Buraki pieczone z pistacjami, granatem i balsamiczną glazurą. Marokańska sałatka na zimną jesień

 

Zimna jesień kojarzy mi się nieco z samotnością i marokańską sałatką z buraków…
Samotność okazuje się mieć też dobre strony, a sałatka jest pyszna.
Historia sięga czasów moich studiów, kiedy O. zakochała się w pewnym Marokańczyku odbywającym staż medyczny w Warszawie. Miłość nie zna granic, więc O. pojechała za swoim Wybrankiem do Maroka.
Mówiła nam, że bez Niego czuje się ‚wściekle samotna’, i że ‚On wypełnia mi cały świat”.
Potem kilkoro z nas dzięki O. bywało w Maroku nie raz i dwa. A Oni bywali u nas.
Przyjeżdżali zawsze zimną jesienią, której ‚wściekle’ nie lubię.
Ale przygotowywali też sałatkę z pieczonych buraków, którą wszyscy bardzo polubiliśmy.
à propos samotności, to O. jest teraz w Warszawie bez swojego Marokańczyka.
Tęskni jak zwykle i mówi mi o tym, kiedy ja przygotowuję tę sałatkę dla nas…

 

 

Buraki pieczone z granatem, pistacjami i balsamiczną glazurą

3 średnie żółte buraki
2 łyżki oliwy
1 łyżka kremu balsamicznego
½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
½ łyżeczki kopru włoskiego
¾ łyżeczki soli
½ łyżeczki  pieprzu
1/3 szklanki kremu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
½ szklanki  pestek granatu
¼ szklanki pokruszonych pistacji

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Buraki dokładnie szorujemy i zawijamy w papier do pieczenia. Układamy na blasze i pieczemy do miękkości – 50-60 minut. Zostawiamy do ostudzenia, obieramy ze skóry i kroimy w kliny.
Na patelnię z grubym dnem wylewamy oliwę, krem balsamiczny, miód i dodajemy kmin, koper włoski, sól i pieprz . Wkładamy buraki, mieszamy i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. W tym czasie płyny się skrystalizują.
Wyjmujemy patelnię z piekarnika, posypujemy buraki pistacjami i pestkami granatu. Od razu podajemy. 

W tym poście z przyjemnością wspominam o patelni STAUB, którą mam dzięki konkursowi na blogu Gosi – klik!
Moja odpowiedź spodobała się Gosi i zostałam szczęśliwą posiadaczką wspaniałego naczynia.
O zaletach żeliwnej patelni możecie przeczytać w moim komentarzu na blogu Co do jedzenia.
Dodam tylko, że ta patelnia nadaje się do wszystkiego – do pieczenia, smażenia, grillowania i działa na każdej kuchni!

18 thoughts on “Buraki pieczone z pistacjami, granatem i balsamiczną glazurą. Marokańska sałatka na zimną jesień

  1. Nietuzinkowe połączenie – chętnie spróbowałabym takiej sałatki! 🙂 Gratuluję nagrody 🙂

  2. To musi być pyszne 🙂 uwielbiam buraki, ale w takim wydaniu jeszcze ich nie jadłam 🙂

  3. Buraki bardzo lubię, ale tak przygotowanego dania jeszcze nie miałam okazji skosztować 🙂 Pysznie się zapowiada Aniu 🙂

  4. co za połączenie smaków i aromatów 🙂 Zdecydowanie danie na jesień!

  5. Takich buraków nie jadłam 🙂

  6. kocham i buraki i pistacje – chętnie bym zjadła! <3

  7. Ładna opowieść:) Danie z opowiadaniem smakuje jeszcze lepiej!:)

  8. O żółtych buraka nie słyszałam. Czy móżna zastąpić je zwykłymi?

    • Post Author Amber

      Gosiu,
      żółte buraki są popularne. Mam nadzieję, że o nich usłyszysz.
      A zwykłe to czerwone? Można!

  9. Wspaniałe połączenie buraków z aromatycznymi przyprawami i granatem!
    Bardzo mi się podoba to połączenie!
    Miłego!

Comments are closed.