Chleb mieszany na zakwasie z oliwkami i suszonymi pomidorami. Sierpniowa Piekarnia!

DSC_0001-001
 

 

Upiec chleb to magia.
Cały ten fantastyczny proces, kiedy powstaje jedyny w swoim rodzaju bochenek, daje niezwykłe poczucie radości.
A wspólne pieczenie to tak, jakby na jeden czas zamienić swoją kuchnię w niezwykłą piekarnię.
Dlatego każdego miesiąca zapraszam Was do naszego rytuału wypiekania, aby razem zanurzyć się w magii.
Dziękuję, że jesteście, pieczecie, pokazujecie nasze wspólne magiczne chleby.
I piszecie, ze czekacie na ten nasz niepowtarzalny czas.
Piekarnia żyje dzięki naszej wspólnej pasji.
Niech nam się piecze!

 

 

DSC_0002-001
 

Chciałam nadać temu chlebowi sródziemnomorski charakter…Zrezygnowałam więc z mąki żytniej i siemienia. Dodałam za to suszone w słońcu pomidory i sycylijski miód z kwiatów pomarańczy.

Chleb mieszany na zakwasie z oliwkami i suszonymi pomidorami
inspiracja przepisem z bloga Badylarki

240 g aktywnego zakwasu żytniego
200 g mąki orkiszowej jasnej
250 g mąki pszennej chlebowej bio typ 1050
1 łyżeczka (8 g) soli
1 łyżka miodu z kwiatów pomarańczy
300 -330  g wody
18 czarnych oliwek
5 suszonych pomidorów

W dużej misce wymieszać mąki, sól, miód i zakwas. Dolać ok. 200 g wody i wymieszać.
Dolać resztę wody i wyrobić ciasto drewnianą łyżką (ok. 6 minut) – składniki powinny się ze sobą połączyć, a masa powinna mieć gęstą konsystencję, ale na tyle rzadką, by dawała się wyrabiać łyżką.
Przykryć ciasto wilgotną gęstą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kilka godzin (najlepiej na noc).
Rano ciasto będzie wyraźnie wyrośnięte. Odłożyć ok. 220 g masy do pojemnika na następny wypiek. Pojemnik z ciastem przechować w lodówce.
Do reszty ciasta dodać pokrojone oliwki i pomidory. Wmieszać oliwki i pomidory w ciasto drewnianą łyżką.
Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić ciasto do ponownego wyrośnięcia na ok. dwie godziny. Wierzch ciasta można posmarować oliwą lub posypać mąką i przykryć wilgotną ściereczką lub ciasto w keksówce włożyć do plastikowej torby i szczelnie zawinąć.
Formę z wyrośniętym ciastem wstawić do piekarnika. Ustawić piekarnik na 180 stopni i piec (program góra-dół) 50-60 minut. Uwaga! Czas pieczenia zależy od indywidualnych cech ciasta i piekarnika.
Wyjąć chleb z formy, usunąć papier do pieczenia i odstawić do ostygnięcia. Po upieczeniu chleb powinien oddawać głuchy dźwięk, gdy postuka się go od spodu.

 

Chleb mieszany na zakwasie z miodem i oliwkami na blogach:
Akacjowy blog
am. art kolor i smak
Apetyt na smaka
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kulinarna Maniusia
Kulinarne przygody Gatity
Moje małe czarowanie
nie-ład mAlutki
Polska zupa
Przepisy na domowy ser i chleb
Smakowity chleb
Stare gary
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slow life

37 thoughts on “Chleb mieszany na zakwasie z oliwkami i suszonymi pomidorami. Sierpniowa Piekarnia!

  1. Hej Amber!
    Dawno nie komentowałam, latem czas leci zdecydowanie za szybko. Udało mi się dołączyć do sierpniowej piekarni i się cieszę, bo chleb przypadł mi do gustu. Podoba mi się też Twój pomysł, aby zrezygnować z siemienia lnianego i dodać suszone pomidory 🙂
    A moja wersja na blogu: http://smakowitychleb.pl/chleb-na-zakwasie-z-oliwkami-i-miodem/
    Pozdrawiam,
    Tosia.

