Chleb mieszany na bidze z oliwkami Kalamata

 

Kiedy za oknem taka pogoda, że nie chce się wyjść nawet na spacer, potrzebuję pocieszcza – ocieplacza. Chcę zająć czymś myśli i ręce, żeby przetrwać kolejny dekadencki dzień. Zrobię chleb, który smakuje wszystkim i z czułością będę doglądała jak pięknieje godzina po godzinie. A jego zapach i ciepło otula cały dom. W kieliszku czerwone wino, a w tle magiczny głos Kate Melua…

 

 

Biga
70 g mąki pszennej chlebowej bio 12% zawartości białka
30 g wody
19 g zakwasu 100%  nawodnienia

Ciasto główne
180 gram mąki pszennej chlebowej bio 12% zawartości białka
70 gram mąki żytniej chlebowej bio
70 gram mąki orkiszowej bio  13% zawartości białka
biga 119 g
250 g wody
100 g pokrojonych zielonych oliwek Kalamata
10 g soli morskiej

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na bigę i odstaw do fermentacji przez noc (minimum 8 godzin).

Wymieszaj wszystkie składniki oprócz soli i oliwek. Ciasto odstaw na godzinę.
Dodaj połowę soli i oliwki, rozciągnij ciasto i złóż je. Po 30 minutach dodaj resztę soli, rozciągnij i złóż ciasto. Podczas fermentacji powtórz rozciąganie i składanie ciasta co 30 minut.
Odstaw ciasto na około 5 godzin w temperaturze 25ºC ( w piekarniku).
Lekko posyp mąką powierzchnię blatu i wyjmij ciasto. Delikatnie spłaszcz ciasto rękami i uformuj bochenek ( lub dwa mniejsze).
Pozwól ciastu wyrosnąć, aż przejdzie test palca. Czas wyrastania zależy od temperatury otoczenia, więc nie kieruj się zegarkiem.
Rozgrzej piekarnik do 250ºC z kamieniem do pieczenia lub z blachą.
Natnij chleb wzdłuż i włóż go na kamień. Wlej trochę wody do naczynia i postaw na dnie piekarnika. Piecz chleb około 50 minut. Ostudź na kratce i pokrój.

42 thoughts on “Chleb mieszany na bidze z oliwkami Kalamata

  1. taki chleb to mogłabym zjeść cały z masełkiem!

  2. Zapach tego chleba az tu do mnie doleciał 🙂 chlebek wygląda bardzo apetycznie…. dziekuje pięknie za prsepis, zmierzę się z wyzwaniem 🙂

  3. wspaniały wypiek Aniu, wygląda obłędnie, chętnie się poczęstuję 🙂

  4. Ależ ma cudne dziury. I wiesz jak teraz jestem wyczulona na zapach chleba, a ten czuję przez monitor. I matko jaki cudny:-)

  5. Domowe chlebki mają przepyszny smak. Uwielbiam zwłaszcza prosto z pieca!

  6. Niezwykle interesująca propozycja A świeżutkie pieczywo zrobione w domu zawsze obłędnie smakuje

  7. O rety! Musi być smaczny. Ostatnio kombinuję z pieczywem, myślę, że taki by mi posmakował.

  8. Wciąż nie mogę się przemoc, bo wydaje mi się, że pieczenie chleba to trudne zadanie. Choć jak czytam przepis, to nie wygląda tak strasznie… A chlebek wygląda smakowicie.

  9. Coraz więcej się uczę, zawsze tylko drożdże, zakwas, teraz usłyszałam o poolish, a biga? NIGDY nie słyszałam, i powiedz co to znaczy 100% nawodnienia zakwasu?

    • Iwona, super jest poznawać nowe.
      Nawodnienie zakwasu, czyli hydracja. 100 % oznacza, że dodajesz tyle samo mąki co wody, czyli 1:1.

  10. Witam
    Dobrze zrozumiałam,że składać co pół godz przez 5 godzin?
    Ewa

  11. Papierowa Łowczyni

    Ja to nie mam talentu do pieczenia pieczywa. Mówię ogóle, bo zawsze coś schrzanię i nie wychodzi. A to zakalec, a to w ogóle nie rośnie.. Dlatego też z takim ogromnym podziwiem oglądam Twoje poczynania piekarnicze 🙂 Ten to bym popijała ciepłym mleczkiem

    • Papierowa Ł.,
      na pewno masz talent, tylko potrzeba jeszcze sporo cierpliwości.
      Nie wiem, czy mleko pasuje do oliwek, ale każdy je jak lubi.

  12. Zawsze byłam pełna podziwu i szacunku dla kogoś, kto sam piecze chleb.
    Nie mam talentu.
    Cudowny Twój chlebek, pachnący.
    Bardzo lubię oliwki w chlebie, a kalamata to moje ulubione 🙂

    • Irenko, na pewno potrafisz, tylko potrzeba nieco doświadczenia.
      Cieszę się, że mój chleb Ci się podoba.
      Pozdrawiam Cię.

  13. Chlebek wygląda pięknie i smakowicie i już mam przepis na weekend – dziękuję 🙂

  14. Taki chlebek zjadłabym z samym masełkiem, no ewentualnie szczypta miodu, aby nie burzyć jego wyśmienitego smaku. 🙂

  15. Uwielbiam chlebki pieczone w swoim domku. Sama kiedyś tak robiłam + dużo ziarenek. Chętnie spróbuję tego 🙂

  16. Dziury! Dziury jak z reklamy !Taki prosty chleb,a aż pachnie przez monitor i chrupie Aniu, naprawdę

  17. Ostatnio mam coraz więcej czasu, spróbuje swoich sił z chlebkiem!

  18. Uwielbiam domowy, świeży chleb. Jednak sama nie mam do niego talentu

  19. Chlebek pierwsza klasa 😀 Zjadłabym 🙂 A najchętniej to ,,piętkę”

  20. Perfekcyjny, ta skórka pachnie nawet zza ekranu.

  21. Cudny ten chleb, zachwyca mnie!

Skomentuj Bernadeta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.