni lub dłużej, w zależności od temperatury otoczenia. Mój zaczyn dojrzewał w piekarniku nagrzanym do 28 st. C
Można skrócić proces i do 3 łyżek aktywnego żytniego zakwasu dodać mąkę orkiszową – proporcje 1:1:1

 

 

ciasto
350 mąki gryczanej jasnej bio
350 mąki orkiszowej chlebowej bio
2 łyżki mielonego siemienia lnianego (opcjonalnie)
1,5 łyżeczki soli
750 ml wody ( plus minus, aby ciasto nie było sztywne)
zaczyn

dwa słoiki o średnicy ok. 10 cm i pojemności 540-550 ml

Wymieszaj suche składniki, dodaj ciepłą wodę, wymieszaj i dodaj zaczyn.
Teraz wszystko dokładnie wymieszaj. Odłóż 3 łyżki ciasta do słoika na kolejne pieczenie chleba i włóż do lodówki. Będzie to zaczyn na kolejny chleb.
Odstaw ciasto chlebowe w ciepłe miejsce na około 6-9 godzin.

Słoiki dokładnie wysmaruj smalcem lub masłem klarowanym i przełóż ciasto do 3/4 ich wysokości ( ewentualnie resztę ciasta, gdy zostanie, umieść w kolejnym słoiku) i piecz około 50 – 60  minut w temperaturze 200 st. C. ( wstaw słoiki z ciastem do zimnego piekarnika!) Po upieczeniu wyjmij chlebki ze słoików i połóż na kratce, aby całkowicie ostygły.
Ciasto chlebowe możesz włożyć do dwóch keksówek i upiec prostokątny chleb. Wtedy foremki z ciastem chlebowym wstawiasz do nagrzanego piekarnika.

20 thoughts on “Chleb orkiszowo – gryczany na zakwasie ze słoika

  1. Wygląda fantastycznie i ten nietypowy kształt. Przypomina mi ukraińskie wielkanocne babki.

  2. Chlebek wyglada bardzo ładnie ale zastanawiam się jak wyjąć te chleby z tych sloikow?

  3. Czy chlebek łatwo wyskoczy ze słoika? intuicja podpowiada mi, że tak jeśli jest wysmarowany właśnie smalcem. miałam kiedyś przygodę.Nie wiem co się stało, ale ze szklanych form keksówek prostokątnych musiałam chleb wykrawać nożem a i tak skubany przyrósł mi do szkła

    • Post Author Amber

      Kasiu, u mnie wyskakują bez problemu. Nigdy mi się nie przykleił. Pewnie to sprawa ciasta i smarowania.

  4. Wędrowki po kuchni

    Uwielbiam pachnące, domowe pieczywo. Fajny kształt ma taki pieczony w słoiku

  5. Chlebek wygląda rewelacyjnie !!! Też sobie upiekę

  6. Śliczny. Trzeba będzie upiec.

  7. Ten chlebek wygląda świetnie! Będzie super prezentował się na stole wielkanocnym 😀

  8. Często robię chlebek w domu, ten jaśniejszy i ciemniejszy, postaram się sprawdzić i Twój przepis 😉

  9. Wspaniały chleb, nie tylko smakowity ale też będzie pięknie wyglądał na świątecznym stole!

  10. Smak domowego chleba i wypieków jest naprawdę nie do zastąpienia.

Skomentuj Bernadeta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.