Bürli. Szwajcarskie bułki z winogronową wodą drożdżową. Wrześniowa Piekarnia

 

Bürli z wodą drożdżową z winogron to najpiękniejsze bułeczki, jakie udało mi się ostatnio upiec!  Dojrzewanie wody drożdżowej i tworzenie ciasta sprawiło mi niesamowitą radość. Cudowna moc wyhodowanych na winogronach drożdży sprawiła, że bułki wspaniale wyrosły i fantastycznie się upiekły.  Nie mogłam się napatrzeć  jak rosną  i rumienią się w gorącym piecu. A ich zapach i smak absolutnie mnie uwiodły. Są mięciutkie i niezwykle smaczne. Bardzo polecam tę przygodę prowadzącą do fantastycznego smaku i ogromnej satysfakcji.

 

 

Bürli –  szwajcarskie bułki z winogronową wodą drożdżową 
podaję za Zorrą

Przede wszystkim wytłumaczmy sobie co to jest woda drożdżowa? To naturalny środek spulchniający do wypieku chleba, który powstaje na bazie suszonych lub świeżych owoców ( ale też warzyw) z dodatkiem cukru/miodu i wody. Pod wpływem fermentacji woda zaczyna się pienić i pachnie drożdżami – wtedy gotowa jest do użycia. Fermentacja nastąpi po kilku dniach 2 – 3, pod wpływem ciepła. Toteż nasza woda do wypieku powinna fermentować w temperaturze 25-30 stopni C.
Od niej więc zaczniemy nasze bułki.

Winogronowa woda drożdżowa
50 g winogron przekrojonych na połowę
10 g miodu
200 g wody

Włóż wszystkie składniki do wystarczająco dużej butelki PET. Zamknij ją i trzymaj w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Wstrząsaj butelką raz dziennie i codziennie ją otwieraj. Otwieraj ostrożnie, ponieważ w butelce jest ciśnienie. Jeżeli po dwóch dniach woda nie zaczyna się pienić, postaw ją w cieplejszym miejscu – temperatura 25-30 st. C. Kiedy woda się spieni, jest gotowa do użycia.

Zaczyn z wodą drożdżową
150 g wody drożdżowej z winogron
150 g mąki pszennej typ 550

Do mąki dodaj wodę drożdżową (bez winogron) i pozwól jej rosnąć przez noc w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto jest bardzo aktywne po 2 godzinach wstaw je do lodówki.

Ciasto właściwe
zaczyn z wodą drożdżową
500 g mąki pszennej typ 550
260 g wody
2 g świeżych drożdży
13 g soli

Następnego dnia do misy robota dodaj zaczyn, mąki, wodę i drożdże. Zagniataj ciasto przez 4 minuty, a następnie odstaw na 15 minut. Dodaj sól i zagniataj ciasto przez 6 minut na małej prędkości.
Przykryj ciasto i odstaw na 90 minut w ciepłe miejsce, składając je dwukrotnie co 30 minut na posypanej mąką powierzchni roboczej.
Podziel ciasto na 10 równych kawałków. Uformuj te kawałki ciasta na kształt bułek i złóż je, aby zawsze dwa kawałki ciasta łączyły się ze sobą.
W zależności od temperatury pokojowej i aktywności wody drożdżowej, pozwól Bürli wyrastać przez 45 do 75 minut.
Rozgrzej piekarnik z parą wystarczająco wcześnie, aby uzyskać cyrkulację powietrza o temperaturze 230 ° C.
Gdy piekarnik będzie naprawdę gorący, wstaw tackę z wodą. Lub piecz w specjalnym piekarniku z funkcją pary.
Piecz Bürli przez 30 minut. Po 15 minutach otwórz drzwi piekarnika, aby para mogła się wydostać.
Zostaw Bürli do ostygnięcia na ruszcie.

 

 

Bürli na blogach:
Akacjowy blog
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moja akademia smaku
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne

38 thoughts on “Bürli. Szwajcarskie bułki z winogronową wodą drożdżową. Wrześniowa Piekarnia

  1. O tak, to jedne z lepszych!
    Twoje wspaniale upieczone!
    Wrzesień zachwyca i uczy w piekarni!
    Pozdrawiam

  2. Aniu piszę i piszę i nic nie widać ;D No cóż kolejny komentarz . Bardzo udane te Twoje bułeczki i pomysł na wypiek w Piekarni świetny. I ja jestem bardzo zadowolona ze swojego wypieku. Kolejne ciekawe doświadczenie, dziękuję i pozdrawiam 🙂 https://akacjowyblog.blogspot.com/2019/09/burli-tradycyjne-szwajcarskie-buki-z.html

    • Małgosiu, bo weryfikuje to antyspam i muszę jeszcze zatwierdzić…
      Dziękuję i cieszę się, że przepis był trafnym wyborem.
      Pozdrowienia!

  3. Witam,
    Wybór przepisu – fantastyczny. Twój wypiek zachwyca.
    Pozdrawiam
    Basia

  4. Bardzo sie ciesze, ze mimo wyjazdu udalo mi sie dolaczyc do Was. Bulki zrobily furrore. Twoje prezentuja sie fantastycznie Aniu:-)

  5. Jak to zrobiłaś, że wyszły tak piękne bułeczki??
    Wspaniałe i “oryginalnym” pewnie zazdroszczą 🙂

  6. Jakie ślicznoty 🙂 Bardzo spodobał mi się ten przepis, dzięki Aniu za pomysł. Pozdrawiam i do następnego wypiekania 🙂

  7. Pierwszy raz w życiu spotykam się z czymś takim – woda drożdżowa, woda winogronowa, ciekawa sprawa! Zawsze sądziłam, że to drożdże bądź zakwas tylko i wyłącznie nadają się do wypieku pieczywa. A tu taka niespodzianka!

    • Karmelitko, ale w tej wodzie właśnie powstają drożdże!
      Bardzo polecam Ci spróbować. Bułki są wyjątkowo pyszne i długo świeże.
      Sama natura!

  8. Te bułeczki wydają się naprawdę pyszne! Ach… 🙂

  9. Przepraszam za to zamieszanie Aniu, ale mój dostęp do neta był zerowy, awaria.
    Dziękuję.
    Twoje bułki upiekły sie znakomicie, chrupiąca skórka i mięsiste wnętrze.
    Dzięki za wspólne wypiekanie.

  10. Zachwycające !!! Aniu to jedne z najpiekniejszych bułek jakie widziałam.Koniecznie do upieczenia

  11. Bułeczki wyglądają pysznie. Skąd taką wodę wziąć ?

  12. wyglądają przepysznie, wspaniały, oryginalny przepis;)

  13. Well done! Thank you for choosing my recipe!

  14. Świetnie, że je upiekłaś Agnieszko!

Skomentuj Basia - Moja Akademia Smaku Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.