  2. Na pewno pyszny chleb z suszonymi pomidorami. Wygląd a bardzo apetycznie. Dziękuję za wspólne pieczenie.

    http://amartkolor.blogspot.com/2016/08/chleb-zytnio-orkiszowy-z-oliwkami.html

  3. Cudny bochen 🙂 dziękuje za wspólne pieczenie – ten chlebuś z oliwkami jest wspaniały i pyszny, będę go piekła częściej. A tu mój wypiek 🙂
    http://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/08/chleb-mieszany-na-miodzie-z-oliwkami.html

  4. Pięknie się upiekł! Mnie po krótkiej przerwie udało się dołączyć do Piekarni. Bardzo fajna propozycja. U mnie wyszedł tak : http://www.polskazupa.pl/chleb-mieszany-na-miodzie-ze-slonecznikiem/

  5. Piękny chlebek, skórka wygląda na chrupiącą, mniam mniam. Na pewno został schrupany szybciutko 🙂
    A tutaj mój wypiek: https://apetytnasmaka.blogspot.com/2016/08/chleb-mieszany-na-miodzie-z-oliwkami.html

  6. Ale ładnie Ci się upiekł! Dodatek suszonych pomidorów na pewno podkręcił smak tego chleba 🙂
    O moim tutaj http://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2016/08/chleb-mieszany-na-zakwasie-i-miodzie-z.html

    Jeszcze raz dziękuję za wybór chleba według mojego pomysłu 😀

    • Badylarko, wybór był pyszny!
      Ja zmodyfikowałam nieco przepis na rzecz mąki pszennej i dodałąm suszone pomidory,aby chleb bardziej kojarzył się z południowymi klimatami.
      Pozdrawiam Cię.

  7. Aniu, pięknie Ci się upiekł. Mój wyszedł nieco ciężki, jednak w czasie lata chyba wolimy lżejsze chleby.
    Dzięki za wspólny czas przy piekarniku :-).

  8. Dla mnie to też magia. Wspólne pieczenie to niesamowita sprawa. Dziękuję Aniu! A chleb z oliwkami to bardzo smaczny pomysł i suszone pomidory na pewno jeszcze bardziej podkreślają jego smak. Podaję link do mojego chleba: http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com/2016/08/chleb-zytnio-orkiszowy-z-oliwkami.html

    • Elu,
      wspaniale, że podobnie pojmujemy ten chelbowy rytuał.
      Suszone pomidory i oliwki to letnie dodatki, które podkreślają smaki lata.
      Dziękuję.

  9. Bardzo apetyczny ten Twój bochenek, z suszonymi pomidorami na pewno bardziej aromatyczny i śródziemnomorski.
    Ja upiekłem trzymając się ściśle przepisu Badylarki: http://przepisynadomowyserichleb.blogspot.com/2016/08/chleb-mieszany-na-miodzie-z-oliwkami.htm

    Pozdrawiam i dziękuję za wspólne sierpniowe pieczenie.

  10. Pięknie Ci się upiekł 🙂 Mnie niestety nie było teraz, ale chętnie go zrobię przy najbliższej okazji:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

  11. Świetny pomysł z tymi pomidorami!
    Twój taki wyrośnięty, Aniu. Śliczny 🙂

  12. Amber, bardzo dziękuję za kolejne wspaniałe, wspólne pieczenie i Twoje inspirujące do kolejnego pieczenia dodatki.
    http://kuchniagucia.blogspot.com/2016/08/sierpniowa-piekarnia-chleb-mieszany-na.html
    Ps.
    I bardzo się niecierpliwiłem czekając na sierpniowe zaproszenie …:-)

    • Guciu,
      bardzo mi miło!
      Dziekuję za komplementy i wspaniałe jest, że mamy taki comiesięczny czas, za którym tęsknimy.
      Do upieczenia!

  13. Aniu-dopiero dotarłam do domu i widzę, że już lista piekarzy jest 🙂 też się zgłaszam ze swoim chlebem
    https://akacjowyblog.blogspot.com/2016/08/chleb-mieszany-na-miodzie-z-oliwkami-i.html

    Brakowało mi wspólnego pieczenia i uczestnictwa w tej magii 🙂 Dzięki wielkie za wspólne wypiekanie 🙂 Pozdrawiam i dodaję, że książka już dziś do mnie dotarła 🙂 pozdrawiam

  14. p.s. Twój chleb wygląda pięknie, jasny i ze smakowitymi dodatkami, mniam 🙂 świetny pomysł z pomidorami 🙂

  15. Tym razem niema mnie w tym magicznym kręgu, już żałuję, chlebek do upieczenia!
    Piękny ten Twój!
    Pozdrawiam

  16. Warto upiec i Twoją wersję Aniu.
    Dziękuję za kolejny miesiąc Piekarni, to jest “coś”.
    Chleb jest piękny a Twój upiekł sie wspaniale. Niech nam się upiecze 🙂

  17. Wstyd mi, ze po raz kolejny nie dołączyłam do pieczenia … jednak inne sprawy zabierały czas …. chlebuś jest cudowny, jak każdy w piekarni zresztą …. mam nadzieję, ze wrzesień będzie spokojniejszy i dam radę do Was dołaczyć:)

  18. Świetny chlebuś 🙂

  19. wyszedł Ci idealnie, szkoda że ja nie mogę pszenicy…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.