Wspaniałe bułki na śniadanie i nie tylko. Doskonałe na kanapki do pracy i szkoły. Mięciutkie z chrupiącą skórką, rozkoszne w smaku. Pełne dobra i łatwe w przygotowaniu.
Wiosenne bułki w naszej blogowej Piekarni.
Bułki pszenne na zakwasie z płatkami owsianymi i nasionami
przepis z bloga Cathrine Brandt
20-24 bułki
50 g płatków pszennych (można użyć gruboziarnistych płatków owsianych lub żytnich)
50 g nasion słonecznika
50 g siemienia lnianego
150 g wody
500 g zimnej wody
185 g mąki graham
600 g mąki pszennej chlebowej ( w oryginalnym przepisie jest 200 g mąki alandzkiej i 400 g zwykłej pszennej)
150 g zakwasu (można zastąpić 6 g drożdży, jeśli nie masz zakwasu)
15 g soli
Dzień 1: Nakarm zakwas, aby był gotowy do pieczenia. Wymieszaj płatki pszenne, nasiona słonecznika i siemię lniane ze 150 g wody. Pozostaw w temperaturze pokojowej.
Kiedy zakwas osiągnie maksymalną objętość, wymieszaj wodę z mąką. Pozostaw przykryte w temperaturze pokojowej przez co najmniej 1 godzinę. Powoduje to autolizę, która wzmacnia sieć glutenową ciasta.
Gdy zakwas będzie gotowy, dodaj go do mąki, a także sól i nasiona do ciasta i zagniataj, aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odstawać od brzegów miski. Włóż ciasto do miski i zostaw w temperaturze pokojowej na 4,5 godziny. Ciasto składaj co godzinę, aby wzmocnić siatkę glutenową. Włóż ciasto do lodówki na noc.
Dzień 2: Włącz piekarnik na najwyższą temperaturę (góra/dół), najlepiej z blachą do pieczenia lub kamieniem do pieczenia 45 minut przed pieczeniem. Wyłóż ciasto na stolnicę i pokrój je na bułki za pomocą łopatki do ciasta . Połóż je na kawałek papieru do pieczenia. Posyp płatkami i wstaw bułki do piekarnika. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 250 stopni i piecz bułeczki przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 230 stopni i piecz bułeczki przez kolejne 3–7 minut, aż będą złocistobrązowe. Ostudź na kratce i delektuj się.
* piekłam z połowy porcji i miałam 10 bułek
Bułki na blogach:
Akacjowy blog
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Gucia
Ogrody Babilonu
Zacisze kuchenne
Te bułki zostaną już u mnie na zawsze. Są przepyszne i tak łatwo je upiec. Pięknie się u Ciebie prezentują. Pozdrawiam
Kamila, tak, są bardzo wdzięczne do przygotowania. Domowe najlepsze.
Aniu wspaniałe bułeczki 🙂 Dziękuję za wspólne wypiekanie, pozdrawiam 🙂
https://akacjowyblog.blogspot.com/2025/03/buki-pszenne-z-patkami-owsianymi-i.html
Dziękuję Małgosiu. Wspaniale piekło się je razem.
Pięknie smacznie wyglądają Twoje bułeczki i oczywiście dziękuję za kolejny wyśmienity przepis i wspólne pieczenie.
Guciu, bardzo się cieszę. Bułki rzeczywiście pyszne.
Aniu, Twoje bułeczki cudnej urody. miło było wrócić i dołączyć do wspólnego wypieku:-)
Marzena, dziękuję i do upieczenia!
Wspaniałe!
Niestety w ten weekend zabrakło mi czasu, ale upiekę je na pewno.
Pozdrawiam wiosennie.
Magda, szkoda, ale polecam je bardzo.
Bardzo takie lubię, ale nigdy jeszcze nie przygotowywałam ich w domu.
Miye, są wyjątkowo łatwe do przygotowania. Spróbuj.
Nie mam zakwasu, ale chętnie zrobię na drożdżach. świeże pieczywo na śniadanie robi dzień ☀️
Mario, na drożdżach też są bardzo smaczne.
Prezentują się bardzo apetycznie, chętnie spróbuję, idealne na śniadanie
Aniu, trzy rodzaje grzybów i chrupiący chleb robią robotę.
Jaką mąką mogę zastąpić mąkę graham?
Urszulo, inną pszenną, orkiszową , chlebową.